Ziemniaki w soli pieczone*

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Smaku mi narobiłaś
baa.gif
Jutro muszę skoczyć po ziemniaczki, bo te co mam się nie nadają już...Ehh...Zjadłabym
mniam.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
icon_rolleyes.gif

Obczytałam od początku do końca. bo szykuje mi sie ekstra kolacja na 10 osób i boje się jakiegoś błędu bez próby generalnej.
Uplanowałam karkóweczkę Tilly, tę na soli + ziemniaczki Marghe. I tutaj "z tego miejsca" prosze o radę: mianowicie,
- karkóweczka waży 2 kg, więc wstawię ją do piekarnika odpowiednio, 3 godziny wcześniej
- po 1.5 godzinie, na wyższy poziom wstawię blachę z ziemniaczkami
gruebel_2.gif

czy te ziemniaczki nie zwilgotnieją od oparów (z karkówki) i czy nie będą za słone - tu sól i karczek na soli?
Albo mi poradźcie, albo odradźcie, to podam karkówkę z domowym chlebem.
Janie (w rozterce).

A tak w ogóle, to jadłam takie ziemniaczki mojej mamy, ale nie w mące, a w otrębach. Niestety nie wiem, jak to robiła
cry_1.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Sól to chyba Ci nie grozi od karkówki, bo podczas parowania wody sól zostaje. Natomiast nie wiem, ja ze zwilgotnieniem, chyba może być problem
gruebel_2.gif
Może ziemniaki na niższy poziom wstawić?

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Piekłam z kurczakiem na soli na najnizszym poziomie na termoobiegu i po zrumienieniu się mocnym kurczaka zamieniłam miejscami blachy.Piekłam je ostatnio z 1.5 godz i lepiej odchodziły od łupiny i bardziej mniamniusne były.Zrób koniecznie do nich i do mięsa zarazem sos np czosnkowy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Aha, dzięki dziewczynki.
cvety.gif
Czyli ziemniaki najpierw wstawić niżej. Co do sosu - miałam na myśli taki Dip na bazie majonezu, jogurtu, czosnku i serka Rokpol (posiekany koperek osobno w miseczce)

Chocolaterie

Member
Sty 31, 2007
289
0
0
pychota!!!
zrobiłam z tzatzikami
dwa (!) zjadła nawet moja córka nie-lubie-ziemniaków
icon_lol.gif

zainwestowałam tylko w dobry surowiec
icon_wink.gif

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Nastepna dopytujaca sie : ziemniaki swiezo umyte, lekko wilgotne, obtaczac? Bo inaczej chyba sie otoczka nie bedzie trzymac?

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Ja obtaczałam mokre bo przesuszonych faktycznie nie trzymała się maka.Koniecznie zrób jakiś sos np czosnkowy

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
No to już wiem, co będzie na najbliższy obiad
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zrobiłam dzisiaj. Jedliśmy je z twarożkową pastą z dodatkiem ogórka zielonego, cebulki ze szczypiorkiem, czosnku i odrobiny smietany + sól i pieprz.
Trochę się napaliłam że faktycznie będą smakowały jak te z ogniska
fiesgrins.gif
ale skąd ten zapach... jednakowoż były bardzo dobre. Piekłam 1,5 h i w środku były cudnie dopieczone. Córa pożarła ze skórką, ja niestety skórki nie tykam
icon_wink.gif

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Mysmy tez pozarli ze skorka, i na pweno wejda na stale do jadlospisu.
bede tylko pamietac zeby po jakims czasie nakluc skorke
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy