Zimna drożdżówka :-))

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Może za krótko jej dałaś pospać w lodówce i dlatewgo jej ta biała pupa nie urosła
icon_biggrin.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
hehe 3 godzinki jak należy siedziała w lodówce
icon_smile.gif
ale nadrobiła w piekarniku- urosła duża chociaż dalej nie była skłonna do ucieczki
icon_wink.gif
Mama spróbowała i mówi że jest przepyszna i baaaardzo puchata
icon_smile.gif

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Wczoraj upiekłam zimną drożdżówkę
icon_smile.gif
bez kruszonki i bez owocoów, tak do masełka. Ciasto robi się błyskawicznie - znika tak samo:) Wspaniały przepis i będę z niego korzystała na pewno.

Dziękuję za przepisik:)

Załączniki

• IMG_8028_zimna_dro_d__wka.jpg
    IMG_8028_zimna_dro_d__wka.jpg
    22.3 KB · Wyświetleń: 1

AsiaMisia

Member
Paź 10, 2006
2
0
0
Witam serdecznie! Czytam wasze komentarze od pewnego czasu i wiele rzeczy już zrobiłam, ale nie jestem godna się tu chwalić, bo to nie takie wspaniałości jak Wasze
icon_smile.gif
I mam pilne pytanie. CZy mogę zrobić tą drożdżówkę w tej dużej blaszce z piekarnika i czy lepiej robić z całej porcji czy z połowy? Chciałabym dać masę makową na górę, więc czy wyrośnie też taka duża czy trochę ją zdusi ten mak? Bardzo ważna jest dla mnie odpowiedz pilna, bo musze zrobić na jutrzejsze urodzinki mojego narzeczonego i będzie cała rodzina:| Z góry dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
AsiaMisia @ 20 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=381460Witam serdecznie! Czytam wasze komentarze od pewnego czasu i wiele rzeczy już zrobiłam, ale nie jestem godna się tu chwalić, bo to nie takie wspaniałości jak Wasze
icon_smile.gif
I mam pilne pytanie. CZy mogę zrobić tą drożdżówkę w tej dużej blaszce z piekarnika i czy lepiej robić z całej porcji czy z połowy? Chciałabym dać masę makową na górę, więc czy wyrośnie też taka duża czy trochę ją zdusi ten mak? Bardzo ważna jest dla mnie odpowiedz pilna, bo musze zrobić na jutrzejsze urodzinki mojego narzeczonego i będzie cała rodzina:| Z góry dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
Witaj AsiuMisiu i nie mów, że jesteś niegodna
strafe.gif
ze mnie jest taka kucharka jak z koziego tyłka trąbka, a mam bardzo dużo postów i zorgadanam straszliwie, więc pisz duuużo nie nie krępaj
fiesgrins.gif

A tej drożdżówki nie radzę piec na blaszce z pieca, bo jest po prostu zbyt niska, no brzeżki ma za niskie, płytka jest i tyle,
raczej w czymś większym bym radziła i z połowy porcji, bo z połówki i tak gigant wychodzi
fiesgrins.gif

AsiaMisia

Member
Paź 10, 2006
2
0
0
Witam ponownie
icon_smile.gif
Dziękuję Kasha za podniesienie na duchu o otuchę
icon_smile.gif
Więc tak: Ciasto jednak zrobiłam z całej porcji i dałam do dużej blachy, ale nie tej z piekarnika, oraz do keksówki i piekłam dwie blachy w piekarniku. Miał być to akowiec na drożdżowym spodzie, bo miałam puszkę masy makowej o wadze 1200 g. Niestety warstwa ciasta do warstwy maku to 5:1
icon_sad.gif
Ale drożdżówkę wszyscy chwalili
icon_smile.gif
, Więc całkiem nie było źle:) A biorąc pod uwagę fakt, że atakuje z lodówki (za pierwszym razem przykleiła się od spodu do górnej półki w lodówce :| mam dowód w postaci zdjęcia) zrobiłam ją w dwóch miskach:). Dziękuję za przepis:)

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
czy mozna ja upiec z zamrozonymi wisniami - wydrylowanymi? czy jak puszcza sok to bdzie zakalec?

juz sie zabieram za pieczenie

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
asika @ 2 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=387126czy mozna ja upiec z zamrozonymi wisniami - wydrylowanymi? czy jak puszcza sok to bdzie zakalec?

juz sie zabieram za pieczenie
Asiu piekłam inną drożdżówkę z zamrożonymi wiśniami i nic się złego nie zrobiło, ale wiśnie to na końcu trza ciepnąć przed wtyknięciem do pieca
fiesgrins.gif

Dałam jeszcze na wisienki kruszonkę i nie było żadnego zakalca i surowizny
icon_lol.gif

ja.1980

Member
Paź 12, 2005
212
0
0
Zrobiłam wczoraj. Nie dałam owoców, dżemu ani kruszonki. Dałam za to skórkę pomarańczową i rodzynki. Robiłam w dłuugiej keksówce z połowy porcji. Po upieczeniu polukrowałam.
W lodówce nie urosła mi prawie wcale, a jeśli nawet to naprawdę niezauważalnie. Za to w piekarniku urosła ponad dwa razy. Drożdżówka wyszła smaczna, z dużymi dziurami. Mniej delikatna niż np. nutinkowy warkocz którego jestem wielbicielką... Następnym razem zrobię z owocami i kruszonką, zobaczę co z tego wyjdzie
icon_smile.gif

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
No to zabieram się do roboty
icon_smile.gif

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Właśnie wyjęłam ciasto z lodówki, jeszcze tylko zrobie szybko kruszonke i do pieca! Czy piekarnik ma być nagrzany?

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Wsadziłam do nagrzanego piekarnika, upiekło się po 40 minutach przynajmniej tak mi się wydaje bo patyczek jest suchy! Robiłam z połowy porcji. Zaraz będe kroić, boję się czy mi wyszło! Zrobiłam kruszonke bajaderki ale coś mi się wydaje że jakby się nie dopiekła tzn. chyba troche surowa jest
icon_sad.gif

Ale przynajmniej pachnie zabójczo
fiesgrins.gif
, dobra ide próbować
icon_wink.gif

BERAIZOL4

Member
Lut 23, 2007
147
0
0
Wczoraj zrobiłam drożdzówke wyszła super.Mam takie pytanko,czy z tego ciasta mozna zrobic jagodniki ,lub np.drozdzowki z marmoladą?Proszę o poradę.Beata

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
BERAIZOL4 @ 19 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=471150Wczoraj zrobiłam drożdzówke wyszła super.Mam takie pytanko,czy z tego ciasta mozna zrobic jagodniki ,lub np.drozdzowki z marmoladą?Proszę o poradę.Beata
Teoretycznie można, ale ta drożdżówka bardzo rośnie i wychodzą z niej wielkie buły. Kiedyś próbowałam upiec nadziewane bułeczki i były ogromniaste.
icon_smile.gif

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
A jesli mam tylko suche drozdze to ile powinnam ich dodac?
Pytanie chyba juz bylo, i odpowiedz na stronie 6, ale dziwny post Hazo mi blokuje dostep
icon_sad.gif

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Nie wiem co zle robie, dwa podejscia, dwie klapy, czyli dwa twarde, zbite, kruszace sie placki.
Nie chce rosnac ani w lodowce , ani na balkonie, ani w piecu
cry_1.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
To jedyne ciasto drozdzowe, ktore mi wyszlo
icon_mrgreen.gif
Niedlugo potem kupilam maszyne do chleba i wiecej go nie pieklam. Pamietam jednak, ze tak naprawde zzczelo rosnac dopiero w piekarniku. W lodowce duzo nie uroslo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy