Pierniczki Silije :-)

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Dzieki
icon_smile.gif
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
no wlasnie ja sie srok nie boje, bo z racji stalej podwyzszonej gotowosci przeciwgolebiowej mam caly balkon siatka zabezpieczony, ale zastanawiam sie, czy im zmiany temperatur nie zaszkodza
w nocy mroz, a dzien bywa +10 C, raz zamarzniete, raz rozmrozone
a 4 czy 5 porcji corocznie przez 2 miesiace zajmuja mi pol lodowki
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zwróćcie uwagę, że w czasach, gdy opracowywano ten przepis, kostka smalcu (i masła) ważyła 250 g, a teraz 200 g.
W tym roku dałam około 50% mąki pełnoziarnistej z Lubelli, ok. 25% mąki poznańskiej i ok. 25% mąki żytniej chlebowej.
Przeczytałam w starej "Kuchni" z 1996 roku, że dodatek mąki żytniej zapewnia wilgotność i aromat, a także przedłuża świeżość. Zobaczymy.
No i dałam całe mnóstwo korzeni (część do miodu, część do mąki), bo pierniki muszę być pierne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Miałam te pierniczki robić w zeszłym roku, ale pozostałam przy swoich, ale w tym roku chyba je zrobię. Czytam jak je zachwalacie i nabrałam ochoty na zrobienie mniej, ale za to kilka rodzajów
icon_smile.gif
W tym właśnie te pierniczki Silije
icon_smile.gif
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przeczytałam cały wątek. W przepisie podane jest aby wszystkich przypraw (gotowej do piernika, imbiru, cynamonu, gałki muszkatałowej, kardamonu i mielonych goździków) było pół szklanki. Ale powiedzcie sierocie kulinarnej ile czego ma być? Wszystkiego po równo, czy czegoś szczyptę a czegoś innego więcej? Może głupie pytanie, ale jutro oczekuję przesyłki z allegro z kardamonem i innymi cudami, i zamierzam jutro najpóźniej pojutrze wyrobić ciasto, i nie chcę potem stać jak ciołek nad stolnicą i myśleć
icon_sad.gif
Boję się np. przesadzić z gałką muszkatałową.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Pół szklanki to moim zdaniem za dużo. Wg starych książek na 1kg mąki wystarczy 10 g przypraw, ale to z kolei stanowczo za mało. Najczęściej oprócz jednego opakowania przyprawy Kamisu (ok. 20 g) daję po płaskiej łyżeczce cynamonu, imbiru i kardamonu, oraz 3- 4 utłuczone w moździerzu ziarenka ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek kolendry, kilka goździków, kilka ziarenek pieprzu i nieco (mniej niż pół łyżeczki) otartej gałki muszkatołowej. W sumie jakieś 45 - 50 g.

Dla porównania Janka do swoich pierników na półtora kilograma mąki daje 60 g przypraw. Też są pyszne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
1. na ilość smalcu zwróćiłam uwagę i w pierwszym roku przygotowywania dałam 250, ale to ciasto mi zawsze wychodzi za płynne, do rozwałkowywania i dodaje mąki do zaganiatania podczas pieczenia, więc daje kostkę smalcu , mimo ,ze jest mniejsza niż drzewiej bywało
icon_smile.gif


2. ja daję 5 paczek przyprawy do pierników na dwie porcje ciasta, ale ona juz jest z cukrem, za to patrzę ,żeby nie miała mąki!!! ciężko u mnie dostać- i nie dodaję juz osobno przypraw.
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
ja zastanawiam się, czy nie skusić się i samej nie zrobić przyprawę do pierników wg przepisu Linn i po prostu dać jej pół szklanki. Robił ktoś? A jeśli chodzi o smalec to chyba dam Lando - taki tłuszcz roślinny, z wyglądu jest jak smalec ale bez zapachu (smalec mimo wszystko mi capi). Smalec ma u mnie rację bytu tylko w bigosie
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Moje ciasto piernikowe poszło dzis na balkon. Mam tremę, bo pierwszy raz zrobiłam ciasto, które będzie czekać ponad miesiąc. Zapachniało świętami.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Joanna @ 7 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=908521W tym roku dałam około 50% mąki pełnoziarnistej z Lubelli, ok. 25% mąki poznańskiej i ok. 25% mąki żytniej chlebowej.
Upiekłam pierwszą partię - pyszne. Rozpływają się w ustach.

Proporcje w efekcie wyszły inne (z korzyścią dla mąki żytniej), bo dorabiałam drugą porcję ciasta i wymieszałam z pierwszą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
ja w tym roku chyba upieke na pełnoziarnistej - przynajmniej część - dla mnie. Ale co zrobic z miodem? Miodu też mi nie wolno.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy