IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

13 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Cynamonowe zawijańce
bajaderka
post 29 Oct 2004, 04:11
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Cynamonowe zawijance

...czyli slimaczki cynamonowe troche inaczej. Ciasto wyrabia sie i formuje wieczorem, a piec mozna rano, tak, zeby byly gotowe do porannej kawy

1 szklanka mleka
2 duze jajka
1/2 szklanki cukru
5-6 lyzek masla
1/4 lyzeczki soli
4 szklanki maki
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy

Nadzienie:
2 lyzki roztopionego masla
1/2 szklanki cukru (moze byc brazowy)
1-2 lyzki cynamonu

Mleko lekko podgrzac, maslo rozpuscic. Drozdze zmieszac z lyzeczka cukru, lyzka maki i zalac 1/4 szklanki mleka, wymieszac i zostawic na 5-10 minut. Ze wszystkich skladnikow i rozczynu wyrobic miekkie, elastyczne ciasto, zostawic do wyrosniecia. Rozwalkowac prostokat o wymiarach okolo 40 x 25cm, posmarowac rozpuszconym maslem i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinac jak rolade, pokroic delkatnie, aby sie nie splaszczyly i ukladac w wysmarowanej maslem formie. Ja ukladam je dosc blisko siebie, bo lubie miekkie brzegi, ale mozna oczywiscie zachowac wieksze odstepy a wtedy buleczki beda bardziej chrupkie. Przykryc blache wysmarowana maslem folia i wlozyc do lodowki. Nastepnego dnia wyjac z lodowki na 1/2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mogly dojsc do temperatury pokojowej. Piec okolo 10 minut w temperatrze 200 st.C. Po upieczeniu mozna polukrowac dowolnym lukrem lub posypac cukrem pudrem.

Oczywiscie zawijance moga byc upieczone tego samego dnia, po uformowaniu zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu i piec jak powyzej. Wariacje: - do ciasta mozna dodac smazona skorke pomaranczowa, otarta skorke z cytryny lub rodzynki - do nadzienia oprocz wymienionych skladnikow mozna dolozyc rodzynki, orzechy, skorke pomaranczowa, kokos itp. - nadzienie mozna zrobic slodsze lub mniej slodkie w zaleznosci od smaku.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iwcia
post 1 Nov 2004, 08:10
Post #2


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 728
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 62



R E W E L A C J A!!! Pyszne, cudownie pulchne i pachnace bułeczki, zdecydowanie moje ulubione. Teraz będę kombinować inne nadzienia. Co powiecie na bananowa konfiture i kawałeczki czekolady? Całą noc mi się sniły te zawijańce i rano zatopilam w nich swoje spragnione zębiska icon_smile.gif
Superrrrr!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 1 Nov 2004, 12:59
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Nadzienie serowe Malinny do zawijańców

Potrzebujemy 40 dag twarogu, smietane 18% lub jogurt (bedzie lzej), cukier, cukier waniliowy, cynamon i rodzynki.
Twaróg rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy oba cukry, cynamon i smietane. Mieszamy. Cukru dajemy tyle ile nam sie podoba, smietany tyle, zeby calosc ladnie dala sie rozsmarowac ale nie rozlewac po ciescie.
Na koniec dodajemy namoczone rodzynki. Ot i cala flozofia
Ja to nadzienie daje do nalesników.
A zawijance z twarogiem to po prostu poezja!

Nadzienie orzechowo-rodzynkowe autor: ania.wk

Wymieszać posiekane orzechy, rodzynkami i skórkę pomaranczową. [/b]
[/list]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 1 Nov 2004, 13:36
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



masa jablkowa - Magda
na duzych oczkach tarki starlam 2 jablka (srednie) do tego dodalam paczke cukru waniliowego i dwie czubate lyzeczki cynamonu. Wszystko wymieszalam, wylozylam na ciasto i zawinelam roladke. Dalej to juz jak w przepisie.

Masa czekoladowa - Magda
w garnku z niewielka iloscia mleka (ok. 3 lyzek) rozpuscilam tabliczke czekolady mlecznej i dodalam pokruszone orzechy wloskie i wiórki kokosowe.
Tak powstala masa posmarowalam ciasto i tez zawinelam roladke. I upieklam , a potem sie zajadalam. A potem przyszedl mój maz i tez sie zajdal.


Nadzienia do zawijancow - Apsik

wersja I - pelna:

2 bialka ubijamy z odrobina soli na sztywno, dodajemy 2 lyzki maczki ziemniaczanej i mieszamy.
W rondelku rozgrzewamy 2 lyzki masla, wrzucamy cukier waniliowy i 2 lyzki miodu, jak sie polaczy dodajemy mielone orzechy (ok. 1 szklanka) i kilka minut podgrzewamy. Ostroznie lubi sie przypalac!
Studzimy i mieszamy z ubitymi bialkami.

wersja II - zubozona:

ubijamy piane z 2 bialek (troszke posolic), jak juz zesztywnieje dodajemy cukier puder - ilosc zalezy od indywidualnych upodoban smakowych - ja daje 2 lyzki + cukier waniliowy, niektórzy twierdza, ze malo slodkie. Mieszamy bialka z mielonymi orzechami, mozna dodac cynamon.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aanita
post 1 Nov 2004, 14:31
Post #5


uczeń
****

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 1.056
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Bielsko-Biała
Użytkownik nr: 20



Kiedyś zrobiłam tak : 3 żółtka ubite z cukrem, dodać jakiś alkohol (ja dawałam rum) + posiekane orzechy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iwcia
post 1 Nov 2004, 14:42
Post #6


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 728
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 62



Ale jak sie robi z innym nadzieniem to juz wtedy masla do środka nie potrzeba prawda?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 6 Nov 2004, 09:41
Post #7


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Oto pomysly na nadzienie zawijancowe, ktore znalazlam na wloskich forach.
Zawijance na slodko
- 100 g miekkiego masla / nawet mniej wystarczy / + 100 g cukru
- konfitury + siekane migdaly
- cukier + maslo + siekana czekolada
- krem czekoladowy / takze Nutella /
- przecier jablkowy + rodzynki + siekane migdaly
- 80 g cukru + 80 g miekkiego masla + otarta skorka z pomaranczy
- 200 g miekkiego masla + 100 g cukru pudru + 3-4 lyzki gorzkiego kakao / siekana czekolada lub konfitura /
- 200 g miekkiego masla + 150 g cukru + 350 g konfitury / np. z lesnych owocow / + 50 g siekanych migdalow / ale nie maczki migdalowej / - najpierw utrzec maslo z cukrem, potem dodac konfitury, utrzec i dodac migdaly
- 2-3 jablka pokrojone na cieniutkie plasterki + 150 g miekkiego masla + 150 g cukru + sok cytrynowy + cynamon / tego nie bylo, ale chyba powinien byc /
- krem jajeczny + siekane orzechy laskowe
- miod + siekane wloskie orzechy
- 200 g siekanych wlsokich orzechow + 50 g orzeszkow piniowych + 100 g rodzynkow + 250 g miodu + szczypta cynamonu + szczypta cukru + siekane suszone figi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bazylka
post 6 Nov 2004, 12:18
Post #8


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 910
Dołączył: 24-September 04
Skąd: Wrocław-ND
Użytkownik nr: 96



A ja wczoraj zrobiłam tak: wzdłuż dłuzszego brzegu dałam troche twarogu z cukrem i rodzynkami a dalej cukier z cynamonem i rodzynkami. Zawijańce były śliczne, w środku biały serek (tylko), a potem ciemniejsze ciasto.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 6 Nov 2004, 13:44
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Bazylko, podoba mi się Twoja wersja.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcelina
post 7 Nov 2004, 20:04
Post #10


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.714
Dołączył: 16-September 04
Skąd: Mazowsze
Użytkownik nr: 48



Masa z suszonych owoców
Suszone owoce - daktyle,śliwki lub morele rozgotować w niewielkiej ilości wody.Rozciapać , ewentualnie dodać trochę wody, tak aby masa miała konsystencję gęstego musu.Dosłodzić do smaku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 7 Nov 2004, 20:40
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Wczoraj wieczorem wzięło mnie znowu na zawijańce. Zachęcona tym, że mozna je mrozić - zrobiłam hurtem całą górę i siup do zamrażalnika.

SKorzystałam z pomysłu Bazylki i część zrobiłam serowo-cynamonowych.
Natomiast cały czas za mną chodziło, żeby przełożyć konfiturą truskawkową domowej roboty. Tylko bałam się, czy nie wypłynie podczas pieczenia. A może ktoś próbował i mu wyszły?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 12 Nov 2004, 16:31
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.890
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



O matko kochana ja sie nie moge zdecydowac teraz jakie upiec tyle wersji - na pewno z nutella bo mnie maz meczy - polowa, a druga te jajka z orzechami brzmia pieknie - ale to juz masla nie lac?
Sama nutella i te zoltka ubite z orzechami?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 12 Nov 2004, 16:47
Post #13


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Krem jajeczny to wloska "crema pasticcera", najczesciej uzywany z kremow cukierniczych.
http://www.gennarino.org/cre_pasti.htm
Cukier 175 g
Zoltka 6
Maka 50 g
Mleko 500 ml
1 wanilia
szczypta soli
Maslo 30 g
Zastanawiam sie jaki to krem po polsku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 12 Nov 2004, 21:41
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.890
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



Linn kochana - ta...

dziekuje za link przepis ...ino ja po wlosku to nic a nic ...jeszcze (sie pociszam)

A odpowiedzi na pytanie czy smarowac maslem jak sie robi nadzienie z nutelli to dalej nie mowia icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 13 Nov 2004, 08:53
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Musi nie icon_smile.gif, nie smarować. Myślę że sama nutella wystarczy. Ja tych zawijańców nie robiłam, ale świderki cynamonowe to i owszem, piekę je często i myślę, że są lepsze od zawijańców przynajmniej z wyglądu. Ale chyba nie ma ich tu tylko na mniamie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 13 Nov 2004, 14:51
Post #16


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Tak go tylko podalam. Na ten krem to ja tez sie nie porywam / moze powinnam kiedys /. Jesli ktos ma w nim praktyke, to prosze bardzo. Jesli nie, mysle, ze lepiej zrobic cos latwiejszego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 13 Nov 2004, 22:37
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Crema pasticcera to po francusku creme patissiere czyli krem do ciastek po prostu(i proszę nie podejrzewać mnie o znajomość francuskiego,przeczytałam to po prostu gdzieś )Robiłam go wielokrotnie i pomimo że przepis byc może brzmi zniechęcająco(te jajka co się niby mogą zwarzyć np.)jest bardzo prosty do zrobienia i ani razu mi się nie zepsuł,jest to wg mnie jeden z najprostszych kremów no i jeden z najsmaczniejszych icon_smile.gif
A zawijańce,czy też ślimaczki jak się u mnie na nie mówi,robię z masą z twarogu zmieszanego z budyniem ugotowanym z połowy ilości mleka,czyli 1 kostka 20 dkg twarogu roztarta z budyniem ugotowanym w 1 szklance mleka,cukier do smaku.Jeszcze gorące polewam lukrem z cukru pudru dokładnie wymieszanego z wrzątkiem na dość gęstą masę.Takie ślimaczki długo u mnie nie leżą,poza tym najlepsze są jeszcze ciepłe z zimnym mlekiem
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iwcia
post 19 Feb 2005, 17:39
Post #18


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 728
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 62



Dzis zrobilam kolejna porcje icon_smile.gif dodalam jeszcze mielone orzechy laskow do polowy, platki migdalowe, a do drugiej polowy rodzyniki,
Bajaderko one jak zwykle sa super extra nadzwyczajne icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
snoo
post 25 Feb 2005, 21:54
Post #19





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 28
Dołączył: 17-February 05
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 315



bardzo puszyste, bardzo smaczne, bardzo szybko znikaja
zrobiam jedak ciut inna wersje-domownicy nie lubia cynamonu, wiec tylko jedna czesc byla z cynamonem, druga posmarowalam marmolada i posypalam rodzynkami, a trzecia (wstyd, ale... ) posmarowalam gotowa masa makowa z puszki-i ta cieszyla sie najwiekszym powodzeniem, bo wyszly z tego sliczne drozdzowki makowe
Piekalm je miesiac temu, w przyszly weekend chyba znow zrobie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 28 Jul 2005, 17:09
Post #20


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.152
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



Po raz kolejny juz robilam, PYSZOTA!!!
Ponizej zdjecie, jak jeszcze gorący byl.icon_biggrin.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post

13 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd February 2019 - 20:06