IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Muffiny z suszonymi sliwkami
bajaderka
post 29 Oct 2004, 04:18
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Moje ulubione icon_smile.gif

Muffiny z suszonymi sliwkami

Do posypania:
2 lyzki cukru
2 lyzki drobniutko posiekanych orzechow wloskich
1/3 lyzeczka cynamonu

Ciasto:
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka pokrojonych w kostke suszonych sliwek
1/2 szklanki posiekanych orzechow (niekoniecznie)

1 jajko
1 zoltko
1 szklanka kwasnej smietany lub jogurtu
6 lyzek rozpuszczonego masla
2 lyzki mleka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

Palaczyc razem wszystkie skladniki posypki. Rozgrzac piekarnik do 200 st.C, foremke do muffinow posmarowac maslem. Wszystkie suche skladniki wymieszac w duzej misce, dodac sliwki i orzechy, ponownie wymieszac. W osobnej misce rozbeltac jajko i zoltko, dodac smietane, rozpuszczone (ale nie gorace) maslo, mleko i wanilie, dobrze wymieszac. Wlac calosc do suchych skladnikow i wymieszac, ale tylko do momentu kiedy skladniki sie polacza, ne dluzej, bo muffiny beda twarde. Wypelnic masa foremki, posypac mieszanka orzechowo-cynamonowa. Piec okolo 20-25 minut, az beda lekko zlociste. Wyjac z foremek jeszcze gorace i wystudzic na metalowej siateczce.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 11 Dec 2004, 13:12
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Pyszne, robiłam kilkakrotnie. Dałam nieco więcej śliwek do środka, a nie dawałam orzechów.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 11 Dec 2004, 14:43
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



bajaderko, te muffinki mi wygladaja mardzo swiatecznie, agdyby tak ciasto zrobic w wigilie a z samego rana w1-szy dzien swiat tylko je upiec?

Jak myslisz, mozna tak? bo nie za bardzo w 1-szy dzien swiat bedziemy mi sie chcialo ciapac z zarabianiem ciasta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 11 Dec 2004, 14:57
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



paula, niestety ciasta na muffiny nie mozna robic wczesniej icon_sad.gif Jak polaczysz suche skladniki z mokrymi to soda czy proszek sa aktywowane i jak nie upieczesz ich zaraz to po prostu moc srodkow spulchniajacych zdycha icon_smile.gif I wychodza twarde gluty zamiast puszystych muffinek

Ale mozna przygotowac je do pewnego momentu - polaczyc suche skladniki i takze te mokre, trzymac je osobno, niepolaczone i rano tylko wymieszac i upiec icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 11 Dec 2004, 15:02
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Paula,
ale je się robi błyskawicznie. Można wczesniej pokroić śliwki. Reszta idzie piorunem.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 11 Dec 2004, 15:53
Post #6


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



to zrobie tak jak mowicie, w 1 miseczce bede juz miala odmierzone suche , w drugiej mokre i tylko z rana wymieszam BArdzo smakowicie i swiatecznie te muffinki wygladaja
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidqa
post 23 Dec 2004, 21:39
Post #7


szef kuchni
*********

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5.856
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Katowice - niestety :(
Użytkownik nr: 51



a ja robie muffinki wczesniej i podgzewam je tylko
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 7 Jan 2005, 02:27
Post #8


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



zrobilam je kilka dni temu i byly naprawde smaczne,

to moja druga muffinkowa milosc, zaraz po tych z nutella w srodku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 9 Jan 2005, 17:02
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Też się skusiłam. Wyszły bosssko puszyste i pyszne.
Były to moje pierwsze w życiu muffiny i od razu takie smaczne.
Tak wyglądały:



Bajaderko dzieki za swietny przepis. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 9 Jan 2005, 17:30
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



A jakie fajne Ci wyszły, takie kapelusze mają jak grzyby. Ja też chcę je zrobić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 9 Jan 2005, 17:55
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Sliczne Ci wyszly Kubanko icon_smile.gif Ja tez najbardziej w muffinkach lubie wlasnie te czapeczki - super Ci sie udaly
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 9 Jan 2005, 17:58
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Beata, te kapelusze wyszły dość nieoczekiwanie. Robiłam muffiny poraz pierwszy i dość nieświadomie wlałam ciasta po samiuśkie brzegi foremki i oczywiście podczas pieczenia musiały się rozlać.
Ale szczerze mówiąc - te kapelusiki były bardzo smaczne - nie przypalone, natomiast bardzo chrupiące, w odróżnieniu od puszystego ciasta, które znajdowało się pod kapelusikami.

Na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Najbliższa okazja - już za 5 dni, na 3-cie urodzinki mojego synka. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 9 Jan 2005, 18:19
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Jak ja robiłam pierwszy raz, to wlałam za mało ciasta i wyszły takie malusie, potem wlałam sporo i też mi takie się kapelusze zrobiły jak u Ciebie i były najsmaczniejsze, takie chrupiące fajowo.Tylko ja inne robiłam tych jeszcze nie, ale pewnie wkrótce. Też dam znać jak mi wyszły.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanka
post 9 Jan 2005, 23:31
Post #14


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 611
Dołączył: 23-September 04
Skąd: Łęczna/Lublin
Użytkownik nr: 91



CYTAT(BeataSz)
Jak ja robiłam pierwszy raz, to wlałam za mało ciasta i wyszły takie malusie, potem wlałam sporo i też mi takie się kapelusze zrobiły jak u Ciebie i były najsmaczniejsze, takie chrupiące fajowo.Tylko ja inne robiłam tych jeszcze nie, ale pewnie wkrótce. Też dam znać jak mi wyszły.


Żądam jak najszybszego ich upieczenia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MoTyLeK
post 11 Jan 2005, 21:28
Post #15


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 170
Dołączył: 26-November 04
Skąd: Białystok
Użytkownik nr: 202



Zobaczylam, upieklam, pokochalam Pyszne sa-jak na razie moje ulubione!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eposka
post 17 Jan 2005, 14:10
Post #16


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.445
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 42



Kocham te muffinki NO KOCHAM I JUŻ
Obaj moi synowie życzą sobie zawsze, zeby im pakowac na drugie śniadanie do szkoły i szpanują, że mają cos innego niz wszyscy icon_smile.gif

ewa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 25 Feb 2005, 08:31
Post #17


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



i ja zrobilam, pyszne!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganga
post 23 Mar 2005, 21:36
Post #18


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 154
Dołączył: 14-December 04
Skąd: Francja/USA
Użytkownik nr: 221



pyszne :!:
ale poniewaz to byly pierwsze muffinki ktore nie chcialy mi sie odkleic od mojej silikonowej formy mufinkowej i troche je zepsulam przy wyjmowaniu, nastepnym razem zrobie zamiast muffinek- keks :!: z tego samego przepisu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Miranda
post 10 May 2005, 16:16
Post #19


czeladnik
*****

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1.593
Dołączył: 17-February 05
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 312



Te muffinki są świetne. Właśnie mam olbrzymiego doła i wsunęłam trzy, z czerwonym winem. Zrobiłam wszystko jak w przepisie, tylko dałam wodę zamiast mleka, które wyszło. Hicior!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kajorek
post 11 May 2005, 07:53
Post #20


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 370
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 31



Że tez nie wpisałam że są świetne

jedne z moich ulubionych

i prawda że świetnie odpędzają doły ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 26th May 2019 - 04:30