Moje ulubione
Muffiny z suszonymi sliwkami
Do posypania:
2 lyzki cukru
2 lyzki drobniutko posiekanych orzechow wloskich
1/3 lyzeczka cynamonu
Ciasto:
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka pokrojonych w kostke suszonych sliwek
1/2 szklanki posiekanych orzechow (niekoniecznie)
1 jajko
1 zoltko
1 szklanka kwasnej smietany lub jogurtu
6 lyzek rozpuszczonego masla
2 lyzki mleka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Palaczyc razem wszystkie skladniki posypki. Rozgrzac piekarnik do 200 st.C, foremke do muffinow posmarowac maslem. Wszystkie suche skladniki wymieszac w duzej misce, dodac sliwki i orzechy, ponownie wymieszac. W osobnej misce rozbeltac jajko i zoltko, dodac smietane, rozpuszczone (ale nie gorace) maslo, mleko i wanilie, dobrze wymieszac. Wlac calosc do suchych skladnikow i wymieszac, ale tylko do momentu kiedy skladniki sie polacza, ne dluzej, bo muffiny beda twarde. Wypelnic masa foremki, posypac mieszanka orzechowo-cynamonowa. Piec okolo 20-25 minut, az beda lekko zlociste. Wyjac z foremek jeszcze gorace i wystudzic na metalowej siateczce.

Muffiny z suszonymi sliwkami
Do posypania:
2 lyzki cukru
2 lyzki drobniutko posiekanych orzechow wloskich
1/3 lyzeczka cynamonu
Ciasto:
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka pokrojonych w kostke suszonych sliwek
1/2 szklanki posiekanych orzechow (niekoniecznie)
1 jajko
1 zoltko
1 szklanka kwasnej smietany lub jogurtu
6 lyzek rozpuszczonego masla
2 lyzki mleka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Palaczyc razem wszystkie skladniki posypki. Rozgrzac piekarnik do 200 st.C, foremke do muffinow posmarowac maslem. Wszystkie suche skladniki wymieszac w duzej misce, dodac sliwki i orzechy, ponownie wymieszac. W osobnej misce rozbeltac jajko i zoltko, dodac smietane, rozpuszczone (ale nie gorace) maslo, mleko i wanilie, dobrze wymieszac. Wlac calosc do suchych skladnikow i wymieszac, ale tylko do momentu kiedy skladniki sie polacza, ne dluzej, bo muffiny beda twarde. Wypelnic masa foremki, posypac mieszanka orzechowo-cynamonowa. Piec okolo 20-25 minut, az beda lekko zlociste. Wyjac z foremek jeszcze gorace i wystudzic na metalowej siateczce.
