Baba drożdżowa

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
wow! ale baba!
icon_smile.gif

ja jeszcze nie
icon_redface.gif
(czytaj : ja jeszcze jej nie upieklam
icon_wink.gif
)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Margot - cudna!

Bea - to chyba dobrze, żeś jeszcze nie baba...
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Zza tych kwiatów całkiem młode dziewcze wygląda...
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Posiadam dwa białe pagaje, boskie w smaku, z wyglądu przypominają sporych rozmiarów glisdy.
Uboczny efekt smalcu?
Ale i tak uwielbiam te baby
icon_wink.gif

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Był w lodówce. Nigdy więcej. Odkryłam, że nie jestem w stanie nasmarować dwóch foremek, w połowie pierwszej zaczyna mnie nieludzko mdlić.

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
A mi nie wyszła
cry_1.gif
. Zrobiłam wszystko zgodnie z sugestiami autorki. W piekarniku wyrosła 6 krotnie, prawie wylewała sie z formy.
Piekłam 55 min. 160 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika totalny kapeć. Opadła do 1/4 wysokości i zwinęła się w roladę.
Z duszą na ramieniu ukroiłam kawałek i odkryłam zakalec.
Pierwszy raz coś takiego widziałam.
Nie mam pojęcia, co sknociłam.
gruebel_2.gif
Baby drożdżowe z reguły mi wychodzą.
jestem zła, bo tanie to nie było - dałam 8 żółtek na 1/2 kilo mąki.
icon_mad.gif
icon_evil.gif

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Sprawdzilam, był suchy, a wierzch bardzo ładnie przyrumieniony. Baba nie była w środku surowa. Wyjełam z piekarnika piekną, ogromną babę, z której po chwili po prostu uciekło całe powietrze. Tak jakby nie miała siły się utrzymać - nie umiem tego lepiej wyjaśnić.

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Margot, własnie przeczytałam Drożdżowe ABC Bajaderki, w którym było podane, że jesli ciasto opada to za bardzo wyrosło.
Myślę, że to może być przyczyna. Surowe ciasto zajmowało połowę blaszki, po wyrośnięciu przed pieczeniem lekko wychodziło poza górną krawędź, a w trakcie pieczenia urosło przeokrutnie - miało 2,5 wysokości blaszki!!
Czy gdybym włożyła do dwóch form - a nie jednej dużej i krócej zostawiła do wyrośnięcia to jest szansa, że by się trzymało?
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Margot @ 21 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=436960A więc, dobrze wyrobionym ciastem napełniam od razu foremki – mniej niż do połowy ich
wysokości
- i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremki [tzn.uniesie się aż brzegów]
Kata-73 @ 25 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=720905A mi nie wyszła
cry_1.gif
. Zrobiłam wszystko zgodnie z sugestiami autorki.
Kata-73 @ 26 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=721330Surowe ciasto zajmowało połowę blaszki, po wyrośnięciu przed pieczeniem lekko wychodziło poza górną krawędź
Czy gdybym włożyła do dwóch form - a nie jednej dużej i krócej zostawiła do wyrośnięcia to jest szansa, że by się trzymało?
Według mnie za dużo włożyłaś ciasta do blaszki. Podzielone na pewno udałoby Ci się.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Latem nalezy dac mniej drozdzy: tam jest ich w gole duzo.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy