Baleron*

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Zapomniałam jezszcze zapytać - czy jak robicie polędwicę to ona również jest soczysta ( nie ma w niej tłuszczu), a podobno trochę tłuszczyku wpływa na soczystość peklowanej wędliny?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
robiłam tak samo jak wszystko inne, była soczysta i to bardzo, tylko trzeba trochę krócej parzyć, bo jednak dużo węższa jest niż np. schab.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,628
4,754
113
Podnoszę żeby nie zginęło. Dziś nastawiłam 1.5 kg szynkę, dałam ziele ang, liść laurowy,
duży ząbek czosnku i parę kulek jałowca.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,791
4,848
113
Genialna wędlina. Rzeczywiście, cała praca sprowadza się do pilnowania temperatury w czasie parzenia.
icon_smile.gif

Odcięłam dno od osłonki storczykowej na doniczkę i przez tę rurę umieściłam porcje mięsa w siatkach (cały kark podzielony symetrycznie wzdłuż na dwie części).

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Gdzie kupujecie siateczki wędliniarskie?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
pewnie gdzieś na targu można kupić, w niektórych w sklepikach mięsnych również-ja widuję czasem kartki z napisem "siatki wędliniarskie, kiełbaśnice"-po prostu przyklejone na szybach sklepowych. U mnie kiedyś kupowałam na targu na stoisku pasmanteryjnym
icon_lol.gif
, w różnych rozmiarach.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
na allegro.
widziałam też kiedyś w Auchan, ale że mam allegrowy zapas, to nie kupiłam. W dziale z akcesoriami kuchennymi, 2 rozmiary mieli.
Choć szczerze, siateczki jak dla mnie okazały się raczej szpanerskim gadżetem
icon_wink.gif
, są bardzo ścisłe i wetknięcie tam wędliny wymaga współpracy 2 osób: jedna rozciąga dłońmi siatkę, druga wkłada wędlinę. Dla mnie szybsze i łatwiejsze jest jednak sznurowanie.
icon_smile.gif

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=35848

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja też raczej sznuruję, bo mnie to naciąganie na mięso męczy ( nie mam pomocnego kompletu drugich rąk
icon_wink.gif
) ale czasem przydaje się siatka jednak... Mój brat ostatnio często robi wędliny i używa siatek, a przy nakładaniu na mięso wspomaga się kawałakiem rury pcv, takiej szerokiej-muszę i ja się gdzieś zaopatrzyć w taką rurę.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
o, rura to świetny pomysł
daumen.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Mała_Mi @ 1 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1493461na allegro.
widziałam też kiedyś w Auchan, ale że mam allegrowy zapas, to nie kupiłam. W dziale z akcesoriami kuchennymi, 2 rozmiary mieli.
Choć szczerze, siateczki jak dla mnie okazały się raczej szpanerskim gadżetem
icon_wink.gif
, są bardzo ścisłe i wetknięcie tam wędliny wymaga współpracy 2 osób: jedna rozciąga dłońmi siatkę, druga wkłada wędlinę. Dla mnie szybsze i łatwiejsze jest jednak sznurowanie.
icon_smile.gif

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=35848
Przyjaciółka nauczyła mnie jak pakować mięso w siatkę wędliniarską.

Należy zdobyć kawałek(20 - 40cm) rury kanalizacyjnej o wiekszej średnicy. Jeden koniec siatki zawiązujemy. Wkładamy siatke z supłem do środka i drugi koniec siatki wywijamy na brzegach rury, marszcząc tak, by w srodku rury zwisało tylko troche siatki. Do siatki ładujemy mięso i luzujemy (przesuwamy) siatkę na rurze, by robic wolne miejsce w siatce dla mięsa. Po napchaniu miesa wiążemy drugi koniec siatki

Nie wiem czy obrazowo wyjasniłam, ale ten sposób bardzo ułatwia napychanie mięsa do siatki.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Haha, czyli trzeba kupić siatkę wraz z rurą, powinni sprzedawać takie zestawy
icon_razz.gif

Dziękuję, będę szukać, na targu to na 100% nie ma, ale w Auchan sprawdzę,
Na targowisku ostatnio mięcho kupuję od chłopa, jejciu, jakie pyszne mięsko, moczę je w occie jabłkowym własnej produkcji,
mięsko wtedy takie delikatne i w ustach się rozpływa, do tej pory piekłam ale mam ochotę na parzone
lecker.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Moje mięso od trzeciego dnia peklowania się leżakowało w glutowatej substancji, fuuu
dzisiaj 6 dzień więc płyn przybrał postać żelu do higieny intymnej
icon_sad.gif

ale nic nie śmierdzi, wyszorowałam, obwiązałam i znów źle
dump.gif
w pośpiechu złapałam w Biedronce woreczki do pieczenia, ale ryby
icon_rolleyes.gif

mięso jest bardzo szerokie więc zledwością je wcisnełam do worka,
dla bezpieczeństwa nasunełam drugi worek, no nie wiem czy to pomoże gdyby miało coś pęknąć.
Martwię się o to mięso
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mam syndrom Franki

Błagam, powiedzcie co robić, przeciełam dzisiaj baleron na pół i środek jest niedopeklowany i surowy co widać po kolorze,
w dotyku też caly środek miękki jak surowe mięso a po ściśnięciu leci krew z osoczem.
I co teraz zrobić?
Ten karczek był bardzo szeroki ok.23cm, teraz iwem że powinnam go przekroić ale nie zrobiłam tego, mam wyrzucić kawał pysznego mięcha?!
icon_sad.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Kasho, nie mam pojecia, się nie znam. Dopiero 3 razy peklowałam i jak dotąd kawałki mniejsze niz dziewczyny podają w przepisach i zalewa nie zmieniała konsystencji. Może odpowie inna dziewczyna z robiących tym sposobem wędliny. Jest wątek w 'jedzeniowym' o takim przygotowywaniu mięsa.

Ale chciałabym zapytać w temacie, jak bardzo zmniejeszyć czas gotowania polędnicy o masie ok 700 g ?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy