Jolan @ 18 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1481143Podnoszę zniechęcona kolejny raz sklepową wędliną, rozpoczęłam marynowanie
Dawno zapomniałem o sklepowych wynalazkach. Lepiej samodzielnie robić wędliny. Taniej i wiesz co jesz.
Mała_Mi @ 1 Jan 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1493461na allegro.
widziałam też kiedyś w Auchan, ale że mam allegrowy zapas, to nie kupiłam. W dziale z akcesoriami kuchennymi, 2 rozmiary mieli.
Choć szczerze, siateczki jak dla mnie okazały się raczej szpanerskim gadżetem, są bardzo ścisłe i wetknięcie tam wędliny wymaga współpracy 2 osób: jedna rozciąga dłońmi siatkę, druga wkłada wędlinę. Dla mnie szybsze i łatwiejsze jest jednak sznurowanie.![]()
![]()
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=35848Przyjaciółka nauczyła mnie jak pakować mięso w siatkę wędliniarską.
Należy zdobyć kawałek(20 - 40cm) rury kanalizacyjnej o wiekszej średnicy. Jeden koniec siatki zawiązujemy. Wkładamy siatke z supłem do środka i drugi koniec siatki wywijamy na brzegach rury, marszcząc tak, by w srodku rury zwisało tylko troche siatki. Do siatki ładujemy mięso i luzujemy (przesuwamy) siatkę na rurze, by robic wolne miejsce w siatce dla mięsa. Po napchaniu miesa wiążemy drugi koniec siatki
Nie wiem czy obrazowo wyjasniłam, ale ten sposób bardzo ułatwia napychanie mięsa do siatki.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.