Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Graz @ 29 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=495612czekoladowa Pvalowa w wykonaniu jaco jest pyszna!
cvety.gif
tiaaaa, szczególnie z "bitą" śmietaną
rofl.gif
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Zrobiłam w wersji Barstana - i takie uwagi:

Nie lubie słodkich ciast, wiec z założenia dałam mniej cukru do bezy. Piekarnik mam kiepski - gdyby cala beza upiekla sie tak jak jej górna czesc, bylaby pyszna ..

Natomiast rewelacyjny jest krem !!!
Jak dla mnie, jego przyrządzanie mogłoby sie skończyć na ubiciu 150 ml śmietany z 1 płaską łyżką cukru-pudru i do tego wyłącznie alkohol i mascarpone.
Pyszne. pyszne, pyszne
icon_mrgreen.gif


I na całość tylko lekko kwaskowate truskawy
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Fajna jest z lodami
lecker.gif
Najlepsze byłyby cytrynowe albo sorbet grejpfrutowy, ale ta czekoladowa pianka sama w sobie jest yummy.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No ono się tak nie bardzo wylewa, bo po ubiciu takie dość plastyczne jest - można formować do woli - narysuj koło na papierze i rozprowadź w krąg.
Za pierwszym razem kombinowałam tak żeby na zewnętrznym brzegu zrobić taki wyższy "murek" żeby wewnątrz wyszło fajne "schowanko" na śmietanę - ale to w sumie nie ma sensu. Później kształtowałam już zwykły okrągły i równy placek.
Jak śmietana się dobrze ubije to się utrzyma na wszystkim - a jak nie to i murek nie pomoże bo po ukrojeniu śmietana spłynie w wolne miejsce - taką miałam w święta
icon_lol.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Cinka @ 29 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=496128No ono się tak nie bardzo wylewa, bo po ubiciu takie dość plastyczne jest
Potwierdzam
icon_wink.gif

Ja miałam problem z "kształtowaniem" - dość sztywna masa wychodzi
icon_mrgreen.gif


Cinka @ 29 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=496128Za pierwszym razem kombinowałam tak żeby na zewnętrznym brzegu zrobić taki wyższy "murek" żeby wewnątrz wyszło fajne "schowanko" na śmietanę - ale to w sumie nie ma sensu.
I tak środek opada i zostaje fajny brzeg
icon_mrgreen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No własnie
icon_mrgreen.gif
a dobrze ubita śmiatana utrzyma się i na nieopadniętym - Jaco pisze że jej nie zawsze opada, może i ja się kiedyś doczekam nieopadniętej
lecker.gif
choć na smak wpływu to to żadnego raczej nie ma
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Moja się zapadła ale nie mam porównania, bo pierwszy raz robiłam.
Wcześniej tylko mini pavlovy, które Marghe wpisała
icon_mrgreen.gif

Hyhyhy
icon_mrgreen.gif
stwierdzam, że lubie się białkami "bawić"
fiesgrins.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
no to teraz mi powiedźcie na czym to pieczecie ? i czy smarujecie czymś ewentualnie spód ???

i jaki to jest ten sposób Nigelli o którym mowa w przepisie bo nie kojarzę
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ilona @ 30 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=496212Na papierze do pieczenia.
Niczym nie smarałam
icon_mrgreen.gif
Tak samo.
Rysuję sobie tylko od lewej strony na papierze wyraźne koło coby elypsy nie upiec
icon_mrgreen.gif

Średnica tak około 24 cm - lepiej mniej niż więcej bo im mniej tym wyższa pianka w środku
lecker.gif


A sposób Nigelli ( o ile dobrze mi się zdaje ) to taki że ona po upieczeniu odwraca bezę do góry nogami i śmietanę daje na spód - ja nigdy nie odwracam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
dzięki dziewczyny
bussi.gif
na jutro mam zamiar upiec
daumen.gif
ma m nadzieję, że mi się uda
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Nie odwracam...
Co daje odwrocenie ? Nawet, jak sie lekko zapada podczas pieczenie, to sterczace brzegi fajnie tworza niecke dla smietany.
Czy w takim przypadku odwrocenie bezy nie spowoduje wiekszych spustoszen ?
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Odwróciłam, żeby śmietanę równo rozłożyć. W tych dziurach jeden kawałek miałby więcej a drugi mniej
icon_wink.gif

Przynajmniej ja zrozumiałam, że o to chodzi.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No własnie - a ja staram się równo wierzch rozsmarować jak krem na torcie, bo ona jak mi potem siada to równomiernie - pękają brzegi a reszta schodzi w dół i śmietana jest też równo rozłożona - i dno równiutkie tu na przekroju widać
icon_wink.gif
: DSCF4572.JPG
 

Załączniki

  • DSCF4572.JPG
    DSCF4572.JPG
    146.5 KB · Wyświetleń: 1

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
na forum gazeta czytałam,ze odwraca się po to aby chrupiący wierzch pozostał taki po odwróceniu a na lekko wilgotny spód daje się śmietanę która również nawilza go
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy