Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
moni77 @ 17 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=692295o tą polemikę ze śnieżka, to syf i jak można i że śmietana to tłusta i jak można. Jak to było?o gustach się nie dyskutuje? a może to względy zdrowotne?
Moni, czy Ty nie zauwazyłas, ze padło pytanie, które zacytowałam? Ja na nie tylko odpowiedziałam podpinajac sie pod wypowiedź Beaty, która tez tylko wyraziła swoja opinię.
To Ty doszukujesz sie tu licytowania się w dyskusji o gustach tych co stosują bitą smietanę do ciast zamiast Śnieżki albo odwrotnie
icon_neutral.gif

CYTATA może rodzaj wojny podjazdowej wulgarnie zwanej podsrywaniem. Pod przepisami , pod każdym przepisem mozna sobie skakać do oczu tylko po co?
icon_eek.gif

Wiesz, co do wulgarności, podsrywania i skakania sobie do oczu, to lekko przesadziłaś
icon_confused.gif
Jesli już, to nie szukaj tych cech po mojej stronie...
icon_rolleyes.gif

Ilona @ 17 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=692324Po to, bo przecież gorsza jest sztuczna śnieżka niz pół kg masla w kremach...
icon_wink.gif
Ilona, wyobraź sobie, ze maślanych kremów nie lubie za bardzo
icon_wink.gif
A to czy mi Śnieżka jedzie sztucznością, smakuje lub nie nie ma nic wspólnego z twoim sposobem odżywiania czy tez gustem. Po co to odbierasz to tak personalnie?
Ja wyraziłam opinię po pytaniu Ingi, która nie ma doświadczenia ze Śnieżka, jednocześnie twierdzi, ze jest zrażona do "Smietan-fixow". Przepraszam, ze głos zabrałam.

Natomiast zbędną polemikę pod przepisem, to chyba niestety, ale nie ja zaczęłam
gruebel_2.gif
Widocznie dzień bez kłótni dniem straconym
icon_confused.gif
EOT

Ostatnią edycję dokonał moderator:

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
wybaczcie, jesli wywolalam "burze w szklance wody" ta "Sniezka". moja ciekawosc juz zostala zaspokojona ;) dziekuje

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Akulka @ 17 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=692532Ilona, wyobraź sobie, ze maślanych kremów nie lubie za bardzo
icon_wink.gif
I dobrze
icon_mrgreen.gif

index.php?act=findpost&pid=692532A to czy mi Śnieżka jedzie sztucznością, smakuje lub nie nie ma nic wspólnego z twoim sposobem odżywiania czy tez gustem. Po co to odbierasz to tak personalnie?
Widocznie moje kubki smakowe lubią tą "sztucznośc".
A personalnie odbieram, bo ja napisalam, że zjedlismy ze śnieżką i wtedy się burza zaczęła.
Poza tym o to, że jadłam groszek pszkowy z koncentratem tez była wojna. I o keczup, że uzalezniona jestem - też byś się czuła "napadnięta"
icon_wink.gif

index.php?act=findpost&pid=692532Natomiast zbędną polemikę pod przepisem, to chyba niestety, ale nie ja zaczęłam
gruebel_2.gif
Widocznie dzień bez kłótni dniem straconym
icon_confused.gif
EOT
A ja się nie kłócę. Napisalam tylko, że śnieżka jest tak samo sztuczna jak tłusta śmietana w kartonie (Moni wpisała skład, więc widać, że też ma w sobie - smietana, nie Moni
icon_biggrin.gif
- cuda niewidy), więc wole zjeść śnieżkę i mieć czyste sumienie niż najeść się śmietany i czuć jak mi biodra rosną. Moje zdanie.
Każdy je tak jak lubi.
Koniec
icon_biggrin.gif

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
no w końcu zrobiłam!
icon_smile.gif
Beza wyszła wzorowo, z pysznym miękkim środkiem, nie rozlazła się za bardzo, myślę, że jak na pierwszy raz, super. Piekłam całość(równiez bezę), wg tego drugiego przepisu, barsten. Masa niestety chociaż pyszna, była trochę za rzadka, co wplynęło nieco na estetykę całości, ale nie przeszkodziło w natychmiastowej konsumpcji. Pycha! Piecze sie właśnie kolejna beza, z nieco innego przepisu i z bitą śmietaną będzie tym razem
icon_smile.gif

pavlovamars.jpg

Załączniki

• pavlovamars.jpg
    pavlovamars.jpg
    395.5 KB · Wyświetleń: 1

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Ojej jakie zdjęcie...
mniam.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zastosowałam się do wszystkich Waszych rad i pewnie dzięki temu wyszła mi taka jak miała wyjść. A tak się bałam ją zrobić
icon_smile.gif
.
Gościom bardzo smakowała, mnie mniej, ale nie jestem fanką bez. Jak tylko znowu uzbieram sporo białka to znowu ją zrobię.
Obraz_141.jpg

Załączniki

• Obraz_141.jpg
    Obraz_141.jpg
    673.4 KB · Wyświetleń: 1

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
jaxja - normalnie slinotok, jakby mi sie udalo zrobic taka pavlova jak twoja to bym z radosci nie wiem co zrobila
icon_smile.gif

fastyna

Member
Paź 30, 2007
223
0
0
gdyby nie to że właśnie robię drugie disiaj ciasto to brałabym się za pavlove ale muszę poczekać do poniedziałku...

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Piekłam na Władysława/tata/ z truskawkami,poziomkami i malinami.Pyszna jak zwykle.Mam jeszcze zamrożone białka na 3 porcje.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A ja po mojej porażce jeszcze sie nie odważyłam
icon_sad.gif
Ale zdjeciami po oczach dajecie
lecker.gif
icon_smile.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Zrobiłam dzisiaj z truskawkami i jagodami ale nic już nie zostało
mniam.gif

Akulko, nie poddawaj się
daumen.gif
Ja robiłam już pięć razy wersję czekoladową i za każdym razem wychodził mi naleśnik
icon_mrgreen.gif
Ale dalej zamierzam próbować
icon_mrgreen.gif
Może kiedyś...
lecker.gif

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
a to moja najświeższa Pavlova z tego przepisu
icon_razz.gif

Jesteśmy całą rodziną zauroczeni tym ciastem, moglibyśmy je jeść codziennie, nie tylko na deser
lecker.gif

pavlova.jpg

pav.jpg

pav2.jpg

Załączniki

• pavlova.jpg
    pavlova.jpg
    263.6 KB · Wyświetleń: 1
  • pav.jpg
    pav.jpg
    351.6 KB · Wyświetleń: 1
  • pav2.jpg
    pav2.jpg
    308.2 KB · Wyświetleń: 1

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
Margot, a jakie dobre! Moja córka, która nie przepada za ciastami, nie mogła wyjść z zachwytu, a mój mąż, spytany po konsumpcji sernika londyńskiego, "no i jak tam to ciasto?", odpowiedział, "a kiedy będzie Pavlova?"

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy