Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
wreszcie odważyłam się zrobić , pyyycha
mniam.gif


pavlova_001.jpg
pavlova_004.jpg
 

Załączniki

  • pavlova_001.jpg
    pavlova_001.jpg
    999.9 KB · Wyświetleń: 0
  • pavlova_004.jpg
    pavlova_004.jpg
    783.7 KB · Wyświetleń: 0

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Rozpoczął się Zielony tydzień i dopasowałam "ubranko" dla Pavlovej w tym kolorze
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • DSC03372.JPG
    DSC03372.JPG
    313.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC03383.JPG
    DSC03383.JPG
    327.6 KB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Czytałam o Pavlovej już bardzo dużo achów i ochów, ale nie miałam ciągle przekonania. Po prostu nie cierpię bezów. Są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Wczoraj nie miałam już innych pomysłów na wykorzystanie białek, więc padło na Pavlovą. Oszukałam ją trochę, bo na 6 białek dałam nie całkiem pełną szklankę cukru. Piana była super sztywna. W piekarniku nieznacznie rozlazła się na boki. Urosła sobie nawet całkiem spora (w górę). Po wyłączeniu piekarnika zubelek sobie siadła. Po całkowitym wystudzeniu, na wierzch poszła śmietana i owoce. No i okazało się, że już zawsze będę w ten sposób wykorzystywac białka. Wierzch wspaniale chrupiący a w środku niebiańska, delikatna pianka. Cudo.
Nie wiem tylko czemu ona sobie siadła. Ten ukradziony cukier tak podziałał?
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ale sie nie spaliła
daumen.gif
icon_mrgreen.gif

Wewalisz w środek smietany i nawet nikt sie nie kapnie, ze tak wcale nie miało byc
icon_wink.gif

daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Może za duzo powietrza było w srodku
gruebel_2.gif

Ja zawsze z miski "wylewam" białka w jeden punkt a pozniej ewentualnie rozprowadzam troche lyzka - zeby ksztalt byl.
Jak nakladalas?? Moze łyżka "kupki" robilas i dlatemu tak
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zganiac tez mogłaś
icon_mrgreen.gif

Hmm to nie wiem czemu tak. Mądrzejsze ode mnie zapewne się wypowiedzą
icon_wink.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Ilona @ 22 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=730373Zganiac tez mogłaś
icon_mrgreen.gif

Hmm to nie wiem czemu tak. Mądrzejsze ode mnie zapewne się wypowiedzą
icon_wink.gif
Ilonko, mądrzejsza od Ciebie nie jestem na pewno ale swoje trzy grosze dorzucę, jeżeli pozwolicie?
icon_mrgreen.gif


Wydaje mi się, że temperatura pieczenia była zbyt wysoka. Ja piekę zawsze w 130-140*C i czasami trwa to dłużej niż 1,5godz lepsze efekty daje suszenie bezy w niższej temperaturze. Potwierdziły to również Joanna i BeataSz w tym wątku.

Ewusiek, nie martw się, zapadnięciem na środku, czasami się tak robi jak beza stygnie. Przed nałożeniem śmietany odwróć bezę ''do góry nogami'', ja zawsze tak robię. Spód jest grubszy i lepiej utrzymuje ciężar śmietany i nie zapada się wtedy na środku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy