Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zawsze pęka i zawsze siada - przynajmniej u mnie. Raz mocniej raz mniej mimo iż cały czas robię tak samo - może raczej od ubicia białek to zależy... nie wiem.
Ta u ciebie popękała trochę mocniej ale widzisz sama że w niczym to nie szkodzi
icon_smile.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Chyba po raz pierwszy jestem taka
freu.gif
dumna z siebie. Robiłam dzisiaj , wszystko na oko. Nie wiem z ilu białek (były w słoiczku), cukier prosto z torebki, ocet winny z flaszki. Nic a nic się nie przykładałam, a ona tak wdzięcznie wyrosła w górę i prawie nic nie opadła. Wyszła taka piękna że aż żal kroic. Ale zeżarłam ok. 1/4 z malinkami. Pyyyyyyyyyyyyycha
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
olcieek @ 21 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=740707o po wsypaniu cukru też długo ubijać ?
icon_lol.gif

nie no pavlova mnie prześladuje na każdym kroku.
piane ubilam bardzo mocno przed wsypaniem cukru na sztywno, potem tylko az cukier polaczy sie z piana ... jak odwrocilam miske do gory dnem to nic niewylatywalo mi
icon_smile.gif
woczas jest dobre !! wrzucilam na papier do pieczenia i jakos wyszlo ... robilam czekoladowa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Rozpuści rozpuści - przecież cukier w pianie nie zgrzyta
icon_smile.gif
a przynajmniej nie powinien
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja tez podchodziłam do niej niczym pies do jeża, ale w końcu odważyłam się. Roboty przy niej tyle co nic. Ubijam najzwyklejszą w świecie trzepaczka, za jedyne 4zł. Do sztywnej już piany dosypuję stopniowo drobniutki cukier, który dosłownie po kilku ruchach trzepaczki, rozpuszcza się. Po 5, no może ciut więcej, minutach od rozpoczęcia ubijania, mogę wykładać na blachę.
Tak się już rozzuchwaliłam, że nawet nie używam żadnych miarek czy wag. I tak wychodzi. Ta wczorajsza ma ok. 6-7 cm wysokości.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
tak czytam i czytam i doszłam do końcowego CYTATTa wczorajsza ma ok. 6-7 cm wysokości
, a ja głupek od razu na głos: 'co?! jak to 6-7 metrów buahah
rofl.gif
agent ze mnie
zahnlos.gif


ocet jabłkowy dawać czy dać se siana bo nie mam innego ?
pewnie już o to gdzieś pytałam ..
przestudiuje po raz setny proces pieczenia (ze zmniejszaniem temp. i czasem) i biorę się za to ustrojstwo wieczorem, bo teraz sernik się piecze.


ps. mam już 4 białka. dwa się rozmrażają ayy, będę robić, będę robić.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Olcieek czy mogłabyś zmierzyć ile mililitrów ma to 6 białek?
Mam słoik białek zamrożonych
gruebel_2.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
noł problem
icon_wink.gif

jak sie rozmrożą to Ci powiem.

teraz to tak rozmyślam czy aby na pewno w tym pojemniczku są 2 białka .. może trzy są ?
gruebel_2.gif

nie napisałam na puełku
dump.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dziękuję dziewczynki
bussi.gif
bussi.gif
cvety.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy