Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Jakiś czas temu popełniliśmy Białą Pavlovą, goście się zajadali i szybko zniknęłą z patery.
icon_biggrin.gif
Dla nas jednak to ciasto jest zdecydowanie za słodkie mimo redukcji cukru!
icon_razz.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Kasiu, jest jest szansa !
Wyszłaby mi idealna gdyby nie to że ją zostawiłam w piekarniku, no zapomniałam i juz.
Okazało się po jakiś 5 godzinach jak szliśmy spać.. I to jeszcze w zamkniętym była
icon_razz.gif

Po prostu wyszła wielka beza, bialutka, ale ze znikomą pianką a tu raczej nie o to chodzi
icon_wink.gif

Wrz 3, 2008
1,371
0
0
olcieek @ 5 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799295Kasiu, jest jest szansa !
Wyszłaby mi idealna gdyby nie to że ją zostawiłam w piekarniku, no zapomniałam i juz.
Okazało się po jakiś 5 godzinach jak szliśmy spać.. I to jeszcze w zamkniętym była
icon_razz.gif

Po prostu wyszła wielka beza, bialutka, ale ze znikomą pianką a tu raczej nie o to chodzi
icon_wink.gif
a na jaki numerek nastawilas? (pewnie u mnie nie bedzie to ta sama temperatura ale moze
fiesgrins.gif
)
po 5h? byla beza? eeee to super, myslalam ze mialas taka troche bardziej niz czekoladawą
rofl.gif

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Właśnie wstawiłam do piekarnika ale tylko z połowy porcji (tyle białek mi zostało) i tak się zastanawiam ile ją piec? też 1,5h czy krócej?

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
...z wielkim strachem w oczach upieklam pavlowa! wydaje mi sie, ze opadla tylko troszke, zostawie ja do jutra w piekarniku i sie okaze
fiesgrins.gif

teraz zastanawiam sie nad owocami, do wyboru mam kiwi lub mrozone truskawki i mrozone czarne porzeczki...pomocy!!!
ponad czterdziestoletnia kobieta nie potrafi podjac tak blahej decyzji... doardzcie kochane
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
ja bym wszystkie te owoce dała, będzie kolorowo
lecker.gif
i całość miejscami jeszcze polała czekoladą
lecker.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
mexikana @ 6 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=819440...z wielkim strachem w oczach upieklam pavlowa! wydaje mi sie, ze opadla tylko troszke, zostawie ja do jutra w piekarniku i sie okaze
fiesgrins.gif

teraz zastanawiam sie nad owocami, do wyboru mam kiwi lub mrozone truskawki i mrozone czarne porzeczki...pomocy!!!
Mexi, normalnie Cię podziwiam. "Pierwszy raz" z Pavlovą, która wychodzi ze zmiennym szczęściem, od razu na party. Odważna jesteś. I zdolna.
Wzięłabym kiwi. Są kwaskowate, co przełamie słodycz bezy. Kilka osób robiło właśnie z kiwi (gdzieś są nawet zdjęcia w tym milowym wątku).
Rozmrożone owoce tracą na wyglądzie i puszczają masę soku. Nawet jak nałożysz je w ostatniej chwili, to zrobią "zacieki" na bezie i śmietanie. i mogą rzeczoną bezę rozmiękczyć.

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ja wczoraj zrobiłam dwie
icon_smile.gif
Zostałam obdarowana 12 białkami, więc decyzja była szybka i dość oczywista
icon_smile.gif
Jedną bezę oddałam ofiarodawcy białek z sugestią, co można dalej z nią zrobić
icon_smile.gif
(choć o ile wiem pożarli od razu), a drugą przerobiłam na Pavlową
icon_smile.gif
Z braku owoców (mrożonych nie chciałam z powodów podanych przez Sini (OT - Sini, doszły?) ) wrzuciłam na wierzch kilka cząstek mandarynek
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
zakochalam sie w pavlowej!!!!!!!!! jakie to jest pyszne, niebianskie mm...

wyszla idealna, z zewnatrz pyszna skorupka w srodku wysoka pianka, wygladala dokladnie jak ta tobatki
icon_smile.gif
tylko, ze ja przed samym przyjsciem gosci zmiskowalam lodowate truskawki i polozylam na beze, na to bita smietane, ktora posypalam kiwi i porzeczkami...delicje!
za twoja rada kashu chcialam ja polac czekolada, ale...zapomnialam i rozpuszczona czekolada zostala w mikroweli
rofl.gif

a co do zdolnosci sinistro, to beza owszem wyszla wspaniala, ale smietana to porazka...ubijalam ja zimnymi mieszadlami w zimnym naczyniu, ubila sie pieknie, nie wylozylam jej jednak na ciasto, tylko schowalam do lodowki, gdy zblizala sie godzina zero wyjelam i co? smietana znow byla plynna...ubilam nastepna, tym razem z zagestnikami, wylozylam na beze i ledwo donioslam do pokoju, a ona znow sie zaczelaa sie rozlewac...nie mam pojecia co sie z nia wczoraj dzialo...
pavlowa mimo nie najpiekniejszego wygladu byla i tak wykwintna...
dziekuje dziewczyny za rady
cvety.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
mexikana @ 8 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=820171ale smietana to porazka...ubijalam ja zimnymi mieszadlami w zimnym naczyniu, ubila sie pieknie, nie wylozylam jej jednak na ciasto, tylko schowalam do lodowki, gdy zblizala sie godzina zero wyjelam i co? smietana znow byla plynna...ubilam nastepna, tym razem z zagestnikami, wylozylam na beze i ledwo donioslam do pokoju, a ona znow sie zaczelaa sie rozlewac...nie mam pojecia co sie z nia wczoraj dzialo...
Zmień śmietanę. Coś z nią nie tak. Dobrze ubita powinna spokojnie przestać w lodówce kilka godzin (jak zrobiłam ganache, to dopiero trzeciego dnia zmieniła konsystencję). Ubita ze zagęstnikiem jeszcze nigdy nie podeszła mi wodą i doskonale trzymała kształt.

Ale najważniejsze, że produkt finalny przypadł gościom do gustu.
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
mnie zawsze niestety śmietana się wylewa i wodą podchodzi, zawsze daję zagęstnik,
śmietanę tylko jednej firmy u nas sprzedają do ubijania Jogser,
jak ja jej nienawidzę
baa.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
kasha @ 9 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=820570mnie zawsze niestety śmietana się wylewa i wodą podchodzi, zawsze daję zagęstnik,
śmietanę tylko jednej firmy u nas sprzedają do ubijania Jogser,
jak ja jej nienawidzę
baa.gif
nie ma u Was jakieś zwykłej 30% ?
Mnie się jeszcze nie zdarzyło żeby się nie ubiła śmietana, może mam szczęście
icon_wink.gif

spróbuj piątnicy 30% lub zott, doskonale ubija się też śmietana z biedronki
icon_razz.gif

One na początku są b. płynne, więc Kasha - uwaga dla Ciebie - ubijaj najpierw na niskich obrotach i w wysokim garnku. Potem stopniowo zwiększać i migiem masz ubitą.
Aaaa i żeby świeża była !
icon_smile.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
olcieek @ 9 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=820891ubijaj najpierw na niskich obrotach i w wysokim garnku. Potem stopniowo zwiększać i migiem masz ubitą.
Aaaa i żeby świeża była !
trele morele
rofl.gif
...robilam tak jak mowisz, malo tego przed ubijaniem wstawilam do lodowki i pojemnik do ubijania i mieszadla i co? smietana ubila sie pieknie, tylko zaraz potem poplynela....chyba mnie nie lubi...

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
no i dzisiaj z pavlowej placek! nie udala sie, padla jak nic...
icon_sad.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
O, jakie urocze!
icon_smile.gif
A jakie apetyczne
icon_smile.gif

Muszę zapamietać owoce granatu, bo uwielbiam je i już czuję, że mi się by pięknie skomponowały, a do tego kolorystycznie idealnie pasują
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy