Bialy chleb na zakwasie z San Francisco

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dziękuję Lisce za wspaniałe wskazówki, które umożliwiły mi wyrastanie chlebka bez ściereczki w koszyczku
anbetung.gif
Wyszedł taki:

bialy_z_san_franc.JPG

A mirabelce za podanie tego smakowitego przepisu.
anbetung.gif
mniam.gif

bialy_z_san_franc1.JPG

PS. Jak zwykle na niezawodnym pszennym zakwasie
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• bialy_z_san_franc.JPG
    bialy_z_san_franc.JPG
    80 KB · Wyświetleń: 3
  • bialy_z_san_franc1.JPG
    bialy_z_san_franc1.JPG
    123.4 KB · Wyświetleń: 3

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,076
0
0
Upieklam w sobote z polowy porcji, tym razem na nowym zakwasie pszennym, a wlasciwie mieszanym: zytni razowy zaczelam dokarmiac maka pszenna. Bardzo sie ciesze, poniewaz chleb rosl ladnie pomimo moich szczerych watpliwosci. W smaku bardzo dobry, mnie przypomina polskie pieczywo, tak jakbym skads znala juz ten smak...

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
super pyszny chleb, kiedys go robilam, ale jakos nie zapamietalam

pycha
obraz038vx1.jpg

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Malgosiu piękne bochenki ci wyszly i cudny środek.

beata65

Member
Paź 1, 2006
374
1
0
Zrobiłam i .... wyszedł, tzn. wyszedł z koszyczka!!! Pierwszy raz udało mi się wydostać chleb z koszyka do wyrastania. Jestem z siebie dumna i chyba się już nie boję tego ustrojstwa. Z rozpaczy koszyki do wyrastania chleba nz koszyki do serwowania pieczywa, ale teraz chyba będą wykorzystane zgodnie z przeznaczeniem.

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Mam pytanie, czy można użyć do tego takie ciasta niby zakwaszanego? Niby, bo drugie dokarmienie było po 12h. Można potraktować to jako zakwas w tym przepisie?

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
CYTATZaczyn podzielić na kawałki i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta chlebowego za pomocą maszyny bądź miksera. Zagniatać 6-8 minut. Powinno być elastyczne i dać łatwo się rozciągać bez rozerwania. Ręcznie czas zagniatania ok. 10 do 12 minut.
To znaczy, że najpierw mikserem 6-8min a potem ręcznie 10-12, czy tylko jedno albo drugie?
Robię chlebek, jak się uda, to może walnę fotkę.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
592
113
na pewno sie uda, bo to chleb-pewniak. wiec o zdjecie poprosimy.

i jesli nie za pozno:
gruebel_2.gif

wyrabianie ok 6-8 minut maszynowo lub recznie dwa razy tyle czasu. maszyna sprawniejsza
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
Chleb jest dobry naprawdę, jakby trochę gęstszy niż np. sklepowy. Następny zrobię chyba wg tego samego przepisu, tylko bardziej razowy. A tu zdjęcie:
24963370lk1.jpg

Dzięki za przepis
anbetung.gif

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
A to jeszcze spytam:
Po tych 4ech godzinach fermentowania, kiedy mam uformować już bochenek, zagniatać to jakoś dłużej, czy prawie w ogóle? Jest jakiś sposób, żeby potem ciasto rosło trochę bardziej do góry, niż na boki(bo u mnie najpierw się rozłazi po formie, a potem idzie w górę zazwyczaj)?
icon_razz.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
592
113
w przepisie jest tak:
Uformować podłużne bądź owalne chleby. Aby uzyskać okrągły bochenek należy porcję ciasta rozpłaszczyć lekko na blacie i zawijać końce do środka lekko obracając na osi aż utworzy się gładka kula. Jeśli będzie wyrastała dalej na blasze wyłożonej papierem, końce zawinąć pod spód - jeśli zaś w koszyku układamy ją zlepionymi końcówkami do góry.
Chleb powinien jeszcze raz wyrosnąć mniej więcej 50% swojej objętości. W temperaturze pokojowej zajmie to ok. 3 godziny. Najlepiej sprawdzić palcem, czy już dobrze wyrośnięte.

to oznacza, ze po wyjeciu ciasta z miski nalezy je odgazowac, tzn dokladnie rozplaszczyc na blacie i zawijajac jak opisano, uformowac kule. mozna to zrobic kilkakrotnie: rozplaszczyc, zawinac i jeszcze raz rozplaszczyc to co zawinete i ponownie uformowac kule. juz na tym etapie ciasto powinno nabierac formy, czyli miec tendencje do rosniecia w gore. wszystko zalezy od techniki formowania. trzeba napinac wierzchnia warstwe chleba zlepiajac konce.

ja czesto powtarzam te wyzej opisana czynnosc jeszcze co najmniej raz w trakcie wyrastania. tak formowany bochenek poprawia swoj ksztalt doslownie "w oczach".

dobrym przykladem na cwiczenie formowania bochenka jest ten chleb: http://www.chleb.info.pl/prostyjasny.html

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,632
0
36
Pieklam ten chleb juz dwa razy - jest pycha! ( w odstepie tygodniowym)
Pierwszy raz zrobilam go w formie podluznej. Nie dzielilam na dwa bochenki, wiec wyszedl dluuugi i wielki
icon_mrgreen.gif

I robilam z zakwasu zytniego - nie moge mu nic zarzucic
icon_wink.gif
Nie mialam z nim zadnego problemu, ladnie wyrastal i ladnie wyrosl w piecu.
Z jednej strony chleba pokazal mi jezora - podobnie, jak Dziuni, tylko moj jezor byl troche mniejszy
icon_wink.gif

W smaku jest super!

PICT0008.JPG

Wczoraj pieklam poraz drugi, ale z pszennym zakwasem i wyszedl rownie pysznosciowy.
Tym razem pekl mi tylko troche ( taki malutki jezyczek
icon_wink.gif
)
Znowu zrobilam tylko jeden bochen, ale wyrastal w okraglym koszyku.
Znow wyszedl olbrzymi
icon_mrgreen.gif
- skojarzyl mi sie z takim wiejskim chlebem
icon_mrgreen.gif

Bardzo nam smakuje i na pewno to jeden z ulubionych
icon_wink.gif

Bardzo dziekuje za przepis
bussi.gif
cvety.gif
- i polecam tym, ktorzy jeszcze go nie piekli
icon_wink.gif

Wczorajszy na pszennym zakwasie

PICT0003.JPG

PICT0004.JPG

Załączniki

• PICT0008.JPG
    PICT0008.JPG
    121.4 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0003.JPG
    PICT0003.JPG
    108.8 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0004.JPG
    PICT0004.JPG
    115.4 KB · Wyświetleń: 2

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,632
0
36
icon_biggrin.gif
bussi.gif

Dziekuje, Mirabbelko
cvety.gif

Szkoda, ze temu olbrzymowi nie zrobilam zdjecia, jak byl w calosci
icon_mrgreen.gif

Chociaz moze na zdjeciu i tak nie wygladalby tak, jak w rzeczywistosci...
icon_wink.gif

- ale jest pyszny i to sie liczy
icon_wink.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,632
0
36
A tego tez jeszcze raz robilam i nie wiem, jakim cudem, ale wyszedl jeszcze lepszy od poprzedniego
icon_biggrin.gif

Tamten, choc w srodku byl dziurkowaty, wydawal mi sie troche "ciezszy", a ten teraz wydaje mi sie, ze wyszedl bardziej lekki
icon_biggrin.gif

I nie mial zadnego pekniecia
icon_biggrin.gif

No, a teraz, to mam szlaban na pieczenie na jakis czas, bo do zamrazalnika juz nic nie wcisne
icon_mrgreen.gif

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
Pytanie: czy po 30 godzinach leżenia zaczynu w lodówce mogę go używać, czy raczej nie. Bo nie wiem, czy jak go użyje, to nie będzie to pewna strata mąki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy