aaricia @ 19 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=856869Wczoraj zrobiłam w tortownicy 22 cm, z pojedyńczej porcji ale ciasta było za dużo do tej tortownicy i wyrósł 1/3 ponad krawędź, piekłam go ponad godzinę a i tak na górze się nie dopiekł (taki lekki zakalec), dodatkowo kroiłam go tego samego dnia i się strasznie kruszył.A powiedz mi czy ty go czyms nasaczalas? Czy nie rozlecial Ci sie pod wplywem ponczu?
Bo on mi sie najbardziej kruszy na krawedziach, wogole boczna skorka mi odeszla (smarowalam tylko dno tortownicy).
Tort musze zrobic dzis na jutrzejsze urodziny synka.
I jeszcze jedno pytanie mam:
chce zrobic ciemny biszkopt do ciasta bounty:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14044&st=0
Czy myslicie ze jesli zrobie go w normalnej kwadratowej foremce (nie tortownica) i cala blaszke wysmaruje maslem to wyjme go bez problemow? Bo wolalbym zrobic ciasto kwadratowe/prostokatne a nie mam na stanie takiej tortownicy.
Cinka @ 19 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=856881Wyłóz papierem do pieczenia wyskoczy idealnie. Ja zawsze papier daję.
A jak masłem to posyp je jeszcze bułką tartą albo kaszką manną.Ale mam wlozyc sam papier bez uprzedniego smarowania blachy? Nie przyklei sie wtedy biszkopt do papieru?
I dziekuje wam bardzo ze moge liczyc na tak szybkie odpowiedzi![]()
Cinka @ 19 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=856885Ja używam papieru takiego którego smarować nie trzeba - ten brązowy. Smaruję lekko dno blachy ale tylko po to by mi się papier nie przesuwał. Gdybym miała zwykły biały papier posmarowałabym lekko spód a potem papier i lekko oprószyła bułką tartą - wtedy po odwróceniu biszkoptu (jak lekko przestygnie) papier ładnie się od spodu odkleja.Dzieki![]()
Mam ten brazowy papier. No to ide robic drugi biszkopt. Tym razem zrobie z pojedynczej porcji bo blaszka za duza nie jest.
okruszek13 @ 19 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=856883Ale mam wlozyc sam papier bez uprzedniego smarowania blachy? Nie przyklei sie wtedy biszkopt do papieru?Piekąc biszkopt smaruję dno blachy lub kładę papier.
Boki pozostawiam bez smarowania.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.