Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
Wy tak fajnie piszecie, ze wam wyszedl, ze wyrósł, ze nie da sie go zepsuc... to ja najwidoczniej jestem uzdolniona inaczej, tzn.potrafie go spaprac... robilam z 1 porcji jajka ubijalam bardzo dlugo, az bylma dumna z tej masy, dodalam maki (co prawda nie ubijalam dlugo) i do piekarnika... ciasto surowe zajelo mi pol tortownicy... i co, myslalam ze wyrosnie slicznie duzy jak te wasze piekne, a tu nic :/ moze urosl ze 2 cm, i nic...stanal i stoi... juz mi sie wierzch spiekl to wylaczylam, no i zostalo na tym ze biszkopt sie na bank na 3 czesci nie podzieli
icon_sad.gif
jaki jest w srodku zaraz zobacze...oby nie zakalec bo chyba sie porycz - antytalencie biszkoptowe jestem.. a chcialam mamie prezent na swieto zrobic - tort truskawkowy .... jak nei wyjdzie to jeszcze raz
icon_smile.gif

poradzcie co zle robie, czy moze to tez byc wina piekarnika? moj to juz chyba 30lat dobija (smieszne, ale juz nowy stoi i do wyprobowania jest)

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
To rzeczywiście może być wina piekarnika... może zbyt wysoka temperatura? Skoro wierzch się spiekł a nie wyrósł - może nie zdązył... wierzch się przypiekł i nie pozwolił by spód się podniósł? Tak się domyślam bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Kiedyś też miałam tak że mi się biszkopt niby upiekł a sprawdzam patyczkiem a on ma cały środek mooookry - surowe płynne ciasto.

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Może spróbuj wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, piekarnik się dogrzeje z biszkoptem w środku, ja tak robię i wtedy ładnie rośnie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
narazie powiem tylko ze niepotrzebnie panikowałam, bo moze nie urósl taki big jak wasze ale upiekł sie.. i nawet dałam rade przekroić na pol... jutro degustacja i zobaczymy czy dobrze nasączyłam i czy dobry krem itp.
icon_smile.gif

na pewno wina piekarnika.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
Wiele osób już się wypowiadało w sprawie temp.pieczenia biszkoptów. Piec nie powinien być bardzo gorący. Ważne, aby ciasto mogło urosnąć w niższej temperaturze, a potem, aby utrwalić efekty, zwiększać ją o kilka stopni co 5-10 minut, aż do docelowej. Można zaczynać tak, jak pisze Zunia, nawet od 100 stopni. Ja wkładam od 130-140 i dosłownie co 5 minut dodaję 5 stopni, aż do 170-180 w ostatnich minutach. Ciasto rośnie jak gupie.
icon_smile.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Upieklam. Wyglada na to, ze wyszedl calkiem fajnie. Troszeczke sie nadto przyrumienil na gorze, ale bez szkody dla calosci.
Pieklam wlasnie stopniujac temperature, od 150 st C chyba 15 minut, do 180 st C przez 10 min w termoobiegu. Nastepnym razem obnize jeszcze temp. i chyba czas tego pierwszego etapu.
Mialam mala forme, sr 20 cm, wypelniona ciastem w polowie, uroslo jakeis 1,5 cm ponizej gornej granicy scianek formy.

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
narzekałam, narzekałam, a jednak biszkopt wyszedł pyszny - taki wilgotny i pulchny
icon_smile.gif
do tego masa truskawkowa i piekny tort dla mamy powstał
icon_smile.gif

dziekuje za przepis - na stałe do robienia

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
witam,
Ja też zrobiłam. Wszystko wyszło jak należy
icon_smile.gif
)
Boki tortownicy 23 cm podwyższyłam papierem do pieczenia (zrobiłam niby komin). Wyrosło tak, że trzy razy przekroiłam, czyli miałam 4 krążki, dodam, wyśmienite krążki. Tort w całej okazałości zamieściłąm w poście "czekolada plastyczna na róże"
Pozdrawiam autorkę

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
chcę upiec ten biszkopt do toru, tortownica 28 i podzielić na 3 części. Czy zrobić z podwójnej porcji, czy wytarczy z 1,5?
Trzymajcie kciuki, bo nie jestem jeszcze dobra w te klocki, a w sobotę musi wyjść wszystko suuuper, bo to ważny dla nas dzień i strasznie się boje
icon_smile.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
pierniczek @ 19 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=884243chcę upiec ten biszkopt do toru, tortownica 28 i podzielić na 3 części. Czy zrobić z podwójnej porcji, czy wytarczy z 1,5?
Trzymajcie kciuki, bo nie jestem jeszcze dobra w te klocki, a w sobotę musi wyjść wszystko suuuper, bo to ważny dla nas dzień i strasznie się boje
icon_smile.gif
Podwójna porcja to za dużo. Upiekłabym z 6 duzych lub 7 mniejszych jaj. Tak wynika z prostej matematyki

powodzenia
icon_smile.gif

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
Zrobiłam i wyszedł wspaniały, podzieliłam na 3 bez problemu, smak wyśmienity, ciasto puszyste to będzie teraz mój biszkopt, robi się szybko i nie trzeba chuchać, dmuchać i chodzić na palcach, raz dwa i jest
icon_smile.gif
aaaaaaa i najważniejsze prawie nic nie opadł, dosłownie odrobinke a rósł jak się patrzy!!! mikserem ubiłam porządnie jajca i reszte wymieszałam metalową trzepaczką, szybko i bez problemu, DZIĘKUJE bo przepis superowy i wart polecenia
anbetung.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
Nie tylko dobry przepis, ale piekareczka tez zdolna.
daumen.gif
Sliczności !
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy