Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
O tak - wyrósł pierwsza klasa!
icon_biggrin.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
No piekny Ci wyrosl ten biszkopt!
a ja nie wiem czemu ale prakytycznie za kazdym razem gdy pieklam nie rosl tak wysoko i duzo opadal. I pieklam w 180stopniach i jak dorazdaly dziewczyny zeby stopniowo zwiekszac temp i w 160stopniach potem 180stopniach ale i tak nie bylo takiego efektu jak u was.
Dopiero jak dalam te proporcje co w przepisie ale ubilam piane z cukrem potem wmiksowalm jaka i dalam make i wymieszalam drewniana lyzka to wyrata pieknie troszke opadl ale jest tak kruchy ze ostatnio po 4 dniach kiedy go przekraiwalam kruszyl sie.
I teraz powiedzcie mi co zle robilam ze nie wychodzil taki duzy i ladny? Make dawalam przesiana dwukrotnie. Ale moze poprostu trzeba dac duzo maki a nie jak ja dawalam po lyzce? Moze trzeba szybko i energicznie laczyc make z jajkami i cukrem? A moze nie mozna drewnianej lyzki uzywac tylko metalowa trzepaczke?

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
Okruszku, Ty go chyba za bardzo dopieszczasz.
icon_mrgreen.gif
Rób, jak w przepisie i niech sprobuje nie wyjść!
baa.gif

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
piekłam go już kilka razy, ale dziś udało mi się go sfocić
icon_smile.gif

Wygląda tak:

biszkopt_hichotki.jpg

Ja się z nim nie cackam, ubijam białka z cukrem na pianę, potem zmniejszam obroty robota na małe i dodaję po jednym żółtku stale mieszając, potem łyżką wsypuję mąki przesiane z proszkiem. Na koniec ocet. Wlewam ciasto to tortownicy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C, piecze się 30 minut, potem piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki. Po około 10 minutach ciasto wyjmuję na kratkę do całkowitego ostudzenia. Opada dosłownie minimalnie, a w środku jest puszysty
icon_smile.gif

Załączniki

• biszkopt_hichotki.jpg
    biszkopt_hichotki.jpg
    224.3 KB · Wyświetleń: 1

zuzeta

Member
Lis 11, 2008
28
0
0
Robiłam ten biszkopt wczoraj w kakaowej wersji, do ciasta o smaku bounty. Korzystałam z tego przepisu już po raz kolejny, ale tym razem nie dodałam octu , bo w trakcie robienia wyszło, że go nie mam na stanie
icon_exclaim.gif
Dałam łyżkę soku z cytryny i ... wyszedł bardzo okazały i nie różnił się niczym od wersji "octowej"
gruebel_2.gif
.. z tym że mi płaski jak stół nigdy nie wychodził, raczej taki z kopułą, ale mi to nie przeszkadza bo sobie równam nożem jak trzeba.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ale mi pieknie wyrosl. Fakt, w malej tortownicy, ale szok.
banana.gif

Troche go zostawilam jeszcze w piekarniku, bo mam obawy, czy sie wypiekl. 10 min w 150 st C, 5 min w 160 i 15 min w 175 C. A... i tym razem tylko na dolnym grzaniu.

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
tez go dzisiaj bede piekla
icon_smile.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Posiedzial w wylaczonym piekarniku ok 20 minut i to mu dobrze zrobilo. Wyrownal sie do brzegu tortownicy (wczesniej byl nieco ponad) i gora sie ladnie wysuszyla. Jesli jutro da sie pieknie pokroic i okaze sie byc pulchnym w srodku, to chyba pelne z radosci.
banana.gif

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
U mnie jak zwykle z biszkoptami, choćby nie wiem jak niezawodne przepisy były - d.pa blada - środek wyrosnięty, boki w dole. Nienawidze biszkoptów!

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Graz, tez takie robilam w tym piekarniku. Wczesniej mialam gazowy i tam robilam zwykly biszkopt bez proszku i byl piekny. A w tym dupa - kopce kreta. nie wazne, jaki przepis, z proszkiem, bez - kopiec. I to kopiec niekoniecznie wyrosniety, jak babka, co bardziej opadniety bokami niz wyrosniety srodkiem (jesli rozumiecie o co mi chodzi).
A tym razem pilnowalam te dziwne czasy i temperatury i tylko grzanie dolne. Wczesniej termoobieg zawsze wlaczalam. I pewnie to byl blad.

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Własnie przy tym zrezygnowałam z termoobiegu i piekłam góra-dół. Dodam, że np, drożdzowe wyrasta mi w tym piekarniku jak marzenie.

Madalena

Member
Mar 28, 2006
46
0
0
Ja wypróbuję ten przepis w piątek, na tort urodzinowy dla synka. Boję się jednak że znowu zakończy się to klapą. Już wypróbowałam miliony przepisów i coś ze mną nie tak jeśli chodzi o biszkopty. Zazwyczaj to kończy się cienkim i gumowym plackiem. Nawet jak urośnie w trakcie pieczenia to potem mi opada:( Trzymajcie więc kciuki proszę
icon_smile.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ekspert ze mnie zaden, ale to chyba nie tyle przepis ma znaczenie, co sposob pieczenia. Jak pisalam w roznych biszkoptowych watkach, po zmianie na piekarnik elektryczny zaczely sie moje jazdy z biszkoptem. I wyprobowany wczesniej w gazowym pzepis w nowym niestety, opadal i to koszmarnie.
Jesli mozesz, upiecz wczesniej, zeby w razie czego nie polec na maksa. Z reszta lepiej przed przekladaniem, aby biszkopt nie byl bardzo swiezy.

To moj, niestety, juz poprzekladany. Ale widac, jaki byl, wysoki i rowniutki.

torcik_z_trusk.jpg

Madalena

Member
Mar 28, 2006
46
0
0
Ja mam piekarnik gazowy i jakoś biszkopty to moje przekleństwo:)
Ale ten no to po prostu cuuudeńko...moje marzenie:)

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
Dziewczyny proszę doradźcie mi chciałabym upiec biszkopcik ale na semolinie wyjdzie ?? Doczytałam się też ze można bez problemu ocet zastąpić cytryną i chyba tak zrobię bo w domu mam owszem ocet ale winny lidlowy i się trochę boję że jego aromat będzie zbyt wyczuwalny. A po za tym potrzebuję go przekroić na 4 w tortownicy 26 czy z 1,5 porcji będzie ok?? aa i potrzebuję czekoladowy biszkopt :D. Jestem totalną nowicjuszką w pieczeniu biszkopty będzie to mój 1 raz
icon_biggrin.gif
. Z góry dziękuję za pomoc.

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
upiekłam i nawet mi wyszedł ale na przyszłość będe mieszać trzepaczką mąkę bo mi łopatką nie chciało się rozmieszać skutkiem czego masa mi trochę opadła :/. Ale i tak musze drugi kupić bo mój durny kot stwierdził że biszkoptem nie pogardzi i mi go objadł
cry_1.gif
dump.gif
. Pocieszam się że jak on go zjadł to musi być dobry. :/

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
pieke z podobnych proporcji zawsze dodaje ocet ale nie na koncu tylko przed dodaniem maki,
ocet winny jak nie mam innego tez daje
okruszek13 a dajesz make 450? moze glupia sugestia i pytanie ale kolezanka zawsze mowila ze jej biszkopty nie wychodza
i okazalo sie ze daje make 550 a nie 450

Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
granola @ 15 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=966315pieke z podobnych proporcji zawsze dodaje ocet ale nie na koncu tylko przed dodaniem maki,
ocet winny jak nie mam innego tez daje
okruszek13 a dajesz make 450? moze glupia sugestia i pytanie ale kolezanka zawsze mowila ze jej biszkopty nie wychodza
i okazalo sie ze daje make 550 a nie 450
roznie robie, raz daje 450 a raz 550. Ostnio jesli robie biszkopt to napierw ubijam bialka z cukrem, potem daje zotlka, make i ocet. I w ten sposob zawsze mi wychodzi w miare wysoki biszkopt. Ale moze nastepnym razem sprobuje dac make 450 i zrobic wg przepisu. Dam znac
icon_smile.gif
I dziekuje za podpowiedz.

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
okruszek13 @ 15 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=966328roznie robie, raz daje 450 a raz 550. Ostnio jesli robie biszkopt to napierw ubijam bialka z cukrem, potem daje zotlka, make i ocet. I w ten sposob zawsze mi wychodzi w miare wysoki biszkopt. Ale moze nastepnym razem sprobuje dac make 450 i zrobic wg przepisu. Dam znac
icon_smile.gif
I dziekuje za podpowiedz.
biszkopt zawsze robie z 450 bo jak sama nazwa mowi "maka tortowa"
icon_mrgreen.gif
;)
a ja robie tak ze ubijam cale jaja z cukrem na puch do bialosci daje ocet i make z proszkiem, miksuje i
do tortownicy
na pewno ci wyjdzie a co ma niewyjsc

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy