Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny

emelcia

Member
Wrz 13, 2010
14
0
0
basiau @ 15 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1048766Taaa, a stwierdzenie, że ten biszkopt na na pewno kupny jest - to w tym wypadku komplement jest czy wręcz odwrotnie?
ja innego nie piekę, ten mi wychodzi doskonale (tfu, 3 razy przez lewe ramię, coby nie zapeszyć
icon_wink.gif
)
Jak dla mnie to byłaby wrzuta, ale... no ale... ;)

Shiral

Member
Maj 8, 2007
175
0
0
Biszkopt wyszedł pyszny, robiłam z 1,5 porcji. Niestety nie wyrósł mi jakoś fantastycznie, ale tym lepiej bo tort byłby z masą za wysoki jak na dużą blaszkę prostokątną.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
myślę że przy pieczeniu góra + dół powinno wystarczyć o ile masz grzeczny piekarnik,który nie robi Ci niespodzianek
icon_wink.gif

po 30 miutach (albo wcześniej - jak zacznie pachnieć) , wbij mu w środek patyk do szaszłyków i sprawdz czy nie zostaje na nim surowe ciasto.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja wlasnie siedze nad biszkoptami. Zrobilam z dwoch przepisow: 1 od Hichotki a drugi z jakiejs stronki o biszkoptach (chyba wielkie zarcie). Musze przyznac ze smutkiem i wstydem ze zawalilam. Przepis od Hichotki zrobilam krok po kroku ale zapomnialam dno foremki wysypac bulka tarta i biszkopt mi praktycznie nie urosl
dontknow.gif
Moge go podzielic jedynie na 2 czesci
icon_sad.gif

czy to wina tego, ze nie obsypalam dna bulka? buuuuu.....
a chcialam zeby mi ladnie wyrosl bo robie tort pietrowy..chlip

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Jednak minimalnie zmniejszyłam temp i wydłużyłam pieczenie o 5 minut. Idealnie wypełnił całą foremkę, ale miał górkę na środku... Jak uchyliłam drzwiczki żeby chwilę przestygł, opadł... ale przynajmniej jest równy ;) ciekawe czy uda mi się go przekroić na 3

EDIT:
Jednak za bardzo opadł, przekroję go na pół i upiekę jeszcze jeden biszkopt

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
jak czytam jak Wam dziewczyny warsta ten biszkopt po brzegi lub powyzej foremek to az zaczynam sie modlic zeby moj tez tak wyrosl. Zrobilam drugie podejscie i mam nadzieje ze tym razem wyrosnie jak sie patrzy. Ubijalam jajca tak dlugo, ze az w mikserze dziwne piski slyszalam i chyba go omal nie spalilam
dump.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
relacja na biezaco:
tym razem biszkopt wyrosl ponad forme
dance.gif

byleby teraz nie zapeszyc i nie zrobic blednego ruchu
icon_smile.gif

a zmienilam tylko to ze zaczelam go piec od 140 stopni i co jakis czas podwyzszalam temperature az teraz jestem na 170 stopni. Pieknie wyglada w piekarniku.

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Witam.ja równiez upiekłam biszkopt z tego przepisu.
REWELACJA polecam wszytskim.
DZIĘKUJE AUTORCE !!!! i Wam za cenne rady
icon_smile.gif

Oto mój DRUGI wzyciu biszkopt
icon_smile.gif

Załączniki

• IMG_0543.JPG
    IMG_0543.JPG
    112.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0545.JPG
    IMG_0545.JPG
    150.7 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
dziewczyny pomozcie bo w panike wpadlam! robie tort prostakatny i w zwiazku ze zwiazkiem pieke biszkopt w prostokatnej blaszczce. Tylko, ze problem polega na tym ze on wyrasta akurat na wysokosc jednego placka. Blaszka ma 33 cm na 24 cm a biszkopt wyrasta na 3 cm wysoko. Co robie zle?
Przepis:
6 jajek
2 lyzeczki proszku
lyzka octu
szklanka cukru pudru
niecala szklanka maki

dontknow.gif

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
lambethka ja nie pomoge nie umiem jeszcze

Cinko dziękuje !!
a czy mogłabyś zerknąć do tematu z Twoim przepisem na polewe ?
bo mam tam małe pytanko ;) i dałam tez zdjecie tortu
icon_smile.gif
na tym biszkopcie
icon_lol.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Lambethko ja bym na taką blachę zrobiła chyba ciasto z 2 porcji... i to co piszesz to nie jest biszkopt Hihii. Proporcje nie takie.
Bacca - już idę
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
nio wiem, ze nie biszkopt
icon_mrgreen.gif

ja tylko tak mowie prosto..no zeby szybko bylo
icon_biggrin.gif

eh mam lewe rece co do biszkoptow i ciast biszkoptowych
icon_frown.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie nie
icon_smile.gif
trzeba tylko wiedzieć jaki przepis nam odpowiada i jak duzy rośnie w danej formie - wtedy zmieniając wielkość formy zwiększyć (lub zmniejszyć ) odpowiednio porcję ciasta i już. Nie powinno być kłopotów.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy