Cinka
Member
- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
Też zawsze piekę z octem. I nie jest tu ocet zastępstwem alkoholu tylko właściwym dodatkiem, ponieważ przez to że jest kwaśny wspomaga działanie proszku do pieczenia. Można zrobić doświadczenie - do odrobiny octu dodac odrobinę proszku do pieczenia - musuje jak proszkowa oranżadka z PRLu
Zresztą racuszki z dodatkiem maślanki czy kefiru (kwaśne) + soda albo proszek - też wychodzą bardzo puszyste.
A spirytus dodaje się do ciast smażonych w tłuszczu np. faworki po to by w trakcie smażenia nie chłonęły tłuszczu zbyt wiele. Po to chyba też wykorzystuje się piwo do smażenia w cieście piwnym. Tak myślę
Zresztą racuszki z dodatkiem maślanki czy kefiru (kwaśne) + soda albo proszek - też wychodzą bardzo puszyste.
A spirytus dodaje się do ciast smażonych w tłuszczu np. faworki po to by w trakcie smażenia nie chłonęły tłuszczu zbyt wiele. Po to chyba też wykorzystuje się piwo do smażenia w cieście piwnym. Tak myślę