Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Też zawsze piekę z octem. I nie jest tu ocet zastępstwem alkoholu tylko właściwym dodatkiem, ponieważ przez to że jest kwaśny wspomaga działanie proszku do pieczenia. Można zrobić doświadczenie - do odrobiny octu dodac odrobinę proszku do pieczenia - musuje jak proszkowa oranżadka z PRLu :mrgreen:

Zresztą racuszki z dodatkiem maślanki czy kefiru (kwaśne) + soda albo proszek - też wychodzą bardzo puszyste.

A spirytus dodaje się do ciast smażonych w tłuszczu np. faworki po to by w trakcie smażenia nie chłonęły tłuszczu zbyt wiele. Po to chyba też wykorzystuje się piwo do smażenia w cieście piwnym. Tak myślę :roll:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Też zawsze piekę z octem. I nie jest tu ocet zastępstwem alkoholu tylko właściwym dodatkiem, ponieważ przez to że jest kwaśny wspomaga działanie proszku do pieczenia. Można zrobić doświadczenie - do odrobiny octu dodac odrobinę proszku do pieczenia - musuje jak proszkowa oranżadka z PRLu :mrgreen:
Faktycznie, wyraźnie widać, że między octem a proszkiem zachodzi reakcja chemiczna. Poprzez to część proszku traci chyba swoja moc. Znam przepis na ten biszkopt (mój był jedynie z mąką przenną) i zawsze się zastanawiałam jaka jest rola octu.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie sądzę że proszek traci cokolwiek ze swojej mocy - wszystko zalezy od tego w którym momencie dodaje się ocet. Jeśli na samym końcu - ciasto biszkoptowe jest na tyle gęste (w przeciwieństwie do wody) że, reakcja octu z proszkiem "napuszy" masę i zanim bąbelki zdążą uciec - trafia już do gorącego pieca i wtedy działanie proszku jest raczej wspomagane (bo do reakcji ocet + proszek dochodzi jeszcze temperatura) niż umniejszane - tak mi się przynajmniej wydaje ;)

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
A jak bym chciała dodać kakao, to też się uda? :roll: i kiedy? :roll: razem z mąką, a reszta, jak w przepisie?
Bo muszę dzisiaj zrobić, ale właśnie ciemny biszkopt. Z octem już robiłam biszkopt, wyszedł super , ale to kakao teraz mnie dręczy trochę. :roll:

Czy ktoś robił z tego przepisu biszkopt z kakaem? 8)

ina77

Member
Sie 3, 2006
64
0
0
kakao zawsze dodaje po mące i biszkopt mi wychodzi
używam też octu ale na samym końcu go dolewam i zawsze ciasto wychodzi super
proszek też dodaje razem z mąką

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Leninko ja kakao mieszam z mąką i proszkiem, zawsze wychodzi
icon_smile.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Dzięki, dziewczyny

Robię, jak wyjdzie, to pokażę

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Ja piekę podobny biszkopt jak hihihiiiii zawsze z dodatkiem 1 łyżki octu. Składniki takie same, dodaję jeszcze 1 łyżkę oleju i 2 łyżki przegotowanej chłodnej wody. Mam taki przepis już od lat. Biszkopt wychodzi bardzo dobry, jest wilgotny i puszysty.
Jeżeli chodzi o ocet to ja słyszałam, że ,,zabija" zapach jaj
denknach.gif
, jaka prawda nie wiem, najważniejsze, że jest dobry i zawsze wychodzi

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Biszkopt mi nie wyrósł!
icon_sad.gif
icon_sad.gif
i nie wiem dlaczego
icon_sad.gif
icon_sad.gif
Wszystko robiłam tak jak w przepisie Hihihiiiii ale nie jest zbity, a raczej powiedziałabym że puszysty i wilgotny:D tylko dlaczego taki niski??

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
mi niestety nie wyszedł, prawdopodobnie za długo trzymałam go w piekarniku (35 minut). nasączyłam go herbatą z rumem, przełożyłam własnoręcznie ubitą śmietaną i konfiturami z czarnej porzeczki, udekorowałam owocami i ... oddałam bezdomnemu śpiącemu pod blokiem, był bardzo szczęśliwy :)

Załączniki

• biszkopt_lu.jpg
    biszkopt_lu.jpg
    150.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
lulu @ 5 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=373778mi niestety nie wyszedł, prawdopodobnie za długo trzymałam go w piekarniku (35 minut). nasączyłam go herbatą z rumem, przełożyłam własnoręcznie ubitą śmietaną i konfiturami z czarnej porzeczki, udekorowałam owocami i ... oddałam bezdomnemu śpiącemu pod blokiem, był bardzo szczęśliwy
icon_smile.gif
Szlachetna to rzecz- głodnych nakarmić. Ale musiał mieć minę
rofl.gif
A wiął tak od razu? W USA nie biorą, podobno, niczego fabrycznie zapakowanego, bo słusznie boją się świrów

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
To w jakim mieście i pod jakim domem nalezy się usadowić w oczekiwaniu?

rofl.gif

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
lulu @ 5 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=373778mi niestety nie wyszedł, prawdopodobnie za długo trzymałam go w piekarniku (35 minut). nasączyłam go herbatą z rumem, przełożyłam własnoręcznie ubitą śmietaną i konfiturami z czarnej porzeczki, udekorowałam owocami i ... oddałam bezdomnemu śpiącemu pod blokiem, był bardzo szczęśliwy
icon_smile.gif
to ja zazdroszczę temu bezdomnemu
cry_1.gif
bo ciasto wygląda obłędnie i nie rozumiem co w nim nie wyszło
mniam.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Przymierzam się do tego biszkoptu, bo potrzebuję torta
lecker.gif
W każdym razie będzie przekrojony na dwa, bo prawdopodobnie będę robiła bialo-czarny tort
icon_rolleyes.gif

Chciałabym może spróbować przekroić na trzy i jasny i ciemny, ale...nożem nigdy nie udało mi się przekroić na trzy
icon_eek.gif
Na dwa jak kroje to też za pomocą nitki, bo samym nożem mi nie wychodzi. Powiedzcie tylko czy jak mam tortownice 28 cm to żeby była pełna robić z tej porcji czy z 1,5? No tak jakbym miala na trzy kroić
gruebel_2.gif

No i pytanie: czy naprawde nie opadnie jak zacznę sprawdzać patyczkiem??
Jak piec? W stałej temperaturze czy najpierw w 160 a potem 200? Ostanio jak piekłam w róznych temperaturach to wyszedł cudny, a jak przkroiłam to środek surowy
icon_eek.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy