Blyskawiczne ciasto z owocami na oleju

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
ptysioch @ 28 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=697299Oto obiecane zdjęcie: Pokaż załącznik 25184
Ptysioch co doadłeś do ciasta że m lekko żółty kolor ??? ( kisielek ???)
lecker.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
potwierdzam pychote ciasta
icon_mrgreen.gif
zrobiłam z broskwiniami i cukrem brązowym w środku masa z serka "moscapane " ( z odrobiną zapachu i wanilii ! )
 

ptysioch

Member
Lut 28, 2008
13
0
0
Całe ciasto podzieliłam na 2 części, jedną pozostawiłam bez niczego dodatkowego(ta żółta), a do drugiej dodałam kisiel (ta różowa)
icon_biggrin.gif
)
 

oolciaa16

Member
Sie 1, 2008
548
0
0
to chyba i ja będę musiała spróbować, mam masę papierówek od dziadka, a mama ma ochote na ciasto... kurcze ta moja dieta, ale chyba kawałek w tygodniu to nie grzech:D
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zrobiłam-szybkie jak błyskawica!

Z 1/4 porcji, gdyż absolutnie nie ufam mojemu piekarnikowi: następnym razem będzie z 1/2
icon_smile.gif


W moim wydaniu z jeżynami i kruszonką orzechową- pychota, na pewno powtórzę.



p.s. zdjęcia nie wkleję, bo akurat nie mam ładowarki do aparatu!
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Szybciutko się robi. To po pierwsze. Po drugie zapach jaki dochodzi z piekarnika może doprowadzic do obłędu. Ślinka mi ciekła niczym mojemu Skuterowi. Ułożyłam duuuużo śliwek i posypałam garstką jagód. Po prostu przepyszne. Nie pozwoliłam mu wystygnąc. Pierwszy kawałek, który zjadałam był tak gorący, że dmuchałam coby jęzora nie sparzyc. Ale nie odpuściłam mu. Teraz idę po następny......
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zgodnie z zapowiedziami powtórzyłam!

Tym razem jako muffinki z jeżynami i kawałkami gorzkiej czekolady.

Parę mi popłynęło, bo za dużo ciasta dałam w same papilotki. Reszta, wstawiona już w foremki, stała się bardzo lekkimi muffinami.

Nie wiedziałam,że ciasto z olejem może być takie smaczne. A do tego proste i szybkie - wszystko ręcznie ubijałam.
 

Eliza

Member
Paź 25, 2006
16
0
0
Ciasto super!
Do tej pory piekłam właściwie tylko ciasta drożdżowe, bo wydawało mi się, że tylko takie jest smaczne, i bardziej "domowe" od innych.
Przyznaję szczerze - myliłam się! TO ciasto, szczególnie ze śliwkami, przypomina mi zapach jesieni w babcinej kuchni.
Piekłam je już kilka razy, nigdy nie zdążyło wystygnąć.
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Robila moze ktoras to ciasto w keksowce ? Powinnam zmniejszyc ilosc skladnikow o polowe czy zostawic jak jest ? i ile czasu piec?
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
upieczona ... i stwierdzam ze dobre ... jak bede potrzebowala na zawolanie cos slodkiego to to ciacho jak znalazl
Zrobilam z wisniami, migdalami i posypalam brazowym cukrem ... porcja idealna do keksowki pieklam 50 min w 180°C
 

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
zrobiłam ze śliwkami, pyyycha!!! dziękuję za przepis
cvety.gif


DSC_4023_1.jpg

DSC_4025.jpg
 

Załączniki

  • DSC_4023_1.jpg
    DSC_4023_1.jpg
    101.5 KB · Wyświetleń: 3
  • DSC_4025.jpg
    DSC_4025.jpg
    93.2 KB · Wyświetleń: 3

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
No, ja też robiłam ze śliwkami. Najprawdziwszymi węgierkami! Jak zwykle super. Trochę przypaliłam od spodu, bo piekłam w piekarniku gazowym u teściowej, którego wad niestety nie znam. Ale i tak zjedzone w całości.
 

joskai

Member
Lis 12, 2007
2
0
0
tak, u nas też to ciasto króluje w okresie owocowym. Znika w jeden dzień. Nie dodaję mąki ziemniaczanej, ale za to wszystkie owoce chyba już w nim wylądowały. Polecam maliny plus borówka amerykańska, śliwki i wiśnie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy