Baby14 @ 28 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=743523Mam zamiar dziś upiec to ciasto![]()
Czy foremka 40cm na 24 nie bedzie za duza![]()
Albo moze upiec w takiej podluznej jak na murzynka 40 na 12?
Prosze o odpowiedz bo mi bardzo zalezy
Moim skromnym zdaniem, trochę za duży format blaszki. Ja najczęściej piekę je w tortownicy o średnicy 26cm. Jeżeli nie masz takiej, to spróbuj zrobić z podwójnej porcji w tej większej blaszce. Jest tak smaczne, że nie powinno go być za dużo![]()
Baby14 @ 28 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=743561Coz...sproboje chyba w tej dlugie zrobic , bo trortownicy nie mam
Tortownice mam ale chcialam keksówkę we wtorek wypróbować.
Uważaj tylko jeśli owoce położysz na górze ciasta. Ja musiałam przykryć folią, bo mi sie jabłka zaczeły spiekać a sprawdzałam nożem i jeszcze ciasto się lepiło (nie było gotowe)![]()
Ilona @ 28 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=743568Tortownice mam ale chcialam keksówkę we wtorek wypróbować.
Uważaj tylko jeśli owoce położysz na górze ciasta. Ja musiałam przykryć folią, bo mi sie jabłka zaczeły spiekać a sprawdzałam nożem i jeszcze ciasto się lepiło (nie było gotowe)
Czyli mowisz ze wyjdzie w keksówce? I z takich proporcji jak jest podane?
Baby14 @ 28 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=743607Czyli mowisz ze wyjdzie w keksówce? I z takich proporcji jak jest podane?Wyjdzie![]()
Super wyrośnie ale mowie uwazaj żeby sie nie przypalilo. Mi po ok. 30 min. zaczelo przypiekac za mocno.
Folia alu. na góre i mozesz piec dalej. Ja na chwile tez postawilam na dnie piekarnika zeby spod sie podpiekł![]()
Ale kazdy zna swoj piekarnik lepiej i wie jak piecze![]()
Ja wlasnie wyczaiłam, że keksówki nigdy wiecej nie wstawie prostopadle do drzwiczek a rownoleglewewnatrz tez bardziej mi piecze i polowa ciasta byla mocniej wypieczona![]()
![]()
Ilona @ 28 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=743615Wyjdzie![]()
Super wyrośnie ale mowie uwazaj żeby sie nie przypalilo. Mi po ok. 30 min. zaczelo przypiekac za mocno.
Folia alu. na góre i mozesz piec dalej. Ja na chwile tez postawilam na dnie piekarnika zeby spod sie podpiekł![]()
Ale kazdy zna swoj piekarnik lepiej i wie jak piecze![]()
Ja wlasnie wyczaiłam, że keksówki nigdy wiecej nie wstawie prostopadle do drzwiczek a rownoleglewewnatrz terz bardziej mi piecze i polowa ciasta byla mocniej wypieczona![]()
Strasznie dziękuje za wszelki radyJak na razie dopiero poczatki mojej przygody z gotowaniem , pieczeniem i wogole
I bede pamietac o folii i o tym jak wstawic keksówke![]()
Ilona @ 28 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=743615Ja właśnie wyczaiłam, że keksówki nigdy więcej nie wstawię prostopadle do drzwiczek a równoleglewewnątrz też bardziej mi piecze i polowa ciasta była mocniej wypieczona![]()
Swego czasu (daaaawno) też poczyniłam takie obserwacje.
Baby14 @ 28 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=743817Ciasto się udało , a owoce nie opadły.
Zrobiłam z jabłkami i posypałam cynamonem.Ja jablka pomerdalam z cynamonem i cukrem w misce. Balam sie, ze nieróno obsypie a tak całe jablka bylu oblepione![]()
Ciesze się, ze wyszło![]()
Sinistra @ 28 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=743919Swego czasu (daaaawno) też poczyniłam takie obserwacje.Sini ja dopiero sie keksówki dorobiłam![]()
Pierwszy był blok i przyszedl czas na upieczenie w niej czegos. I juz wiem jak w niej piec![]()
Ilona @ 31 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=744953W keksówce. Jabłka z cynamonem i cukrem.
Pokaż załącznik 31819w keksówceślicznie wyglada.![]()
samanta @ 31 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=745017Z jabłkami i cynamonem, następnym razem skrócę czas pieczeniaja pieklam 40 minut i wspaniale sie upieklo.Moim zdaniem godzina to troszke za dlugo.
A Twoje ciasto jest zrobione z tych proporcji co w przepisie? I jaka srednice miala tortownica?
Baby14 @ 31 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=745022w keksówceślicznie wyglada.![]()
ja pieklam 40 minut i wspaniale sie upieklo.Moim zdaniem godzina to troszke za dlugo.
A Twoje ciasto jest zrobione z tych proporcji co w przepisie? I jaka srednice miala tortownica?Z takiej porcji jak w przepisie, tortownica 26 cm, ciasto urosło na wysokość 6 cm. Jest bardzo dobre, jednak piekło się za długo.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.