Briami

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Briami

Pyszna letnia zapiekanka, czesto podawana w greckich domach

5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki
4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki
15dag parmezanu, pokrojonego w kostke* (dodatkowe informacje ponizej)
1/3 szklanki oliwki
4 lyzki wody
2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego
1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej
1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
sol i pieprz, do smaku

Rozgrzac piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane!

dodatkowe informacje
* Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi i zmieni cala konsystencje zapiekanki.

34315zc.jpg




Bajaderko - planuję robic briami wg Twojego przepisu i nie wiem:
- ile to ma się piec?
- czy wszystkie składniki od razu na blaszkę?
- czy piec pod przykryciem?
- Gosiowo pisało, że można parmezan zastąpić fetą. Co Ty na to?
Niestety parmezanu w kawałku nie znalazłam
icon_sad.gif

- jeśli zastąpić fetą, to czy ją się piecze?

uff, na razie tyle
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Bajaderko - planuję robic briami wg Twojego przepisu i nie wiem:
- ile to ma się piec?
- czy wszystkie składniki od razu na blaszkę?
- czy piec pod przykryciem?
- Gosiowo pisało, że można parmezan zastąpić fetą. Co Ty na to?
Niestety parmezanu w kawałku nie znalazłam
icon_sad.gif

- jeśli zastąpić fetą, to czy ją się piecze?

uff, na razie tyle
A wiec po kolei
icon_smile.gif


- piecz az bedzie miekkie i zrumienione, tak jak w przepisie czyli okolo 1 1/2 godziny jezeli robisz z calej porcji

- wszystko razem pomieszaj i siup na blache ( ja pieke w kamionkowym naczyniu)

- pieczemy bez przykrycia, zeby plyn wyparowal i wszystko ladnie sie przyrumienilo

- nie probowalam nigdy zastapic permesanu feta bo bardzo lubie te rumiane grudki serowe
icon_smile.gif
Ale jak nie ma to sila wyzsza - mialabym jedynie obawy (jezeli feta jest z tych miekkich), ze sie rozpusci zamiast zrumienic w kawaleczkach. Uzyc moze twardszej fety - ona przynajmniej nie zmienia ksztaltu. Grecy czesto podaja briami wlasnie z feta, wiec na pewno bedzie tez pyszne
icon_smile.gif


Zycze udanego wieczoru
icon_smile.gif
 

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Kamila, ja robiłam briami Bajaderki ze zwykłym polskim żółtym serem, tylko twardym, choć nie pamiętam już jakim, nie wiem, czy to czasem nie gouda była taka trochę podeschnięta, wyszło super, te kostki sera były zrumienione a w środku miękkie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Ja tez robilam niedawno to jedzonko i posypalam roznymi zoltymi serami, ktore mialam w lodowce, w tym twardawy ementaler, ktore sie bardzo ladnie przyrumienily. Dawaj je od razu z potrawa do piekarnika. Tez sie balam, ale bylo ok. Pieklam na teromobiegu. Pyszne to bylo.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Briami

Pyszna letnia zapiekanka, czesto podawana w greckich domach

5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki
4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki
15dag parmezanu, pokrojonego w kostke* (dodatkowe informacje ponizej)
1/3 szklanki oliwki
4 lyzki wody
2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego
1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej
1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
sol i pieprz, do smaku

Rozgrzac piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane!

dodatkowe informacje
* Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi i zmieni cala konsystencje zapiekanki.

34315zc.jpg
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
to Briami jest bardzo dobre ,dziekuje Bajaderko za przepis
rowniez czesto je robie
polecam :wink:
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

Czym można zastąpić parmezan : Jakimś żółtym serem, czy nie można :wink:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Ja też robię z fetą... bo u mnie cienko z parmezanem a jak już mam możliwość kupienia w Puławach to zapominam i tak to ze mną jest... dlatego z fetą robię najczęściej.
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

Wielkie dzięki, bardzo lubię fetę.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Malutkie cukinie zakupiłam dziś i na jutro się szykuję za briami , tylko pomidory jeszcze takie niezyt dobre mi się wydają, no ale trudno, już mi ślinka leci, bo od ubiegłego roku nie robiłam tego danka
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Obchneliśmy w przysłowiową minutę

Dzięki stokrotne
:knuddel: :knuddel: :knuddel:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
czy zrezygnowanie z sera (starego czy nie) bedzie bardzo niekorzystne?

I czy mozna na zimno jak zostanie? Czy to barbarzynstwo?