- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Briami
Pyszna letnia zapiekanka, czesto podawana w greckich domach
5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki
4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki
15dag parmezanu, pokrojonego w kostke* (dodatkowe informacje ponizej)
1/3 szklanki oliwki
4 lyzki wody
2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego
1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej
1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
sol i pieprz, do smaku
Rozgrzac piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane!
dodatkowe informacje
* Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi i zmieni cala konsystencje zapiekanki.
Bajaderko - planuję robic briami wg Twojego przepisu i nie wiem:
- ile to ma się piec?
- czy wszystkie składniki od razu na blaszkę?
- czy piec pod przykryciem?
- Gosiowo pisało, że można parmezan zastąpić fetą. Co Ty na to?
Niestety parmezanu w kawałku nie znalazłam
- jeśli zastąpić fetą, to czy ją się piecze?
uff, na razie tyle
Pyszna letnia zapiekanka, czesto podawana w greckich domach
5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki
4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki
15dag parmezanu, pokrojonego w kostke* (dodatkowe informacje ponizej)
1/3 szklanki oliwki
4 lyzki wody
2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego
1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej
1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
sol i pieprz, do smaku
Rozgrzac piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane!
dodatkowe informacje
* Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi i zmieni cala konsystencje zapiekanki.

Bajaderko - planuję robic briami wg Twojego przepisu i nie wiem:
- ile to ma się piec?
- czy wszystkie składniki od razu na blaszkę?
- czy piec pod przykryciem?
- Gosiowo pisało, że można parmezan zastąpić fetą. Co Ty na to?
Niestety parmezanu w kawałku nie znalazłam

- jeśli zastąpić fetą, to czy ją się piecze?
uff, na razie tyle
Ostatnią edycję dokonał moderator: