- Lis 18, 2007
- 3,319
- 1
- 0
Bardzo pyszne, a przede wszystkim tanie, koszt okolo 10 zlotych, przepis mam od cioci a ona z jakiegos kolorowego pisma.
1/2 kg maki pszennej
5 dag drozdzy
1 szklanka kwasnej smietany
1 kostka margaryny
2 budynie na 0.5l mleka waniliowe lub smietankowe
Ugotowac budyn wg przepisu tylko z mniejsza iloscia mleka zamiast 1 litra uzyc 2.5 szkl. i cukru tez troche mniej czubkowale 2 lyzki. Przestudzic.
Margaryne, drozdze, smietane, make zagniesc razem(z drozdzy nie robic rozczynu tylko wrzucic do skladnikow). Jesli jest ciasto za luzne podsypac maka.
Ciasto podzielic na kilka czesci i na stolnicy rozwalkowac, ciac na kwadraty polozyc lyzeczke budyniu, skleic i klasc na blache wysmarowana margaryna i posypana maka.
Piec w temp. 200°C az beda odchodzic od blachy okolo 20 min, one nie sa mocno brazowe tylko lekko przyrumienione, Z tej porcji wychodzi mnostwo sztuk warto polowe zamrodzic.
Gdy wystygna posmarowac lukrem, najlepiej z nim smakuja.
Moja rodzinka sie nimi zajadala stwierdzili ze to najlepsze ciasteczka z budyniem jakie jedli. Smacznego
1/2 kg maki pszennej
5 dag drozdzy
1 szklanka kwasnej smietany
1 kostka margaryny
2 budynie na 0.5l mleka waniliowe lub smietankowe
Ugotowac budyn wg przepisu tylko z mniejsza iloscia mleka zamiast 1 litra uzyc 2.5 szkl. i cukru tez troche mniej czubkowale 2 lyzki. Przestudzic.
Margaryne, drozdze, smietane, make zagniesc razem(z drozdzy nie robic rozczynu tylko wrzucic do skladnikow). Jesli jest ciasto za luzne podsypac maka.
Ciasto podzielic na kilka czesci i na stolnicy rozwalkowac, ciac na kwadraty polozyc lyzeczke budyniu, skleic i klasc na blache wysmarowana margaryna i posypana maka.
Piec w temp. 200°C az beda odchodzic od blachy okolo 20 min, one nie sa mocno brazowe tylko lekko przyrumienione, Z tej porcji wychodzi mnostwo sztuk warto polowe zamrodzic.
Gdy wystygna posmarowac lukrem, najlepiej z nim smakuja.
Moja rodzinka sie nimi zajadala stwierdzili ze to najlepsze ciasteczka z budyniem jakie jedli. Smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: