bułgarski chlebek

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
No to gratuluje!!!
icon_smile.gif
Czytaj szybciutko :wink: I grzecznie poczekam do nastepnego razu :wink:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
a mnie kusilo do tej posypki orzechowej dac brazowy cukier zamiast bialego... nastepnym razem tak zrobie, mniamc :mrgreen:

pzdr
yenn
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Chcialam tylko dodac, ze swietnie sie spisuje ten chlebek lezakujac przez cala noc w lodowce i pieczony rano - super na slodkie sniadanie
icon_smile.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,356
1,436
113
Podnoszę, żeby się pochwalić, że też zrobiłam. Nie jest taki piękny jak Wasze, ale mimo to, jestem z siebie dumna.

0604201845280ko.jpg


0604201930460mp.jpg


0604201931210vg.jpg


Nie miałam większej tortownicy niż 24 cm, dlatego wyszedł ciut za wysoki.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
A ja chciałam powiedziec, że mój uczeń zajął 9 miejsce na ogólnopolskim konkursie "Najlepszy uczeń w zawodzie piekarz" robiąc miedzy innymi ten chlebek! Jest prawie najlepszy!!!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hehe, bo my nie startujemy ;) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
zrobilam ostatnio ten chlebek w wersji an slodko - z posypka orzechowa bajaderki. Wyszla pychota i wszyscy sie zachwycali. Komisyjnie ciasto zostalo przechrzczone na "Opera w Sydney" :mrgreen:

bulgarskinagrillu5gg.jpg


pzdr
yenn
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
dzis byl moj pierwszy raz z bulgarem :lol:
1) z posypka orzechowa bajaderki rewelacja !! (obledny zapach)
2) drugi, wytrawny (posypka z prazonych ziaren slonecznika i dyni+odrobina soli) rosnie
icon_smile.gif


bulgar7ge.jpg
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
przed chwilą wyjęlam z piekarnika chlebek z ciasta orginalnego, ale na masło sypałam otoczkę Bajaderki (3/4 szklanki orzechów, 2/3 szklanki cukru, skórka otarta z 2 cytryn).

stad na przyklad gdzies w komentarzach byl tez zdaje sie link do buleczek bajaderki, w ktorych ta posypka zostala uzyta, ale niemoge teraz tego linka zlokalizowac.
Ja robilam chlebek z 0,5 kg maki. Walkowalam placki bardzo cienko i wyszly mi 2 chlebki - 1 slodki, 1 slony. Posypki z proporcji jak wyzej wyszlo tak akurat/za malo na ten jeden
aha.. uzylam skorki tylko z 1 cytryny.
pozdrawiam
icon_smile.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
chlebek jest przepyszny i bardzo efektowny. Nie zrobilam zdjecia, bo malo sie roznil od innych, pokazanych tutaj chlebow. Ograniczylam ilosc cukru, ktora trzeba bylo dodac i rozpuscilam tez o wiele mniej masla, ktore i tak mi zostalo...
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Chyba będę musiała dodać soli, bo przez nieuwagę nie przeczytałam waszych uwag tylko się zachwyciłam zdjęciem. Teraz rośnie sobie, ale mam nadzieję, że jeszcze nie wszystko stracone i mogę dodać soli?
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Nie wiem czemu, ale nie mogę edytować swoich postów
icon_sad.gif


W każdym bądź razie mimo wpadki solnej i dodaniu soli czosnkowej oraz kminku mielonego wyszedł dobry. Moim domownikom na tyle smakował, że pożarli go ze względu na miękkość już po wystygnięciu. Może i dobrze, bo się nie zmarnował ;)