Bulka bagietkowa z rodzynkami i orzechami

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Bulka bagietkowa z orzechami i rodzynkami

Doskonale pieczywo do serow, pyszne z miodem lub powidlami albo po prostu samo w sobie
icon_biggrin.gif


1 szklanka cieplej wody
1 lyzeczka suchych drozdzy
1 lyzeczka cukru
2 1/4 szklanki maki (najlepsza bedzie wysoko-glutenowa lub chlebowa)
1 lyzeczka soli
3/4 szklanki rodzynkow
3/4 szklanki orzechow

czysta woda w butelce ze sprayem

Wode wlac do sporej miski, dodac cukier i drozdze - wymieszac. Wsypac 1 szklanke maki, orzechy, rodzynki i sol, wymieszac az masa bedzie gladka. Wsypac pozostale 1 1/4 szklanki maki, lekko wymieszac - ale tylko do momentu kiedy cala maka zostanie wchlonieta, nie dluzej. Ciasto bedzie miekkie, ale nie tak miekkie jak bagietkowe. Szczelnie przykryc folia plastikowa i zostawic do wyrosniecia na okolo 40-50 minut, az ciasto podwoi swoja objetosc. Piekarnik rozgrzac do temperatury 260ºC. Delikatnie uformowac dwie cieniutkie bulki, ulozyc na blasze. Piekarnik spryskac woda, wlozyc blache, obnizyc temperature do 200C i piec az sie ladnie zrumienia, okolo 25-30 minut.

Pierwszy raz pieklam dokladnie wedlug przepisu, dwa nastepne - zostawilam bagietki na blasze, moze nie ponownego wyrosniecia ale aby troche sie ruszyly, okolo 10 minut i zrobione w ten sposob byly troszke pulchniejsze, chociaz roznica nie byla az tak zauwazalna. Ciasto jest troche bardziej zbite (ale nie twarte i kruszace sie) niz to w bagietce i bardzo pasuje do orzechow i rodzynkow
Mozna podwoic ilosc skladnikow i w ten sposob uzyska sie 2 - 40cm bagietki.
Niestety nic nie moge napisac o smaku tej bulki na zimno, wszystkie zostaly pochlaniane jeszcze cieple
icon_smile.gif


6158.jpg
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Bajaderko, te bagietki sa genialne :!: :!:

Ja je wrzucilam do maszyny:wyrabialam i wyrastalam na programie rapid. A wiec bylo to odstepstwo od wyrabiania tylko do wchloniecia calej maki. Nie wiem czy to blad, bo bagietki wyszly wspaniale, chrupiace..mniam.

Orzechy i rodzynki wrzucilam sporo przed sygnalem, co spowodowalo , ze ciasto nabralo ladnego bezowego koloru, natomiast o dziwo dodatki sie nie rozciapaly
icon_smile.gif


Jesli chodzi o konsystencje ciasta - to moje tworzylo w maszynie 2 kule na mieszadlach, dosc mocno sie rozmazujac po dnie. Mysle, ze nie nalezy do niego dosypywac wiecej maki.

Tak jak piszesz Bajaderko- nie ma lepszego pieczywa do serow, aczkolwiek u mnie czesc jest pochlaniana na goraco tuz po wyjeciu z piekarnika.

Kto piecze na kamieniu do pizzy - polecam zrobic z tej porcji 3 bagietki, w ten sposob sie latwo mieszcza na kamieniu.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Strasznie sie ciesze, ze zrobilas te bagietki Agusiu
icon_smile.gif
I, ze Wam smakowaly :mrgreen:

Nigdy nie probowalam ich robic w maszynie, ale skoro tak ladnie Ci wyszly to tez sprobuje
icon_smile.gif
- i rzeczywiscie, nie powinno sie dosypywac wiecej maki, to ciasto jest wyjatkowo lejace i rzadkie, ale taka jego uroda...
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
ja wam polecam - mieszam je lyzka i juz - mam brudna jedna miske, jedna lyzke i miarke - rewelacja - pachnie w calym domu!!
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
jejuś jaka ona jest pyszna :shock: :shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: mnia mniam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
hihi - ciesze sie bardzo, ze smakuje
icon_smile.gif


Chociaz powinnam ten przepis podac z ostrzezeniem ;) U mnie ma bana, tak jak buleczki Agusi z siemieniem - bo zjadane sa natychmiast bez zadnego wzgledu na konsekwencje :mrgreen: :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
pomocy.

moje ciasto, jak zwykle :roll: , jest potwornie geste. Nawet zdecydowalam sie dodac wody.
Czy zaraz po wyrobieniu ono jest geste, a rozrzedza sie w miare jak wyrasta?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
bardzo sie udala, chociaz rosla i rosla. co najmniej 3 godziny, ale chlodnawo dzisiaj.
na pewno sprobuje ze sliwkami zamiast rodzynek i mniej rodzynek, bo chwilami az za slodka.
Zamrozilam nawet troche to zeznam jaka jest rozmrazana.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
musze sie zwrocic o pomoc :roll:
tym razem ciasto bylo za rzadkie wiec raczej wyszly krowie placki, niz bagietki :roll: nastepnym razem moze bedzie w koncu dobrze.
To zreszta nie bylo nagorsze :mrgreen: :mrgreen: . Biorac pod uwage, ze mialy byc pochloniete przez domownikow.
Ale przywarly tak, ze musialam je odskrobywac lopatka z blachy :roll: :roll:
Pieklam jak wiekszosc chlebow - na blasze posypanej maka. To zle??

Rozmrozone sa rowniez doskonale. Z piekarnika, albo po prostu porzucone gdzies luzem w kuchni
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
a ja pierwszy raz nie dodalam kropli wody wiecej niz w przepisie

troche sie motalam lyzka, a do konca zagniotlam reka. Zapowiada sie swietnie. Miekkie i elastyczne ciasto. Ale nie wzielam maki chlebowej, a mieszana. Tu chyba wszystkie chlebowe, dlatego mam takie problemy.
Rosnie tym razem w lodowce. Nie ma mowy, zebym czekala do polnocy z pieczeniem.
Za to z samego rana .........
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
nareszcie wyszla perfekt.

teraz moge robic inne
buleczki Liski i Kashy i pain l'acienne ..... i inne
ciekawe kiedy bede o nich wiedziec wszystko :lol: :lol: :lol:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
to wstyd!
zeby nikt nie robil takich bulek.

ja robie znowu.
jak zwykle z podwojnej porcji, bo nie ma sie co rozdrabniac.

potem swieza kroi sie w kromki i zamraza, a potem moje biedne dziecko dostaje na sniadania taka sucha bulke z tostera.
Samo zdrowie. Weglowodany, bardzo dobre bialko z orzechow i tluszcz (ten z wloskich dobry na glowe). Nic wiecej nie trzeba do szczescia ;)
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
na glowe powiadasz... :lol:
na moja juz nic nie pomoze chyba ze przeszczep jakis :lol:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
:lol: :lol: :lol:
mnie pewnie tyz nie

ale mlodemu, mam nadzieje ;)
w koncu jego sie dopiero "buduje"
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Bardzo smaczna
mniam.gif
Krojona na gorąco, bo w momencie otwarcia piekarnika rodzinka już siedziała przy stole i znacząco patrzyła się mi na ręce
icon_wink.gif
Ciasto przeleżakowało noc w lodówce, a zamiast rodzynek dałam suszone śliwki.
Dziekuję Bajaderko za przepis
cvety.gif
 

Załączniki

  • Bagietka_ze__liwkami.JPG
    Bagietka_ze__liwkami.JPG
    66.7 KB · Wyświetleń: 0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
jestem w lekkim szoku. Tylko jedna strona opinii. To jest naprawde doskonale pieczywo.
Jesli nie macie maki wysokoglutenowej mozna dodac samego glutenu (u mnie nie do dostania
icon_rolleyes.gif
)

nie wiem jak mocno grzesze, ale chce ja upiec od poczatku do konca w maszynie.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
Jest pewnien dosc znaczacy mankament. Zezarlam 1/4 chleba jeszcze na cieplo
icon_redface.gif

Musialabym piec codziennie bochenek, a uwazam, ze to stanowczo za duzo na 2 i 1/2 ososby. Niezdrowo sie tak obzerac.
Jedna uwaga - masa jest dosc gesta - poprawialam ciasto rosnace przed pieczeniem, bo bylo tylko w jednej czesci kubelka i nie wyrosl tyle, ile moglby. Brakowalo mu 2-3 cm do regularnego rozmiaru. Zeby tego uniknac mozna przerwac cykl, a pozniej wlaczyc samo pieczenie.

Bagietki swietne i chrupiace, ale na kanapki chleb lepszy.