Chleb codzienny

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
hazo @ 17 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=662504Olu, a czy w instrukcji do piekarnika nie masz napisane jak wykorzystywać ten program do pieczenia chleba? Jaki to piekarnik?
piekarnik jest Boscha serii HBN360xxx
instrukcja nie ulatwia zadania. opis programu chlebowego jest o taki (co ciekawe od 3.5 roku sie nie zmienil, nikt nie zauwazyl braku tekstu).

w tabeli czasów na temat pieczenia chleba na zakwasie jest tylko tyle co widac ponizej. wstawic do piekarnika rozgrzanego do 300st (jakos nie umiem zebrac sie na odwage, zeby to zrobic
icon_smile.gif
)

instrukcja__Medium_.JPG

z piekarnikiem dostalam tez ksiazke kucharska po niemiecku. byc moze przy opisie ktoregos z chlebow jest informacja jak korzystac z programu specjalnego. sprobuje jutro rozszyfrowac (niemieckiego skonczylam sie uczyc ... 15 lat temu...
icon_lol.gif
)

ogolnie jak ktos planuje zmiane piekarnika i jeszcze nie zdecydowal sie na firme i model to ten z czystym sumieniem moge polecic.

Załączniki

• instrukcja__Medium_.JPG
    instrukcja__Medium_.JPG
    68.5 KB · Wyświetleń: 0

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
Jest tu (tzn. w ksiazce kucharskiej Boscha) pare przepisow na pieczywo, ale pewnie nic czego jeszcze nie znacie
icon_lol.gif
wszysztkie przepisy na Hefe'ach
jest:
Kraftiges Weizen-Roggenbrot
Speck Zwiebelbrot
Vollwertiges Vierkornbrot
Fladenbrot
Scones
Kasebrotchen
Rustikales Bauernbrot mit Sauerteig

Jesli kogos ktoras nazwa zainteresowala to przepis przepisze
icon_smile.gif

w jednym przepisie (na Kraftiges...) znalazlam cos takiego:
Den aufgegangenen Brotlaib mit einem scharfen Messer karoformig einschneiden, mit Wasser bestreichen und wie angegeben backen.

to chyba oznacza pryskanie woda piekarnika? w pozostalych przepisach raczej nic o wasser nie ma. nastepnym razem pieke zupelnie bez wody.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Ola J. @ 18 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=663174Jest tu (tzn. w ksiazce kucharskiej Boscha) pare przepisow na pieczywo, ale pewnie nic czego jeszcze nie znacie
icon_lol.gif
wszysztkie przepisy na Hefe'ach
jest:
Kraftiges Weizen-Roggenbrot
Speck Zwiebelbrot
Vollwertiges Vierkornbrot
Fladenbrot
Scones
Kasebrotchen
Rustikales Bauernbrot mit Sauerteig

Jesli kogos ktoras nazwa zainteresowala to przepis przepisze
icon_smile.gif

w jednym przepisie (na Kraftiges...) znalazlam cos takiego:
Den aufgegangenen Brotlaib mit einem scharfen Messer karoformig einschneiden, mit Wasser bestreichen und wie angegeben backen.

to chyba oznacza pryskanie woda piekarnika? w pozostalych przepisach raczej nic o wasser nie ma. nastepnym razem pieke zupelnie bez wody.
a ten ostatni "Rustikales Bauernbrot mit Sauerteig" rustykalny wiejski chleb na zakwasie - tez ma drozdze w skladzie ?

a ostatnie zdanie rzeczywiscie nic nie wnosi jesli chodzi o nawilzanie piekarnika: "wyrosniety bochenek naciac ostrym nozem, zwilzyc woda i piec jak podano..."

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
mirabbelka @ 19 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=663477a ten ostatni "Rustikales Bauernbrot mit Sauerteig" rustykalny wiejski chleb na zakwasie - tez ma drozdze w skladzie ?

a ostatnie zdanie rzeczywiscie nic nie wnosi jesli chodzi o nawilzanie piekarnika: "wyrosniety bochenek naciac ostrym nozem, zwilzyc woda i piec jak podano..."
Wszystkie maja. Ten ma:

1 Wurfel Hefe oder 2 Packchen Trockenhefe
1 Packchen Sauerteig z.B. aus dem Reformhaus

Ogolnie pieczywo dla zupelnie poczatkujacych
icon_wink.gif

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
Ja mam takie dziwne pytanie
icon_neutral.gif
Bo juz mnie ten piekarnik zaczyna draznic....

Jak myslicie, czy to mozliwe, ze przez to, ze ten program 'chlebowy' jest 'najbardziej energooszczedny' czas wypieku powinien byc krotszy niz przy normalnym grzaniu gora/dol?
Upieklam wlasnie chleb na zakwasie ze slonecznikiem. Jak w przepisie wstawilam do 220st na 40 min a on juz po 35min wyglada jak po miesiacu wakacji w Egipcie bez kremu z filtrem. Naczynia z woda tym razem nie wstawialam. Psiknelam tylko pare razy w piekarnik bo w niemieckim przepisie tak bylo (no... moze i kazali chleb pryskac a nie piekarnik...). Wyjelam po 35 a pewnie i po 30min moglabym. Tylko ciekawe czy w srodku ok.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Każdy piekarnik jest inny i nie można sztywno trzymać się czasów podanych w przepisach. Wg mnie oczywiście.
icon_mrgreen.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
absolutnie tak. podawany czas pieczenia jest orientacyjny.
jesli skorka jest pieknie brazowa, a chleb postukany od spodu wydaje gluchy dzwiek to jest upieczony. trzeba po prostu wyjac, sprawdzic - a jesli wydaje nam sie jednak nie calkiem upieczony to wlozyc szybko z powrotem na kilka minut.

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
wyszedl dobry i wszystko z nim w porzadku. tylko chyba wole codzienny bo bardziej kwasny
icon_smile.gif

dzieki dziewczyny
icon_smile.gif

jutro pewnie bede probowac ktoregos razowca
icon_smile.gif

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
mam jeszcze pytanie tak na najblizsza przyszlosc.

mam caly kg maki orkiszowej chlebowej 1100 i nie wiem jaki chleb z nia upiec. nieopatrznie kupilam i musze jakos wykorzystac
icon_smile.gif

oprocz niej dysponuje:
zytnia chlebowa 720
zytnia razowa 2000
pszenna chlebowa 750
pszenna razowa 2000
i jeszcze pszenna 500 (kiedys kupowalam tez 550 ale od miesiecy nie moge dostac)

czy jakis przepis bedzie odpowiedni do mojego zestawu mak? a moze zamienic po prostu czesc pszennej na orkiszowa w codziennym?

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
to jeszcze raz ja
icon_smile.gif

a co polecacie dla 3 latka, ktory ostatnio lubi wstretne biale zapychajace buly i tosty na bialym pieczywie i ktoremu trzeba caly czas odkrajac skorke?
czyli cos lekkiego, puchatego, bez smaku i z duza iloscia miekiszu w stosunku do ilosci skorki. i zeby sie na tosty nadawalo?

dzieki wielkie
icon_smile.gif
dzisiaj juz chyba nie bede miala wiecej pytan
icon_smile.gif
zreszta coraz pozniej sie robi
icon_smile.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
oczywiscie, ze mozesz zamieniac. zachowaj tylko proporcje zaczynu (ciasta zakwaszonego) do reszty maki i to wszystko.
jak dasz wiecej maki orkiszowej to zmieni sie smak chleba, byc moze bedziesz musiala rowniez zmienic ilosc plynow. to wszystko.
nie boj sie wzmieniac mak na inne, w ten sposob znajdziesz na pewno swoj ulubiony chleb.

kiedys tez mialam nadmiar maki orkiszowej i wymyslilam taki przepis:

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16602

moze ci sie przyda.

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
mirabbelka @ 21 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=664647...

kiedys tez mialam nadmiar maki orkiszowej i wymyslilam taki przepis:

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16602

moze ci sie przyda.
wiem ogladalam, ale nie bralam pod uwage bo ja mam 1100 a nie razowa. myslisz zeby sprobowac z 1100?

ogladalam tez ten: http://www.chleb.info.pl/wiejskimieszany.html ale dla odmiany nie mam zytniej 1150 i pszennej 1050 a jeszcze nie bardzo sobie radze z improwizacja chlebowa
icon_smile.gif
. na razie musze raczej trzymac sie przepisow i zobaczyc jak to dziala
icon_wink.gif
i tak zrobilam postepy bo w zeszlym roku tluklam codzienny na okraglo a teraz po 5 prob i 3 rozne chlebki (o tym 3 rodzaju wole nie wspominac, bo byla mega klapa
icon_smile.gif
)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Ola J. @ 21 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=664663wiem ogladalam, ale nie bralam pod uwage bo ja mam 1100 a nie razowa. myslisz zeby sprobowac z 1100?

ogladalam tez ten: http://www.chleb.info.pl/wiejskimieszany.html ale dla odmiany nie mam zytniej 1150 i pszennej 1050 a jeszcze nie bardzo sobie radze z improwizacja chlebowa
icon_smile.gif
. na razie musze raczej trzymac sie przepisow i zobaczyc jak to dziala
icon_wink.gif
i tak zrobilam postepy bo w zeszlym roku tluklam codzienny na okraglo a teraz po 5 prob i 3 rozne chlebki (o tym 3 rodzaju wole nie wspominac, bo byla mega klapa
icon_smile.gif
)
typy mak, ktore podajesz w ogole u nas nie wystepuja. to sa takie posrednie miedzy chlebowa a razowa. ja zeby je mniej wiecej otrzymac mieszam "na oko" np. zytnia jasna z zytnia razowa.
Olu, improwizacja chlebowa jest wtedy, kiedy ktos pisze:. "....upieklam po raz pierwszy chleb codzienny, ale dodalam szklanke otrab i szklanke roznych ziaren, bo bardzo lubie. chleb wyszedl ciezki, a nastepnego dnia sie kruszyl, prosze poradzic co zle robie???...."
takich listow dostaje duzo
icon_mrgreen.gif

w Polsce niestety mamy dosc ubogi wybor mak, wiec trzeba z nimi troche improwizowac.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Ola J. @ 21 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=664646to jeszcze raz ja
icon_smile.gif

a co polecacie dla 3 latka, ktory ostatnio lubi wstretne biale zapychajace buly i tosty na bialym pieczywie i ktoremu trzeba caly czas odkrajac skorke?
czyli cos lekkiego, puchatego, bez smaku i z duza iloscia miekiszu w stosunku do ilosci skorki. i zeby sie na tosty nadawalo?
Może ten będzie Ci odpowiadał?

A z orkiszowej może spróbujesz którąś z tych dwóch wersji chleba:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...st&p=610481
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...t=0#entry611033

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Oj, długo by opowiadać, ale przez to, że strasznie zaniedbałam się w kuchni, zepsuł mi się zapomniany przeze mnie zakwas...
icon_redface.gif
icon_frown.gif
teraz pomału zaczynam odradzać się w kuchni, ale nie mogę się zebrać, żeby mąkę żytnią zamówić. Żałuję, że jak ładnych kilka miesięcy temu przestałam piec nie zasuszyłam sobie tego mojego zakwasu tylko pozwoliłam mu umrzeć
icon_frown.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy