CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
jak dzisiaj nie robisz zaczynu, to wstaw go koniecznie do lodowki. bez karmienia i cackania sie z nim
baa.gif

a jutro wez wieczorem z niego 2 lyzki i zrob zaczyn wg instrukcji. bedzie co bedzie
icon_mrgreen.gif

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
No to zdam relację z mlecznego. Otóż nigdy jeszcze nie wyszedł mi tak zbity chleb. Wcześniej piekłam go na zakwasie pszennym, ale zachciało mi się żytniego to teraz mam zajęcie. Normalnie po 1,5h wyrastania w maszynie witało mnie cudnie wyrośnięte ciasto, a tu nie ruszyło go wcale. Później przełożyłam go do silikonowej, okrągłej formy na dalsze wyrastanie. Po 5h postanowiłam go upiec, choć ruszył baaaaardzo mało. W przekroju sporadyczne otwory - moim zdanie praca drożdży. W smaku podobno nie jest wcale zły. Osobiście nie kosztowałam, ale mój N. owszem
icon_biggrin.gif

Dziś eksperyment z zaczynem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Vill...mysle, ze Twoj zakwas spi albo niezywy po prostu...
Sluchaj....mam tu przepis na zakwas pana H. , niedawno wyslalam go rowniez eksperymentujacej kolezance w Brazylii...pisala, ze zakwas rosnie jak szalony po kazdym dokarmieniu i nie ma z nim zadnych klopotow...
moze wyslac Ci recepte?

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
No i się okazało. Zaczyn na prosty jasny nie drgną przez noc. Więc mój zakwas raczej nie żyje...
icon_frown.gif

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dobra kupiłam inną mąkę - żytnią razową 2000. Czy z takiej mogę nastawić zakwas metodą mirabelki?

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
T jest zytnia pelnoziarnista? Ja z takiej wyprodukowalam zakwas bez najmniejszych problemow. Moj ma juz pare miesiecy i ma sie bardzo dobrze.
icon_lol.gif
icon_razz.gif

Acha, jeszcze jedno: produkowalam ten zakwas na oko, bo jestem non-perfekcjonista
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
icon_mrgreen.gif
Ja uwielbiam takie przepisy!!!

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
A ja nie lubię takich przepisów, może dlatego też poszłam na informatykę, gdzie wszystko jest algorytmem
icon_biggrin.gif
Ale skoro mówicie, że z pełnoziarnistej wychodzi to nic tylko spróbować.

Mam tylko pytanie, czy woda, którą będę dodawać z upływem dni ma być w temp pokojowej czy raczej cieplejsza ok. 30C.

I jeszcze jedno. Użyłam 100g mąki tak jak było podane w zakwasie na wesoło, a wszędzie czytam weź garść. W słoiku litrowym to trochę dużo wychodzi jak na pierwszy raz. Czy wystarczy go później dokarmiać po garści mąki?

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
A toż ci podstępnik. Nie wiem dlaczego, ale rośnie wieczorami i przez noc, a rano opada. I tu tkwiła cała tajemnica mojego zakwasu, bo zwykle zaglądałam do niego około 10 rano
icon_razz.gif

Ten z mąki razowej żytniej chyba się sprawdzi, bo po dokarmieniu rośnie jak szalony - dwukrotnie. Dziękuję hazo za cynk o tej razowej i całemu CinCinowi za to, że jest taki zaczarowany i sprowadził mąkę żytnią do Auchana, którą i tka trzeba upolować w odpowiednim czasie, gdyż zwykle jej miejsce na półce jest puste
icon_biggrin.gif

Dodano 30 lipca 2007r.

Przyłapałam na gorący uczynku w godzinę lub dwie po dokarmieniu. Gumka oznacza poziom tuż po dokarmieniu.

2007_07300022.JPG

Załączniki

• 2007_07300022.JPG
    2007_07300022.JPG
    275.5 KB · Wyświetleń: 0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
oj... zazdroszcze Ci... moje obydwa wyladowaly w WC
icon_frown.gif

kolejna proba po powrocie z wakacji...

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Bea, jak wrocisz zaczniesz od nowa. przetestowalam nowy, wydaje mi sie duzo skuteczniejszy sposob hodowania zakwasu i chetnie Cie poprowadze, jak bedziesz miala ochote

ja moj calkiem nowy zakwas zaczelam w niedziele, a on w tej chwili wyglada juz tak jak moj stary czteroletni

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
mirabbelka @ 2 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=554943Bea, jak wrocisz zaczniesz od nowa. przetestowalam nowy, wydaje mi sie duzo skuteczniejszy sposob hodowania zakwasu i chetnie Cie poprowadze, jak bedziesz miala ochote

ja moj calkiem nowy zakwas zaczelam w niedziele, a on w tej chwili wyglada juz tak jak moj stary czteroletni
oj, mam nadzieje ze i mnie sie to kiedys uda!! dzieki za wszelaka ofiarowana przez Ciebie pomoec!! niesamowita z Ciebie kobieta...
cvety.gif
bussi.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
mirabbelka @ 2 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=554943Bea, jak wrocisz zaczniesz od nowa. przetestowalam nowy, wydaje mi sie duzo skuteczniejszy sposob hodowania zakwasu i chetnie Cie poprowadze, jak bedziesz miala ochote

Koniecznie napiszcie coz to za sekretna mikstura!
icon_mrgreen.gif

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
nie mam nieczego czegobyscie juz nie znaly lub nie czytaly na ten temat, zreszta macie juz zakwas

Bea chciala wyhodowac sobie zakwas od poczatku, a ze ma krystaliczne powietrze (do pozazdroszczenia) gdzie zakwas nie bardzo chce sie zakwasic, wiec obiecalam jej pomoc krok po kroku i tyle..

u nas w kraju ogorkow malosolnych robiacych sie w 1,5 dnia, kiszonej kapusty i zurku nie mamy takich problemow
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ha...to prawda...mialam wielkie szczescie najesc sie ogorow malosolnych do syta, jadlam je ze wszystkim (prawie
icon_wink.gif
)
Bardzo lubie wlasnie takie 1,5 dniowe...mmmm...pycha! W domu zwykle zabiera mi to 2-3 dni....

Lipka

Member
Maj 22, 2007
46
0
0
w poniedziałek wieczorem wstawiłam zakwas z maki żytniej zurkowej, jeszcze do wczorajszego wieczora był spokojny, tzn. ciut sobie bombelkował, dokarmiałam wczoraj rano, wieczorem tylko zamieszałam, dziś rano mam pełniutki słoik, zakwas podwoił swoja objetośc i nie wiem, dokarmic i zmienic słoik na większy czy zamieszać tylko, pilnie prosze o odpowiedz, bo muszę isc do pracy

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
zamieszac oczywiscie jak radzi Boshka, opadnie i bedzie czekal na cos do jedzenia
icon_mrgreen.gif

chociaz brzmi to dziwnie dla poczatkujacego pewnie: jesli zakwas jest juz tak aktywny na poczatku, mozna z powodzeniem wyrzucic czesc starego( nawet polowe) i dopiero dodac swiezej maki i wody. takie odmladzanie bardzo wzmacnia kultury zakwasowe.
zwykle jednak robi sie to dopiero po kilku dniach hodowania, kiedy mamy pewnosc, ze zakwas rzeczywiscie zyje a nie tylko zburzyl sie z powodu ciepla otoczenia, albo zlego humoru
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy