CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Przygotowuje zaczatek zgodne z receptura, ktora znalazlam na Twojej stronie mirabbelko. Bedzie sie rozwijal do srody (na zytniej 720), czyli 5 dni. Juz dzisiaj jednak chcialabym rozwiac swoje watpliwosci, ktore uszereguje w pytania:

1. Ilosc zaczatka bedzie spora - 5 dni po 100 g maki i odpowiednio wody, da spora mase, a uzywam z tego tylko 2-3 lyzki do zakwaszania ciasta chlebowego metoda 3-fazowa? czyli najpierw zaczatek (5 dni hodowli, masa ponad 0,5 kg), potem z tego 2-3 lyzki do zakwaszenia ciasta (wychodzi metoda 3 fazowa tak jak jest na Twojej stronie kolo 400g zakwaszonego ciasta), potem dodaje do tego zakwaszonego ciasta 400 g maki razowej i wody i juz jest ciasto na chleb?

2. Co robie z reszta zaczatka? Przeciez tego wyszlo cale mnostwo a na BZ potrzeba tylko 50 g
icon_smile.gif

3. Na poczatek najlepiej piec w keksowce, jak juz pisalas - tylko sie upewniam.

4. Najlepszy przepis na poczatek? Chodzi mi o zytni chleb albo inny z ciemnych.

Z gory dziekuje i pozdrawiam. Gratuluje wspanialej strony i cierpliwosci dzielenia sie widza i doswiadczeniem
icon_smile.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
adria21 @ 30 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=5938501. Ilosc zaczatka bedzie spora - 5 dni po 100 g maki i odpowiednio wody, da spora mase, a uzywam z tego tylko 2-3 lyzki do zakwaszania ciasta chlebowego metoda 3-fazowa? czyli najpierw zaczatek (5 dni hodowli, masa ponad 0,5 kg), potem z tego 2-3 lyzki do zakwaszenia ciasta (wychodzi metoda 3 fazowa tak jak jest na Twojej stronie kolo 400g zakwaszonego ciasta), potem dodaje do tego zakwaszonego ciasta 400 g maki razowej i wody i juz jest ciasto na chleb?

2. Co robie z reszta zaczatka? Przeciez tego wyszlo cale mnostwo a na BZ potrzeba tylko 50 g
icon_smile.gif
rzeczywiscie przy poczatku hodowli odtrzymujemy dosc duzo zakwasu czyli zaczatka. Wyjsciem jest dodanie go od razu do chleba traktujac jako ciasto zakwaszone, jesli jest on odpowiednio aktywny. przeciez ciasto zakwaszone robimy tak samo, tyle ze faz jest mniej.
tylko pamietaj o odlozeniu czesci, zeby miec czym zakwaszac w przyszlosci.

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
mirabbelka @ 30 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=593863Wyjsciem jest dodanie go od razu do chleba traktujac jako ciasto zakwaszone, jesli jest on odpowiednio aktywny. przeciez ciasto zakwaszone robimy tak samo, tyle ze faz jest mniej.
tylko pamietaj o odlozeniu czesci, zeby miec czym zakwaszac w przyszlosci.
Czyli wowczas od ktorego etapu zaczac? Ktore fazy opuszczam? No i ile maki dodac? Tyle ile dodam zaczatka (traktowanego jako zakwaszone ciasto?)? Konsystencja zaczatka jednak odbiega od konstytencji ciasta gotowego do upiczenia (jak pokazuja Twoje zdjecia). W jaki sposob ja osiagnac, jesli rzadki zaczatek bedzie stanowil wieksza czesc niz 2-3 lyzki?
Moze jednak, jesli jestem poczatkujaca lepiej wylac reszte zaczatka i zostawic sobie tylko takie 50g?

A jaki chlebek polecasz jako pierwszy, ale tylko na zakwasie?

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No wreszcie.Może nie jest to bardzo burzliwe bąbelkowanie, ale niewątpliwie bąbelki są!Jak się dobrze przyjrzeć.To teraz nadal dokarmiam i za jakieś 3-4 dni mogę upiec chleb?
Ja pamiętam z dzieciństwa inny zakwas, który wyglądał jak szara grudka gliny otoczona mąką. Był przechowywany w zimnej spiżarni w kamionce z garścią mąki. Aby go "ruszyć" dolewano troszkę letniej wody i zostawiano na noc w ciepłej kuchni.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
adria21 @ 30 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=593864Czyli wowczas od ktorego etapu zaczac? Ktore fazy opuszczam? No i ile maki dodac? Tyle ile dodam zaczatka (traktowanego jako zakwaszone ciasto?)? Konsystencja zaczatka jednak odbiega od konstytencji ciasta gotowego do upiczenia (jak pokazuja Twoje zdjecia). W jaki sposob ja osiagnac, jesli rzadki zaczatek bedzie stanowil wieksza czesc niz 2-3 lyzki?
Moze jednak, jesli jestem poczatkujaca lepiej wylac reszte zaczatka i zostawic sobie tylko takie 50g?

A jaki chlebek polecasz jako pierwszy, ale tylko na zakwasie?
nic nie wylewaj
icon_eek.gif
nie przejmuj sie tak okropnie tymi fazami. najwazniejsze, zebys wyhodowala zakwas, bo rozumiem ze go jeszcze nie masz i martwisz sie na zapas.
icon_mrgreen.gif

podejdz do tematu spokojnie - jak bedziesz miala juz zakwas i nie bedziesz wiedziala co robic - pytaj
icon_smile.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
samanta @ 30 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=593888No wreszcie.Może nie jest to bardzo burzliwe bąbelkowanie, ale niewątpliwie bąbelki są!Jak się dobrze przyjrzeć.To teraz nadal dokarmiam i za jakieś 3-4 dni mogę upiec chleb?
Ja pamiętam z dzieciństwa inny zakwas, który wyglądał jak szara grudka gliny otoczona mąką. Był przechowywany w zimnej spiżarni w kamionce z garścią mąki. Aby go "ruszyć" dolewano troszkę letniej wody i zostawiano na noc w ciepłej kuchni.
dokarmiasz i czekasz.

taka grudka ciasta to jedna z form przechowywania zakwasu. mozna tez tak, ale plynny w lodowce jest latwiejszy w obsludze.

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
mirabbelka @ 30 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=593919nic nie wylewaj
icon_eek.gif
nie przejmuj sie tak okropnie tymi fazami. najwazniejsze, zebys wyhodowala zakwas
podejdz do tematu spokojnie - jak bedziesz miala juz zakwas i nie bedziesz wiedziala co robic - pytaj
icon_smile.gif
Latwo Ci mowic ;) Wlasnie przed chwila go dokarmilam i... po 2 godzinach urosl 1 cm a moze i wiecej ;) Juz zaczynam myslec, czy to nie za duzo ;)

Czyli na razie czekam do srody, we srode zaczynam Was znow nudzic ;)

agrzesia

Member
Wrz 27, 2004
983
0
0
napalilam sie na takie wypieki jak wasze i mam problem. zrobilam ciasto chlebowe te z zakwasu i mam pytanie, czy toto duzo ma urosnac czy tylko babelkuje. bo to moje wlasnie tylko lekko babelkuje. obawiam sie , ze cos zle zrobilam. no bo skoro to nie rosnie to jak mi chleb wyrosnie?
pomozcie

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
agrzesia @ 2 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=594779napalilam sie na takie wypieki jak wasze i mam problem. zrobilam ciasto chlebowe te z zakwasu i mam pytanie, czy toto duzo ma urosnac czy tylko babelkuje. bo to moje wlasnie tylko lekko babelkuje. obawiam sie , ze cos zle zrobilam. no bo skoro to nie rosnie to jak mi chleb wyrosnie?
pomozcie
zrobilas ciasto chlebowe czy dopiero robisz ciasto zakwaszone, bo nie rozumiem?

masz babelkujacy zakwas i dodalas do niego maki i wody, cza tak ?

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Ja znow mam pytanie, bo martwie sie o swoj zakwas. Ponizej wklejam zdjecia celem ogladu. Moje watpliwosci dotycza szybkiego rosniecia zakwasu po dokarmieniu, nieraz podwaja swoja objetosc. A nastepnie opada do niemal pierwotnej objetosci.
Zdjecia ponizsze: czarna kreska to poziom zakwasu tuz po dokarmieniu, slady na sciance sloika to slady dokad urosl kolo dwoch godzin po dokarmieniu i stan na dzis, czyli do jakiego poziomu opadl po tym raptownym wzroscie. DOkarmilam go wczoraj kolo 20.00

pa020057sq8.jpg

pa020054ro9.jpg

To moje pierwsze wklejanie na cincinie wiec z gory przepraszam za wszystko
icon_smile.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
ciasto zakwaszone jednak sie podnosi za kazdym razem. byc moze jest za rzadkie. sprobuj dac mu troche mniej wody a wiecej maki i jak sie podniesie, uzyj do chleba.
najwazniejsze, ze babelkuje - to znaczy, ze zyje.

tak powinno wygladac ciasto zakwaszone
ciasto05.jpg .

przy przechyleniu bedzie ciagnace, galaretowate

ciasto07.jpg

Załączniki

• ciasto05.jpg
    ciasto05.jpg
    16.5 KB · Wyświetleń: 0
  • ciasto07.jpg
    ciasto07.jpg
    12.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
adria21 @ 2 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=594794Ja znow mam pytanie, bo martwie sie o swoj zakwas. Ponizej wklejam zdjecia celem ogladu. Moje watpliwosci dotycza szybkiego rosniecia zakwasu po dokarmieniu, nieraz podwaja swoja objetosc. A nastepnie opada do niemal pierwotnej objetosci.
Zdjecia ponizsze: czarna kreska to poziom zakwasu tuz po dokarmieniu, slady na sciance sloika to slady dokad urosl kolo dwoch godzin po dokarmieniu i stan na dzis, czyli do jakiego poziomu opadl po tym raptownym wzroscie. DOkarmilam go wczoraj kolo 20.00

To moje pierwsze wklejanie na cincinie wiec z gory przepraszam za wszystko
icon_smile.gif
to jest absolutnie w porzadku. tak wlasnie ma byc. podniesc sie i opadac. wspanialy zakwas
daumen.gif

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
mirabbelka @ 2 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=595209to jest absolutnie w porzadku. tak wlasnie ma byc. podniesc sie i opadac. wspanialy zakwas
daumen.gif
Z jakim utesknieniem czekalam na Twoja opinie
icon_smile.gif
anbetung.gif
Ufff... kamien spadl mi z serca
icon_smile.gif
Jutro bedzie 5 dzien i chcialabym upiec chlebek w czwartek
icon_smile.gif
Bardzo mile, kiedy cos wychodzi, kiedy okazuje sie, ze nasze starania przynosza porzadany skutek
icon_smile.gif

Zatem znow pytanie co teraz, czyli jaki chleb upiec?
Czy razowiec tatter, by zuzyc taka ilosc zakwasu? Czy moze polecasz jakis inny chlebek, mirabbelko? Jesli wg receptury 3-fazowej, napisalac, ze moge potraktowac zakwas jako zakwaszone ciasto, wowczas pomijam ktorys etap. Ktory?

Wiem, ze nim przystapie przygotowywania ciasta na chleb odejme 50 g zakwasu. Wowczas nalezy go dokarmic i potem do lodowki, jesli nie mam zamiaru piec w najblizsze 3 dni? Nastepnie przynajmniej raz na tydzien wyjac z lodowki, ocieplic i dozywic
icon_smile.gif
Podobnie zrobic przed planowanym pieczeniem, czyli wyjac z lodowki, ocieplic, dozywyc zeby zbudzil sie z hibernacji i zakwasic ciasto na kolejny chlebek. Czy niczego nie pomieszalam?
icon_mrgreen.gif
gruebel_2.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
adria21 @ 2 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=595217Zatem znow pytanie co teraz, czyli jaki chleb upiec?
Czy razowiec tatter, by zuzyc taka ilosc zakwasu? Czy moze polecasz jakis inny chlebek, mirabbelko? Jesli wg receptury 3-fazowej, napisalac, ze moge potraktowac zakwas jako zakwaszone ciasto, wowczas pomijam ktorys etap. Ktory?
absolutnie tak, razowiec tatter nie wymaga szczegolnego traktowania zakwasu. po prostu odmierzysz 5-go dnia tyle ile jest w przepisie dodasz do reszty skladnikow i gotowe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy