Przygotowuje zaczatek zgodne z receptura, ktora znalazlam na Twojej stronie mirabbelko. Bedzie sie rozwijal do srody (na zytniej 720), czyli 5 dni. Juz dzisiaj jednak chcialabym rozwiac swoje watpliwosci, ktore uszereguje w pytania:
1. Ilosc zaczatka bedzie spora - 5 dni po 100 g maki i odpowiednio wody, da spora mase, a uzywam z tego tylko 2-3 lyzki do zakwaszania ciasta chlebowego metoda 3-fazowa? czyli najpierw zaczatek (5 dni hodowli, masa ponad 0,5 kg), potem z tego 2-3 lyzki do zakwaszenia ciasta (wychodzi metoda 3 fazowa tak jak jest na Twojej stronie kolo 400g zakwaszonego ciasta), potem dodaje do tego zakwaszonego ciasta 400 g maki razowej i wody i juz jest ciasto na chleb?
2. Co robie z reszta zaczatka? Przeciez tego wyszlo cale mnostwo a na BZ potrzeba tylko 50 g
3. Na poczatek najlepiej piec w keksowce, jak juz pisalas - tylko sie upewniam.
4. Najlepszy przepis na poczatek? Chodzi mi o zytni chleb albo inny z ciemnych.
Z gory dziekuje i pozdrawiam. Gratuluje wspanialej strony i cierpliwosci dzielenia sie widza i doswiadczeniem
1. Ilosc zaczatka bedzie spora - 5 dni po 100 g maki i odpowiednio wody, da spora mase, a uzywam z tego tylko 2-3 lyzki do zakwaszania ciasta chlebowego metoda 3-fazowa? czyli najpierw zaczatek (5 dni hodowli, masa ponad 0,5 kg), potem z tego 2-3 lyzki do zakwaszenia ciasta (wychodzi metoda 3 fazowa tak jak jest na Twojej stronie kolo 400g zakwaszonego ciasta), potem dodaje do tego zakwaszonego ciasta 400 g maki razowej i wody i juz jest ciasto na chleb?
2. Co robie z reszta zaczatka? Przeciez tego wyszlo cale mnostwo a na BZ potrzeba tylko 50 g

3. Na poczatek najlepiej piec w keksowce, jak juz pisalas - tylko sie upewniam.
4. Najlepszy przepis na poczatek? Chodzi mi o zytni chleb albo inny z ciemnych.
Z gory dziekuje i pozdrawiam. Gratuluje wspanialej strony i cierpliwosci dzielenia sie widza i doswiadczeniem
