CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Cingiscan @ 22 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=588443A jak to jest z przykrywaniem. Czy zakwas powinno się przykrywać ścierką/ręcznikiem, czy może folią, żeby nie wyschło. W czym jest najlepiej chleb przechowywać?
zakwas moze byc przykryty sciereczka lub gaza (coby 'oddychac' podczas fermentacji...), mozna tez gaze/sciereczke lekko zwilzyc ciepla woda; u mnie ta metoda sie wlasnie sprawdzila
icon_wink.gif

CYTATAha, i czy te różne "śmieci" zielone, czerwone i inne w mące nie-białej to się nazywają otręby? To są trochę takie podstawowe pytania, ale nie chce mi się przeszukiwać całego Internetu.
icon_smile.gif
zielone i czerwone??
gruebel_2.gif
otreby to chyba powinny byc bezowo - brazowe...

CYTATPóki co można by zebrać różne pytania do jednej kupy i np. wstawić na forum w postaci jednego aktualizowanego postu, no i też Twoją stronkę możesz powiększać o treść.
icon_smile.gif
moze dzieki wyszukiwarce sami mozemy sobie poradzic?? bo mirabbelka i tak ma juz z nami sporo 'roboty'...
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Cingiscan @ 22 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=588443A jak to jest z przykrywaniem. Czy zakwas powinno się przykrywać ścierką/ręcznikiem, czy może folią, żeby nie wyschło. W czym jest najlepiej chleb przechowywać? Aha, i czy te różne "śmieci" zielone, czerwone i inne w mące nie-białej to się nazywają otręby? To są trochę takie podstawowe pytania, ale nie chce mi się przeszukiwać całego Internetu.
icon_smile.gif

Póki co można by zebrać różne pytania do jednej kupy i np. wstawić na forum w postaci jednego aktualizowanego postu, no i też Twoją stronkę możesz powiększać o treść.
icon_smile.gif
sek w tym, ze wszystko jest juz od dawna na mojej stronce, kazde w odpowiednim dziale
icon_mrgreen.gif
chyba nie chce Ci sie po prostu czytac

przykrywanie zakwasu:
zakwas nie moze byc szczelnie przykryty bo wylapuje sobie z powietrza wszystko co mu do zycia potrzebe, czym go przykryjesz to nie ma wiekszego znaczenia
patrz: zakwas - porady praktyczne

przechowywanie chleba:
....Najlepiej przechowuje się chleb w kamiennym lub glinianym garnku. Na codzienny użytek zaleca się przechowywanie chleba w lnianym worku, bądź pokrojony na dzienne porcje i zamrożony. Nie zaleca się przechowywania w lodówce, ponieważ szybko wysycha..."
patrz: zakwas - porady praktyczne - przechowywanie pieczywa

Aha, i czy te różne "śmieci" zielone, czerwone i inne w mące nie-białej to się nazywają otręby? - tutaj chyba juz sobie ze mnie troche zartujesz - ale odpowiem Ci : to sa otreby

dzieki Bea za wsparcie
anbetung.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
mirabbelko, ale czemu 'czerwone' i 'zielone'?? czy otreby nie sa 'bezowo-brazowe'??
gruebel_2.gif

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
Ups, sorry, rzeczywiście jest to na Twojej stronce mirabbelko.
CYTATAha, i czy te różne "śmieci" zielone, czerwone i inne w mące nie-białej to się nazywają otręby? - tutaj chyba juz sobie ze mnie troche zartujesz - ale odpowiem Ci : to sa otreby
nie żartuję
A z tymi otrębami to w mące pszennej mam takie czerwonawo-beżowe powiedzmy
icon_smile.gif
, a w żytniej jest część trochę zielona.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
chyba dobrze. przy okazji dokarmiasz czyli odmladzasz zakwas. wszystko zalezy ile masz tego zakwasu. bo jesli duzo, to nie musisz dwa razy dziennie dokladac.
ale jak zostaje tylko odrobinka starego, to lepiej zeby przepracowala cala nowa make i dodac dopiero jutro.

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
Czy jest jakiś przepis, który można by rozłożyć na 2,5 dnia? Tak że dziś(jest czwartek jakby co
icon_smile.gif
) bym sobie zużył sporą ilość zakwasu, a w sobotę rano mógł bym piec?

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Mirabbelko, podeszłam ambitnie do tematu i zrobiłam zakwas z żytniej razowej, codziennie dodawałam po tyle samo mąki i wody, to już 4 dzień a nic nie bąbelkuje ani nie pachnie kwaskowo,a może to nie powinna być cały czas razowa mąka? Tak coś doczytałam....

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
samanta @ 29 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=593440Mirabbelko, podeszłam ambitnie do tematu i zrobiłam zakwas z żytniej razowej, codziennie dodawałam po tyle samo mąki i wody, to już 4 dzień a nic nie bąbelkuje ani nie pachnie kwaskowo,a może to nie powinna być cały czas razowa mąka? Tak coś doczytałam....
moze byc caly czas razowa
mojemu zakwasowi trzeba bylo 10 dni, po 4 nic sie z nim nie dzialo wiec bez paniki
icon_wink.gif

potrzeba mu tez generalnie ciepelka, jesli mu chlodno to tez bedzie potrzebowal wiecej czasu...

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
[mojemu zakwasowi trzeba bylo 10 dni, po 4 nic sie z nim nie dzialo wiec bez paniki
icon_wink.gif

potrzeba mu tez generalnie ciepelka, jesli mu chlodno to tez bedzie potrzebowal wiecej czasu...
[/quote]
bez paniki, łatwo ci mówić...jutro miał być wypiek weekendowy (wątek: wspólne pieczenie)dogadzam mu jak wrzodowi na d.... a ten niewdzięcznik ani ani ale jestem cierpliwa i go przeczekam
gdzieś tu przeczytałam , że niewskazane cytowanie całych wypowiedzi i dlatego tak skróciłam ale generalnie nie wiem dlaczego to komukolwiek miałoby przeszkadzać...

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tak, latwo mi mowic bo na swoj czekalam 3 miesiace
icon_biggrin.gif

a wszystko co dobre wymaga czasu
icon_mrgreen.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
samanta @ 29 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=593440Mirabbelko, podeszłam ambitnie do tematu i zrobiłam zakwas z żytniej razowej, codziennie dodawałam po tyle samo mąki i wody, to już 4 dzień a nic nie bąbelkuje ani nie pachnie kwaskowo,a może to nie powinna być cały czas razowa mąka? Tak coś doczytałam....
jak pisze Bea, moze byc razowa. ale jesli masz tez jasniejsza zytnia, to sprobuj dokarmic inna. w razowej ma wiecej do przerobienia, a mlody jest jeszcze, wiec moze byc mu ciezko
gruebel_2.gif

moze byc tez, ze go troche przekarmilas. nic sie nie stanie jak go odstawisz bez karmienia tak jak jest na jedne dzien, niech mocniej przefermentuje. moze to mu pomoze.
ale w takim stanie z pieczenia dzisiaj raczej nic nie wyjdzie. zeby zaczac chleb zakwas musi byc mocny. chyba ze wybierzesz chleb na zakwasie z dodatkiem drozdzy.

PS. z tym cytowaniem to chodzilo raczej o dlugasne calostronicowe watki, bo takie sie zdarzalo tez.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A wiesz, Mirabbelko, ja chyba dzięki tobie trafiłam na cc.Właściwie szukałam przepisów na chleby, trafiłam na bogutynmłyn, potem na twoją "moją piekarnię" tam chyba pisałaś o cinie tak dobrze, że zaczęłam zaglądać , zaglądać no i jestem. A chleb piekłam kiedyś często, ale to już bardzo dawno, a teraz wracam do pieczenia.Rzecz jasna , o ile wreszcie ruszy .TRZY MIESIĄCE?????????????????????????????????????????????????

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No Bea, naprawdę potrafisz człowieka podnieść na duchu. Natychmiast poleciałam do mojego zakwasu i jak on tak , to ja tak: podkarmiłam go wysokoglutenową mąką i teraz zobaczymy...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy