CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Swietne pytanie....oczywiscie, ze sa skladniki, ktore wplywaja na prace drozdzy...dajmy na to...SOL. Bez wglebiania sie w szczegoly i zachodzace procesy warto zauwazyc, ze zbyt wiele soli dodanej do ciasta chlebowego spowoduje jego mala objetosc (wolny i opozniony przyrost drozdzy). Bez soli z kolei, przyrost drozdzy jest niekontrolowany, ciasto lepkie i kiepsko wyrosniete.
Kolejnym skaldnikiem, ktory spowolni rozwoj drozdzy jest CUKIER dodany w ilosci wiekszej niz 10%. Podobnie cynamon...dlatego tez w pieczywie z dodatkiem cynamonu potrzebna jest wieksza niz zwykle ilosc drozdzy!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Mysle, ze najlepsze chleby zakwasowe to te, ktore przygotowuje sie metodami wielofazowymi ...uzyskujemy wtedy wypieki o idealnej objetosci (wyglad) i kwasnosci (smak, przechowywanie).

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Tatter na pewno masz rację,ale ja dopiero od niedawna wzięłam się za własnoręczne pieczenie chleba,i postanowiłam najpierw opanowć sztukę pieczenia metodą jednofazową,która jak donoszą mi domownicy wychodzi mi nie najgorzej,co do metody trzystopniowej,czyli zakwaszania ciata muszę ,,dojrzeć'
icon_mrgreen.gif
,i poczekać na zimę jak włączę centralne wtedy znajdę w domu potrzbne temperatury,żeby zakwaszać ciasto,a narazie doskonalę się w pierwszej metodzie .

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
iwona44...alez to wcale nie byla krytyka....tylko jakby pociagnelam mysl Twoja z poprzedzajacego postu "...jedyny kłopot to taki,że już sama nie wiem który chleb jest lepszy."
icon_biggrin.gif

Kazda metoda, ktora prowadzi do dobrego chleba jest OK. Sama pieke wiele chlebow metoda 1 i 2 stopniowymi...chetnie jednak wracam do ulubionych smakow chleba, a te moge tylko uzyskac produkujac ciasto zakwaszone metoda 3 stopniowa...
Przypuszczam, ze juz niedlugo sama powiesz: "czas na ciasto zakwaszone"...i niekoniecznie musi to byc zima
icon_wink.gif

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
tatter @ 14 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=582626iwona44...alez to wcale nie byla krytyka....tylko jakby pociagnelam mysl Twoja z poprzedzajacego postu "...jedyny kłopot to taki,że już sama nie wiem który chleb jest lepszy."
icon_biggrin.gif

Kazda metoda, ktora prowadzi do dobrego chleba jest OK. Sama pieke wiele chlebow metoda 1 i 2 stopniowymi...chetnie jednak wracam do ulubionych smakow chleba, a te moge tylko uzyskac produkujac ciasto zakwaszone metoda 3 stopniowa...
Przypuszczam, ze juz niedlugo sama powiesz: "czas na ciasto zakwaszone"...i niekoniecznie musi to byc zima
icon_wink.gif
Ale ja w żadnym wypadku nie wzięłam tego za krytykę,absolutnie ,tylko po prostu wszystko w swoim czasie na razie staram się opanować zakwas,a potem kto wie pewnie i ciasto zakwaszone,ale wszystko spokojnie nic na siłę
icon_mrgreen.gif

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
A to kolejne pytanie: jest wielka różnica między używaniem do chleba zakwasu niedawno karmionego(np. 2 godziny)a np. "głodnego" przez 24 godziny(albo więcej)?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
kolosalna
icon_mrgreen.gif
i wszystko zalezy od chleba.

zazwyczaj w recepturach napisane jest, jaki zakwas nalezy uzyc.

kiedy robimy chleb na zaczynie np. 3-fazowym to mozemy uzyc zakwasu ze sloika, ktory byl dokarmiany nawet kilka dni temu. przez 3-krotne dokarmianie swieza maka i woda oraz przestrzeganie czasow pomiedzy poszczegolnymi fazami otrzymamy aktywny i stabilny zaczyn.

jesli receptura jest na zaczynie 1-stopniowym, czyli napisane jest: wez 2 lyzki aktywnego zakwasu wczesniej odswiezonego, dodaj make i wode i odstaw na noc, to nalezy uzyc zakwasu wlasnie dokarmionego. Ale nie na 2 godziny przedtem, tylko co najmniej 4-5.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
oczywiscie, ze jest to mozliwe. znam osoby, ktore pieka wyjmujac zimny stary zakwas z lodowki, dodaja jedna szklanke robiac zaczyn i po paru godzinach dodaja do chleba. chleby wychodza az milo !

pytales jak jest prawidlowo, wiec Ci odpowiedzialam
icon_mrgreen.gif

zakladam i naiwnie byc moze w to wierze, ze osoby zajmujace sie technologia piekarska zbadaly jaki proces fermentacji jest najkorzystniejszy i dla chleba i dla nas
icon_question.gif

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
Dzięki, San Francisco robiłem i wolałbym trochę mniej kwaśny, spróbuję ten francuski. Kolejne pytanie
icon_smile.gif
:
Jest jakaś większa różnica między mąkami 500, 550 i 650, bo do większości przepisów z mąką białą pisze chyba 550, a ja nie zawsze taką używam.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
jest roznica zasadnicza, roznia sie stopniem oczyszczenia. im mniejszy numer tym bardziej oczyszczona, ale tez i mniej zdrowa. z trzech typow przez Ciebie wymienionych, ta 650 ma najwiecej wartosciowych skladnikow, znajdujacych sie w ziarnie.

to zalezy na czym Ci zalezy
icon_mrgreen.gif
: na wygladzie chleba czy na jego walorach zdrowotnych. bo jednego z drugim raczej sie nie da pozenic.

jesli chcesz, zeby bialy chleb pieknie Ci wyrosl, musisz szukac maki wysokoproteinowej, tzn o wiekszej zawartosci bialka. polskie maki zazwyczaj maja oznaczenie bialka z boku torebki. jesli ta wartosc oscyluje kolo 10g to jest ok.

ps. pytaj, pytaj. kiedys zbiore te wszystkie Twoje pytania i napisze ksiazke pt. "100 pytan i odpowiedzi jak upiec w domu chleb na zakwasie?"
icon_mrgreen.gif

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
mirabbelka @ 21 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=587586ps. pytaj, pytaj. kiedys zbiore te wszystkie Twoje pytania i napisze ksiazke pt. "100 pytan i odpowiedzi jak upiec w domu chleb na zakwasie?"
icon_mrgreen.gif
Mirabbelko, ja tylko chcialam napisac, ze Cie cholernie podziwiam, bo kazda z nas zasypuje Cie tymi samymi pytaniami, a Ty dalej masz cierpliwosc odpisywac, zamiast napisac: 'prosze przeczytac post 127'
cvety.gif

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
A jak to jest z przykrywaniem. Czy zakwas powinno się przykrywać ścierką/ręcznikiem, czy może folią, żeby nie wyschło. W czym jest najlepiej chleb przechowywać? Aha, i czy te różne "śmieci" zielone, czerwone i inne w mące nie-białej to się nazywają otręby? To są trochę takie podstawowe pytania, ale nie chce mi się przeszukiwać całego Internetu.
icon_smile.gif

CYTATps. pytaj, pytaj. kiedys zbiore te wszystkie Twoje pytania i napisze ksiazke pt. "100 pytan i odpowiedzi jak upiec w domu chleb na zakwasie?" icon_mrgreen.gif
Póki co można by zebrać różne pytania do jednej kupy i np. wstawić na forum w postaci jednego aktualizowanego postu, no i też Twoją stronkę możesz powiększać o treść.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy