tatter
Moderator
- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Swietne pytanie....oczywiscie, ze sa skladniki, ktore wplywaja na prace drozdzy...dajmy na to...SOL. Bez wglebiania sie w szczegoly i zachodzace procesy warto zauwazyc, ze zbyt wiele soli dodanej do ciasta chlebowego spowoduje jego mala objetosc (wolny i opozniony przyrost drozdzy). Bez soli z kolei, przyrost drozdzy jest niekontrolowany, ciasto lepkie i kiepsko wyrosniete.
Kolejnym skaldnikiem, ktory spowolni rozwoj drozdzy jest CUKIER dodany w ilosci wiekszej niz 10%. Podobnie cynamon...dlatego tez w pieczywie z dodatkiem cynamonu potrzebna jest wieksza niz zwykle ilosc drozdzy!
Kolejnym skaldnikiem, ktory spowolni rozwoj drozdzy jest CUKIER dodany w ilosci wiekszej niz 10%. Podobnie cynamon...dlatego tez w pieczywie z dodatkiem cynamonu potrzebna jest wieksza niz zwykle ilosc drozdzy!