CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

marysia c.

Member
Paź 6, 2007
8
0
0
hazo @ 10 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=619767Marysiu, otwierasz sobie pole do pisania odpowiedzi, na dole masz okienko"Przeglądaj", klikasz i wybierasz zdjęcie, które chcesz wkleić, klikasz "wyślij". W okienku "zarządzaj obecnymi załącznikami" dopisze się (1) lub inna cyfra, jeśli więcej zdjęć wyślesz, rozwijasz klikając na czarny trójkącik i klikasz na kartkę z zielonym plusem. I już masz zdjęcie umieszczone w poście.
hazo - dziekuje bardzo , chyba sie uda
icon_mrgreen.gif

DSC00284.JPG

DSC00287.JPG

moj chleb nie jest idealny , taki bardzo amatorski ale moj pierwszy !!
icon_lol.gif

Załączniki

• DSC00284.JPG
    DSC00284.JPG
    627.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00287.JPG
    DSC00287.JPG
    679.2 KB · Wyświetleń: 0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Bea73 @ 10 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=619771pieklam dzis 'buly' z nowego przepisu w ktorym pisalo zeby je piec tylko 15 min.
po wyjeciu z pieca wydawaly mi sie ciut miekkie... ale nie wiedzialam jak dokladnie maja wygladac
po ok. 20 min. stwierdzilam ze jednak jedna przelamie i zobacze w srodku; no i mialam wrazenie ze moze jeszcze chwilke powinny byly posiedziec w piecu
Następnym razem sprawdź od razu po wyjęciu z piekarnika i ewentualnie od razu dopiekaj. Po tych 15-20 minutach podpiekanie tylko wysuszy pieczywo z zewnątrz, lepiej więc stosować się do tego co Mirabbelka napisała wyżej, czyli że pieczywo powinno mieć brązową skórkę żeby było dopieczone. Nawet jesli w przepisie jest że 15 minut wystarczy, to trzeba piec tyle, aż skórka się dobrze zarumieni.

marysia c. @ 10 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=619780moj chleb nie jest idealny , taki bardzo amatorski ale moj pierwszy !!
icon_lol.gif
Marysiu, w przekroju jest idealny
daumen.gif
A kształt też przeciez nie jest zły
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dziunia @ 10 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=619824Następnym razem sprawdź od razu po wyjęciu z piekarnika i ewentualnie od razu dopiekaj. Po tych 15-20 minutach podpiekanie tylko wysuszy pieczywo z zewnątrz, lepiej więc stosować się do tego co Mirabbelka napisała wyżej, czyli że pieczywo powinno mieć brązową skórkę żeby było dopieczone. Nawet jesli w przepisie jest że 15 minut wystarczy, to trzeba piec tyle, aż skórka się dobrze zarumieni.
tak, ale skorka byla bardzo brazowa!
dlatego nie wiedzialam czy jednak dobrze upieczone czy nie...

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie znajdę proporcje zamiany drożdży na zakwas, bo nie mogę nigdzie tego znaleść a wiem że mirabelka gdzieś to podawała.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Durlikowa @ 10 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=619882Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie znajdę proporcje zamiany drożdży na zakwas, bo nie mogę nigdzie tego znaleść a wiem że mirabelka gdzieś to podawała.
nie podawalam. to sie nie da tak prosto, aczkolwiek pewnie wyliczyc sie da.

raczej wylicza sie to z ilosci maki. jesli uzywasz tylko maki zytniej to zakwas (a wlasciwie zaczyn) powinien stanowic ok 50% maki ogolem.
jesli to jest zytnia jasna to proporcje zaczyn:maka sa 40:60, tzn zakwaszasz 400g a dodajesz 600g maki zytniej.
im ciemniejsza maka tym zaczynu wiecej: chleb zytni razowy moze miec proporcje az 60:40. wiecej sie raczej nie stosuje.

w chlebach mieszanych i pszennych zaczyn stanowi mniej wiecej od 25% do 35% uzytej maki.

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Och, dziękuję ci bardzo mirabelko za podpowiedź, chwilę temu znalazłam twoją odpowiedź ale chodziło tu o drożdże instant a nie o zwykłe, wiedziałam że gdzieś dzwoniło tylko nie wiedziałam gdzie dokładnie. Ale twa odpowiedź jest dla mnie wystarczająca, za co bardzo dziękuję.
Właśnie jutro chcę zrobić eksperyment i mam nadzieję że mi się uda. Chcę zamiast drożdży użyć zakwasu żytniego do chleba z mąki pszennej, chodzi tu o Chleb zwykly domowy https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20510 z przepisu podanego prze ze mnie, i chcę go przebranżowić na chlebek na zakwasie.
Ciekawe co z tego będzie, jak do tej pory to pozmniejszałam jak na razie porcje drożdży i dodawałam zamiast tego na oko zakwasu, i wychodził naprawdę super, ale jutro chcę zrobić w ogóle bez drożdży. Ciekawe co mi wyjdzie z tego.

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Przepraszam, nie jestem w stanie przebrnąć przez 50 stron wątku, dlatego być może odpowiedź na pytanie już gdzieś była. Proszę nie bić <mrug>
Poczytałam o zakwasie, przymierzam się do żytniego, ale nie do końca rozumiem, ile czasu się hoduje zakwas. Metoda trzyetapowa, to w sumie 24 godziny, a wcześniej przeczytałam, ze mąkę dodaje się raz dziennie i tak przez cztery-pięć dni. To jak to ma być?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,193
2,746
113
kawazmlekiem @ 18 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=625188Przepraszam, nie jestem w stanie przebrnąć przez 50 stron wątku, dlatego być może odpowiedź na pytanie już gdzieś była. Proszę nie bić <mrug>
Poczytałam o zakwasie, przymierzam się do żytniego, ale nie do końca rozumiem, ile czasu się hoduje zakwas. Metoda trzyetapowa, to w sumie 24 godziny, a wcześniej przeczytałam, ze mąkę dodaje się raz dziennie i tak przez cztery-pięć dni. To jak to ma być?
Tutaj poczytasz jak zrobić zakwas, a metodą trzyetapową robi się ciasto zakwaszone mając już zakwas.

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
A widzisz, Hazo, źle doczytałam. Bardzo dziękuję. Jeszcze nie do końca rozumiem ideę ciasta zakwaszonego, ale poczytam w czasie, jak mi będzie zakwas się robił.

milujciesie

Member
Lis 25, 2007
1
0
0
Hej! Witam wszystkich!
Staram się zrobić mój pierwszy zakwas i muszę o tym z kimś porozmawiać
icon_smile.gif
Otóż zakwas stoi w litrowym słoiku, przykrytym papierowym ręcznikiem przytrzymanym gumką, na talerzyku na kaloryferze, więc mu chyba ciepło (może za bardzo?
gruebel_2.gif
), wygląda ładnie, zapach też można uznać za zakwasowo-ładny, ale nie rośnie i słabo bąbelkuje. Robię go wg przepisu na wesoło. Stał sobie spokojnie 48 godzin, później go dokarmiłam, zbąbelkował, urósł dwukrotnie, opadł i teraz cisza... Po następnych 24 godzinach znów mu dosypałam mąki i pojawiły się tylko bąbelki przy powierzchni - zakwas ani drgnął. Tylko grubsza skorupa się na powierzchni robi. Co to znaczy? Za gęsty? Za rzadki? Za ciepło ma? Za zimno? Za dużo mąki? Co się dzieje? Bardzo proszę o pomoc, bo inaczej skończę źle
cheers.gif

Pozdrawiam
cvety.gif

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Pytanie odnośnie ciasta zakwaszonego,co zrobić gdy jesteśmy na trzecim dokarmianiu tzn. 8+8+5 i właśnie okazuje się,że ta trzecia godzina jest w połowie i już wiemy,że nie możemy zrobić chleba ,czy możemy to ciasto włożyć do lodówki,i na jak długo i co potem
icon_question.gif
ocieplić,dokarmić ,czy wystarczy przejść do kolejnego etapu czyli wyrabiania ciasta,powiedzcie mistrzynie chleba jak to jest
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Melduję, że zakwas wyszedł cudny, zapach prawidłowy (jabłka, ocet balsamiczny), natomiast dałam ciała z ciastem zakwasowym. Zarobiłam wczoraj, ale zanim dokarmiłam, padłam, byłam koszmarnie zmęczona. I drugi etap przesunął mi się w czasie do rana. Wywalić, czy próbować?

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
kawazmlekiem @ 27 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=630364Melduję, że zakwas wyszedł cudny, zapach prawidłowy (jabłka, ocet balsamiczny), natomiast dałam ciała z ciastem zakwasowym. Zarobiłam wczoraj, ale zanim dokarmiłam, padłam, byłam koszmarnie zmęczona. I drugi etap przesunął mi się w czasie do rana. Wywalić, czy próbować?
A ile to ciasto zakwaszone sie robilo? Planowalas metoda 1-stopniowa czy 3stopniowa?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy