CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
iwona44 @ 26 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=629768Pytanie odnośnie ciasta zakwaszonego,co zrobić gdy jesteśmy na trzecim dokarmianiu tzn. 8+8+5 i właśnie okazuje się,że ta trzecia godzina jest w połowie i już wiemy,że nie możemy zrobić chleba ,czy możemy to ciasto włożyć do lodówki,i na jak długo i co potem
icon_question.gif
ocieplić,dokarmić ,czy wystarczy przejść do kolejnego etapu czyli wyrabiania ciasta,powiedzcie mistrzynie chleba jak to jest
gruebel_2.gif
Odświeżam,może ktoś już tak miał,więc ma już jakieś doświadczenie w tej kwestii ,zbliża się piątek i robię kolejną próbę ale wolę się ubezpieczyć gdyby coś wypadło,odpowiedzcie mistrzynie
anbetung.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
iwona44 @ 28 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=631217Odświeżam,może ktoś już tak miał,więc ma już jakieś doświadczenie w tej kwestii ,zbliża się piątek i robię kolejną próbę ale wolę się ubezpieczyć gdyby coś wypadło,odpowiedzcie mistrzynie
anbetung.gif
takie ciasto zakwaszone wlasciwie powinno sie schowac do lodowki a potem uzywac jako startera (czyli wszystko od poczatku).
ale jesli zakwas jest mocny i ciasto dobrze sie podnosi mozna calosc lekko odswiezyc 1-2 lyzkami maki i tylez wody i upiec na nim pare godzin pozniej np razowiec Tatter.
nie radzilabym czekac z nim zbyt dlugo poza lodowka, bo jak calkowicie przefermentuje, to bedzie kwasne, a nawet octowe w smaku i zapachu i zepsuje ci chleb.

to jest los piekarza, trzeba sie dostosowywac do chleba i czasami wypada nocna zmiana
icon_mrgreen.gif

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Mirabelko powiedz mi co dzieje się z moim zakwasem: niby sobie bąbelkuje, ale jak robię ciasto zakwaszone na chleb to ono już ma problem z bąbelkami, a gdy juz zamieszam całe ciasto, to nie dość, że nie chce rosnąć przez baaaardzo długo (5-8h), to nawet to co już urośnie i tak jest tylko 1/3 całości. W rezultacie chleb nie jest wyrośnięty tak jak powinien, w smaku gliniasty. Temperatury są te same, mąka też i woda. Nie wiem co tu począć.
cry_1.gif

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
-magda- @ 27 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=641605Mirabelko powiedz mi co dzieje się z moim zakwasem: niby sobie bąbelkuje, ale jak robię ciasto zakwaszone na chleb to ono już ma problem z bąbelkami, a gdy juz zamieszam całe ciasto, to nie dość, że nie chce rosnąć przez baaaardzo długo (5-8h), to nawet to co już urośnie i tak jest tylko 1/3 całości. W rezultacie chleb nie jest wyrośnięty tak jak powinien, w smaku gliniasty. Temperatury są te same, mąka też i woda. Nie wiem co tu począć.
cry_1.gif
Podciągnę troszkę, może Mirabelka zajrzy...
fiesgrins.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
To ja Ci podtrzymam wątek i powiem, że ja bym taki zakwas odświeżyła. Czasami jak mój jest taki niemrawy to wlewam do nowego słoika ze 2-3 łyżki, dodaję mąkę i wodę i zakwas jest dużo aktywniejszy niż był.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
nacina sie po to zeby sam nie pekl nieladnie
w przepisie pisze zazwyczyj czy naciac tuz przed wstawieniem do pieca (najczesciej chyba
gruebel_2.gif
) czy przy ostatnim roscnieciu

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
A, czyli po prostu ciach po bochenku? Dzięki Bea <uśmiech> Będę się musiała zaopatrzyć w żyletkę, bo czytałam, że dziewczyny to żyletką robią.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
no, ciach ciach
icon_mrgreen.gif

tez chyba musze pomyslec o zyletce bo nozem mi srednio wychodzi...

(ps. czy widzialas moje PW Kawo??)

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113

Ew-a

Member
Gru 30, 2007
13
0
0
mirabbelka @ 30 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=642364mysle, ze jednak ruszy. Cierpliwosci. od czasu do czasu tak sie zdarza. Ja mialam problemy z zakwasem w listopadzie. Teraz znowu pracuje jak nalezy (no, w tej chwili odpoczywa ode mnie, a ja od niego
icon_wink.gif
)
A ja nastawilam swoj, pszenny zakwas dzisiaj. Mysle, ze zaczne piec w domu bo juz mam dosc narzekania na sklepowy chlebek
icon_smile.gif

Ciesze sie, ze znalazlam to forum bardzo, bardzo...

Troche tak z przekory pochwale sie, ze zrobilam pyszne pierozki ruskie. Wspaniale...

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
Chciałabym sie poradzić zrobiłam zakwas pszenny , ma dopiero 3 dni ale cały czas sie rozwarstwia pachnie dobrze i bąbelkuje czy taki rozwarstwiający to jest dobry ,czy mogę go zagęścić ,czy może za dużo wody dodałam i powinnam zrobić go od początku?
gruebel_2.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
beata&#045;74 @ 1 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=642931Chciałabym sie poradzić zrobiłam zakwas pszenny , ma dopiero 3 dni ale cały czas sie rozwarstwia pachnie dobrze i bąbelkuje czy taki rozwarstwiający to jest dobry ,czy mogę go zagęścić ,czy może za dużo wody dodałam i powinnam zrobić go od początku?
gruebel_2.gif
robic od poczatku nie ma potrzeby, szczegolnie jesli babelkuje i ladnie pachnie.
jesli na rozwarstwienie nie pomaga dokladne pomieszanie, mozesz mu dodac kolejna porcje maki i tylko minimalnie wody. Zagescic zakwas mozna w kazdej chwili, gdy juz widzimy ze pracuje. taki zageszczony jest duzo latwiejszy do przechowywania i nie wymaga wielu zabiegow.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy