iwona44 @ 2 Jan 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=643446Czy jest jakaś szybsza metoda trzystopniowa ,żeby wyhodować ciasto zakwaszone chodzi mi o czasy,bo do tej pory robię 8+8+5,a chciała bym szybciej o ile to możliwe,bo jak nie ma innej to trudno będę się trzymać tej,chociaż te czasy mi nie pasują,proszę powiedzcie można szybciej czy się nie da
Wkleję Ci to, co kiedyś, na początku mojej chlebowej fascynacji, sobie skopiowałam z forum. Nie podam linka, bo jeszcze wtedy wpisywałam sobie różne rzeczy bez niego (duży błąd), a nie chce mi się tych fragmentów szukać w czeluściach forum. Może Ci się przyda.
Najpierw cytat wypowiedzi Malgosimi:
no więc ostatnio Mirabbelka mi wyjasniła, że tak naprawdę to, co trzymamy w lodówce (i dokarmiamy np raz na tydzień) to nie jest zakwas, a ,,zaczątek".
Ja zimnego zaczątku nie wrzucam do ciasta, bo jest mało aktywny. Przy takiej ilości mąki zytniej, jest groźba, że nie zdoła on jej ,,przerobić"
Jesli mam czas, to robię ciasto zakwaszone metodą trzystopniową , a jeśli nie, to po prostu robię tak:
wyjmuję z lodówki 200 g ,,zaczątka", doprowadzam do temperatury pokojowej, dokarmiam 100 g wody i 100 maki, stawiam w ciepłym miejscu i czekam, aż zakwas ,,urośnie" i potem „opadnie". Dopiero wtedy dodaję do ciasta.
Pan Pot twierdzi, że metoda 3stopniowa jest lepsza ( i ja ją w zasadzie lubię) ale jednostopniowa też jest w porządku (nawet Mirabbelka ją czasem stosuje - tak pisała. A Agusia i Bajaderka chyba tylko i wyłącznie tej
i Mirabbelki:
dokladnie tak Malgosiu,
na pewno stosujac ciasto zakwaszone metoda 3-etapowa sa wieksze szanse na pieknie wyrosniety chleb. Zycie pokazuje, ze i 1-etapowo tez sie udaje, ale jest wieksze ryzyko po prostu.
Ja najczesciej rozkladam proces dokwaszania na 1 i pol dnia, tzn.
kiedy potrzebuje ok 500g ciasta zakwaszonego, to zaczynam po pracy ok.16-tej : 30g zaczatka plus 2 x 80g
23.oo - 2 x 80g
08.oo rano - 2 x 80g
i po poludniu pieke chleb.
Jak sie do tego przyzwyczaic to wychodzi calkiem gladko.
beata-74 @ 2 Jan 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=643490czy do zakwasu pszennego moge dodac maki zytniej zeby go wzmocnic?Możesz, tylko on już przestanie być pszenny.
-magda- @ 2 Jan 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=643517podczas wzrostu chleba przykrywam go siatka, żeby nie wysechł, czy jest jakaś inna lepsza metoda, szczególnie jeśli trwa to tak długo (czyli żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupa?)?
Już nie wiem co tu robić, zeby było lepiej....Może spróbuj zmienić mąkęMnie pomagała zamiana mąki żytniej 720 na żytnią razową 2000. Zakwas rósł po jej dodaniu w oczach.![]()
Ja przykrywam naoliwioną folią szczelnie dociskając do boków keksówki. Nawet jak chleb do niej dotknie to nic mu się nie stanie.
beata-74 @ 3 Jan 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=643642Dziękuje za odpowiedz i mam pytanie odnośnie pieczenia w keksówkach i dopiekania chlebka, czy chleb trzeba wyjąć gorący i włożyć ponownie od razu do piekarnika czy ma troszkę przestygnąć ?I czy zamiast spryskiwania można jakieś naczynie wstawić żaroodporne z woda?nalezy wkladac goracy od razu po wyjeciu z keksowki do goracego piekarnika. mozna go wtedy spryskac woda, zeby mial ladniejsza skorke i dopiec 5 minut w wysokiej temperaturze. Szszcegolnie chleb pieczony w formach metalowych zyskuje bardzo po takim dopieczeniu.
-magda- @ 2 Jan 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=643561Z żytniej mam tylko 2000i jej używam. Ale z tą folią będę stosować. Jakbyś miała jeszcze jakieś pomysły czy sugestie, jestem chętna na próby![]()
![]()
A jak długo mogę czekać- zostawiając chleb na ostatnie wyrastanie, czy zbyt długie-mimo iż nie osiągną prawidłowego rozm, jest szkodliwe dla tego chlebka?
Dzisiejszy chleb, po dłuuugim "wyrastaniu" wstawiłam do zimnego piekarnika i pozwoliłam mu tam siedzieć, aż piekarnik osiągnie odp temp. Poszedł do góry (bez szczególnych rewelacji, ale jednak), tylko pękł sobie dookoła. Tzn, że ma potęcjał do wzrostu- a ja mu nie daję czasu (mimo, ze rośnie na kaloryferze) czy jeszcze coś innego?
Dziękuję, za wszystkie rady i wskazówki
Podciągnę swoje pytania![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.