Reanimacje zastosowalabym. Wyjelabym zakwas z lodowki, zostawila na stole na godzinke. Przygotowalabym nowy czysty, wyparzony pojemnik. Bez mieszania wylalabym prawie wszystko, zostawiajac na dnie odrobine zakwasu (2 lyzki wystarcza). Przelozylabym te ilosc do nowego pojemnika i dodala 50g swiezej filtrowanej wody i 50 g zytniej maki razowej. Pojemnik przykryc trzeba i zostawic w temp. pokojowej. Po 12 godzinach dodalabym kolejna porcje wody i maki, i znow na 12 godzin zostawila. Jesli po tym czasie zakwas powiekszy swoja objetoscw widoczny sposob, pozbylabym sie wiekszosci, zostawila nieco na dnie naczynia i dokarmila 100g wody i 100g maki, powtorzyla po 12 godzinach i znow odczekala pol doby. Po tym czasie babelkujacy zakwas uzylabym do produkcji chleba lub innego zaczynu zakwasowego.
Powodzenia.
mirabbelka @ 6 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1087258mozna posmarowac woda rozmieszana z maka ziemniaczana
ja nie smaruje tylko pryskam juz upieczony jeszcze goracyMirabbelko, zawsze mnie zaskakujesz![]()
mam rozumieć, że Twoje "glacowane" chlebki są jedynie popryskane wodą??
a ja myślałam,że przyrządzasz tajemną miksturęnaprawdę![]()
Bardzo prosze, ciesze sie, ze sie udalo. Zdrowy zakwas daje wysmienity chleb, prawda?
Jesli lubisz Vermont Sourdough (ktory jest tylko Vermont w Vermont, USA) polecam Lees Sourdough (ktory analogicznie jest Lees tylko w Lees, przepis na blogu), roznica polega na zastosowaniu aktywnego zaczynu pszennego o 100% hydracji, ktory latwo daje sie trzymac obok zytniego razowego, a wykorzystac go mozna w dziesiatkach innych chlebow. Zamiast nastawiania zaczynu zakwasowego do tego chleba mozna wiec ujac odpowiednia ilosc. Ogormne ulatwienie, kiedy w planach inne chleby z zakwasem o tej samej hydracji. Pieke dzis wlasnie Lees S. i dokleje zdjecia (jesli nie dzis to jutro).![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.