CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Ale czy to możliwe, żeby mąka z różnych dostaw, choć faktycznie z tego samego młyna ciągle pleśniała?

I jeszcze zapytam - gdybym nie chciała jednak trzymać zakwasu w lodówce ani w zamrażarce (dodatkowy czas na rozmrażanie, a tego zwykle mam za mało
icon_smile.gif
, to jak go trzymać w temperaturze pokojowej?

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,295
113
W pokojowej, to obawiam się, że należy codziennie karmić. Ale spróbuj i zobacz, czy nie spleśnieje. Wtedy będziesz miała pewność, że mąka jest niewinna.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Nie wiem gdzie zapytać więc pytam tu:na co zwracać uwagę przy zakupie mąki żytniej?
Miałam swoją ulubioną żurkową ale od dłuższego czasu nie mogę jej nigdzie znależć a zanim wyrzuciłam ostatnie opakowanie ,nie sprawdziłam
dump.gif
czego ile miała (białka,tłuszczu,błonnika,węglowodanów).
Nie chodzi mi o konkretny typ mąki ale czy są takie ogólne wytyczne ,które są zamieszczone na opakowaniu ,po których można się zorientować, że warto tą mąkę kupić a z tamtej zrezygnować?

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Mirabbelko no właśnie o te ceny mi chodzi.Bo mąki żytnie w jednym sklepie,o takim samym składzie i typie ,potrafią się różnić ceną nawet i o 2 pln
gruebel_2.gif

No i nie wiem,kupić tą tańszą i ryzykować, że mi chleb nie wyjdzie czy sobie odpuścić eksperymenty?
gruebel_2.gif

Czy to tylko marża podbija cenę czy jest coś dzięki czemu wiadomo-mąka droga dobra,mąka tania do kitu (albo na odwrót).
No trudno trzeba będzie podejść do sprawy empirycznie.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,295
113
weerka @ 2 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1099717Mirabbelko no właśnie o te ceny mi chodzi.Bo mąki żytnie w jednym sklepie,o takim samym składzie i typie ,potrafią się różnić ceną nawet i o 2 pln
gruebel_2.gif

No i nie wiem,kupić tą tańszą i ryzykować, że mi chleb nie wyjdzie czy sobie odpuścić eksperymenty?
gruebel_2.gif

Czy to tylko marża podbija cenę czy jest coś dzięki czemu wiadomo-mąka droga dobra,mąka tania do kitu (albo na odwrót).
No trudno trzeba będzie podejść do sprawy empirycznie.
Się wtrącę, jeśli można. Ja kupuję tańszą. U mnie te droższe wcale nie są moim zdaniem lepsze. No może poza tą z Młynów Wodnych.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Yrso DZIĘKI WIELKIE!!!
wciąż się czaję z tą mąką ,ale piekę ostatnio co 2 dni po 2-3 chleby a żytnia jakoś droga się zrobiła.

mój zakwas nie ma imienia ale jak czule do niego przemawiam ,to domownicy pokładają się ze śmiechu
dump.gif

a ja mam wrażenie że jak z nim pogadam to on ładniej pracuje
icon_mrgreen.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,295
113
Jak zaczynałam piec, to kupowałam mąkę żytnią z Młynów Wodnych. Bardzo dobra, ale już wtedy kosztowała około 5 zł. Jak koleżanka wyczaiła w Auchan makę za 1,67, to bez żalu się przesiadłam. Tylko musiałam kogoś prosić o dowiezienie
icon_frown.gif
. Teraz najczęściej kupuję w Bogutynie, wychodzi z przesyłką sporo drożej, ale przynajmniej jej nie targam. Ostatnio nabyłam mąkę ż. razową Melvit w Leclercu i coś mi się ona nie bardzo widzi. Kosztuje chyba 3,7 zł.

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
Jacek rośnie pięknie.. nie przypuszczałam nawet ze mnie to tak będzie cieszyć. pokazałam dziś dzieciom i boją się "inwazji zakwasu":) zastanawiam się tylko co zrobić jak będę miała zamiar piec dopiero w sobotę? dalej karmić czy pojutrze włożyć do lodówki?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
nie ryzykowalabym wkladanie całości do lodowki, bo z Jacka jeszcze młodziak.

Jesli wszystko pojdzie jak trzeba, tzn ok 5-go dnia otrzymasz ładnie babelkujace ciasto, to część oczywiście mozesz odlozyc, a reszte porzadnie jeszcze raz dokarmic, żeby otrzymać świezy zaczyn na sobote.

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
dziękuję za podpowiedz:)
tak własnie zrobię. ciasto bąbelkuje pięknie, pachnie tez dobrze, trzymam na piecu c.o bo tam jest najcieplej.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,295
113
weerka @ 7 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1101710no i mi się nie widzi.ja ją w realu nabywałam jak mi zabrali moją ulubioną.
Pisałam o tym w cholerycznym ale i tu powtórzę. Według mnie mąka żytnia razowa Melvitu jest do kitu. Upiekłam z niej dwa chleby, oba niejadalne. Szarpnęłam się na mąkę z Młynów Wodnych, zupełnie inna bajka. Już zaczyn apetycznie pachniał. I chleb wyszedł pyszny. Jedyna wada to cena.

monik1608

Member
Lut 7, 2011
40
0
0
witam,też chciałabym zrobic własny zakwas,ale z mąki żytniej jakie udało mi się dostac to tylko 580 i 1850.czy mogę je jakoś wymieszac/połączyc,żeby była dobra mąka na początek?????
A może lepiej dac samą 580 lub 1850??????????proszę o radę
icon_rolleyes.gif

Agunia05

Member
Lut 24, 2008
30
0
6
Pomocy
anbetung.gif

Dostałam piękny zakwas. Zabrałam z niego ponad 2 łyżki do nowego słoika - resztę wsadziłam w lodówkę - dałam mu 3x jeść (patrzył na mnie codziennie z górnej szafki) Następnie upiekłam chlebek z 1wszej strony - "cud miód i orzeszki" zostało mi trochę zaczynu w słoiku to wlałam 100 wody i 100mąki i dziś już jest chyba 3cie karmienie pracuje ładnie i ma ładny zapach i bąbelki.
Pytania moje są takie:
1. czy z tego 3dniowego mogę już piec chlebek czy nadal mam czekać (jeszcze 2 dni - ale obawiam się że mu naprawdę braknie słoika)
1a. czy przykrywać pokrywką czy gazą - materiałem?
Mam zamiar piec codziennie lub co 2 dzień
2. Zakwas w lodówce może stać tydzień po czym go dokarmić (to jest jasne) ale co robić gdy chcę piec a nie minął tydzień? u mnie wyszło tak że zakwas był karmiony w czwartek. Zabrać 2 łyżki i odstawić? zabrać 2 łyżki dokarmić i odstawić?
3. zabrane 2łyżki rozmnożyć metodą 3fazową czy pozostałą z tego rozmnażania ilość też traktować 3fazowo czy 5dni?
Jeśli wiem że nie będę piekła to czy ten rozmnożony mogę schować do lodówki i np na drugi dzień go ogrzać mało dać jeść i użyć czy już nie chować tylko minimalnie dokarmić i dać mu spokój?
__
I ostatnie pytanie
Przepisy są na 1 keksówkę (nie mam jeszcze na tyle odwagi by piec bez niej) ale 1 na moja rodzinę to mało więc dobrze by było piec 2 _> wiadomo wszystkie składniki i proporcje x2. ale co z zakwasem?? jak 2 łyżki rozmnożyć na 800 czy kg? czy wystarcza dać podwójną ilość początki (4łyżki) i potem podwójnie go dokarmiać? (zamiast 50g mąki i 50ml wody dać po 100itd)
__
Naczytałam się masę stron i zgłupiałam totalnie i już nic nie wiem
cry_1.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy