Caritka @ 26 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1111082Monik, szczelnie go nie zakrecaj, on musi oddychac![]()
-wystarczy nakryc recznikiem papierowym i zalozyc gumke recepturke, ewentualnie przewiazac sznurkiem, zeby recznik nie polecial
DziękiTo może ten poprzedni mi nie wyszedł właśnie z tego powodu,bo był przykryty folią spożywczą,a ona jak wiadomo za bardzo oddychająca wie jest![]()
![]()
monik1608 @ 26 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1111077No dobra,nic mi nie wyszło z tego mojego zakwasu, ale nie wolno się załamywać,
ale właściwie co Ci nie wyszło? może za wcześnie probowałas upiec z niego chleb. bo wcześniej pisałaś ze ma babelki etc.
Chyba za wczesnie go wyrzuciłaś![]()
pierwsza zasada przy robieniu zkawasu to: cierpliwość
druga: jak wyżej![]()
mirabbelka @ 26 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1111160ale właściwie co Ci nie wyszło? może za wcześnie probowałas upiec z niego chleb. bo wcześniej pisałaś ze ma babelki etc.
Chyba za wczesnie go wyrzuciłaś![]()
pierwsza zasada przy robieniu zkawasu to: cierpliwość
druga: jak wyżej
wogóle nie próbowałam z niego piec,bo on wogóle mi nie rósł(a zaznaczam,że konsystencję miał dobrą).
Ale to nic,bo mój wczoraj założony zakwas urósł już dzisiaj ok. 2cm![]()
mirabbelka @ 28 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1111973polecacie![]()
![]()
jaki chleb na poczatek?
chleb codzienny
chleb powszedni
żytni z ziemniakamiA co palnęłam coś może???jak tak to przepraszam-chciałam po prostu zapytać wszystkich
forumowiczów jak chleb byłby najprostszy![]()
Czekam na mój zakwas i zobaczymy co z tego będzie![]()
mirabbelka @ 29 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1112381tak oczywiście, rozumiem.
taki jednonocny zakwas bez drozdzy rzeczywiscie bedzie slabszy.
mozesz robic tak jak dotąd, ale jesli chcesz zrezygnowac z drozdzy, to do tej resztki ciasta z poprzedniego chleba dodaj wode i make w mniej wiecej rownych proporcjach kilkakrotnie - to bedzie najprostszy wariant.
lub tez zacznij od nowa zakwas z dobrej maki razowej. nie bedzie tam soli jak w Twojej resztce ciasta i bedzie na pewno lepiej sie sprawował
Dziekuję za odpowiedz, będę próbowała zrobić zakwas z mąki razowej (musi się udać)![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.