CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Niby to samo o zakwasie pisałaś wcześniej, ale tym razem jakoś bardziej do mnie trafia
icon_smile.gif
- dziękuję
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Nigdy nie przypuszczałabym że chleb i samo jego przygotowanie jest tak czasochłonne albo czaso-cierpliwe.
Czy w piekarniach też w ten sam sposób przygotowują ciasto na chleb?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,167
544
113
no, wlasnie nie ! Tak sie przygotowywalo ciasto na chleb kiedys. Podobno kiedys na swiecie bylo wiecej czasu :shock:

Teraz w piekarniach sa polepszaczo-przyspieszacze. E-coś tam... Piekarz by nie zarobil na chleb, gdyby poswiecal jego przygotowaniom tyle czasu :dump:
 

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
przede wszystkim dziekuje Mirabelko
icon_smile.gif

jak duuuuzo poczytam do sie zdecyduje.....
bo na razie zakwas mnie przeraza...

Atunia nie otwiera mi sie twoj skan
icon_sad.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Zdecyduj się koniecznie! Ja zdecydowałam się kilka dni temu i nie wiem, czemu tyle zwlekałąm (zapraszam do wątku: ,,Na jaki zakwas się zdecydować")
 

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
Malgosiu dziekuje - zajrzalam do watku pokopiowalam teraz bedzie do drukniecia
icon_smile.gif
a potem lektura - czytanko powolutku aby wszystko dokladnie zrozumiec...
tylko u mnie jest pare problemow:
1. nie mam maszyny do chleba ;(
2. nie mam koszyczkow do wyrastania...
3 bede go piec w piekarniku i czy mozna na plaskiej blaszce...
4 jak kroic - pionowo czy poziomo???? bo niby do samego dna czyli wynikaloby ze z pionu :shock:
a w niedziele bede robic z mieszanki chleb slonecznikowy
icon_smile.gif
do niego nie trzeba zakwasu a zobacze jak to sie robi ;p

pozdrowienia
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Malgosiu dziekuje - zajrzalam do watku pokopiowalam teraz bedzie do drukniecia
icon_smile.gif
a potem lektura - czytanko powolutku aby wszystko dokladnie zrozumiec...
tylko u mnie jest pare problemow:
1. nie mam maszyny do chleba ;(
2. nie mam koszyczkow do wyrastania...
3 bede go piec w piekarniku i czy mozna na plaskiej blaszce...
4 jak kroic - pionowo czy poziomo???? bo niby do samego dna czyli wynikaloby ze z pionu :shock:
a w niedziele bede robic z mieszanki chleb slonecznikowy
icon_smile.gif
do niego nie trzeba zakwasu a zobacze jak to sie robi ;p

pozdrowienia
1. wyrabianie ręką też jest fajne, daje taką atawistyczną przyjemność - czuję się wtedy jak jaskoniowiec Moj mikser nei lubił ciasta chlebowego, ale wiele osob z powodzeniem wyrabia mikserem
2. użyj durszlaka Robiłam tak przez wiele miesięcy
3. jeśli nie masz kamienia, to ja radze keksówkę. Ciasto często jest rzadkie i często jest pokusa, zeby dosypać mąki. To najgorsze, co można zrobić chlebowi!
4.nie rozumiem 4 pytania!

powodzenia, napewno się uda!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
następne lekcje są na stronie Mirabbelki www.chleb.info.pl - :bat: żeście tam nie były!
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
No to przybywa mi jeszcze jeden domownik w domu :lol: :lol:

Sprobuje, zobaczymy czy mu sie u mnie spodoba :dump: :dump: :dump:
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Mirabelko, w moim przypadku okazało się niemożliwe pomieszanie 100 g wody i mąki :dontknow:
Musze dolewać sporo więcej wody :| Przez to nie wiem, czy konsystencja zakwasu (na początku) i ciasta zakwaszonego (potem) jest właściwa.
Samym startowym zakwasem sie nie przejmuję, ale konsystencja ciasta zakwaszonego na pewno jest ważna. Czy przy mące razowej dodać więcej wody :
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zaczątek, czy też startet ma być gęstości ciasta naleśnikowego. Ciasto zakwaszone - znacznie gęstsze... dodaj tyle wody, żeby było gęste jak... no nei wiem, budyń,ciasto ptysiowe, gęsty grem do karpatki?
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
No, takie te właśnie u mnie są. Ale zastanawiam się, jak do tego dodać jeszcze tyyyle suchej mąki :roll:

Małgosiu, jesteś szybka jak błyskawica
icon_smile.gif

Dziękuję
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Nadia, ale do czego masz dodać ejszcze suchej mąki?

najpierw mamy zaczątek/starter, który jest w miarę rzadki. Produkując ciasto zakwaszone dodajemy po ok 100 g mąki i wody i wprawdzie masa staje się gęsta,ale po tychj 8 godzinach, zanim dodamy nastepna porcje, rozrzedza się. Czary mary
icon_smile.gif
I znow mozna dodać po 100 g.

ale ja mimo wsyztskim daje cieut więcej wody.PO prostu zawsze daję jej tyle, żeby otrzymać ciasto gęstości tego budyniu np.
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Np. w chlebie codziennym mirabbelki

"400 g ciasta zakwaszonego zytniego * patrz zakwas – rady dla początkujących
100 g mąki żytniej chlebowej (ja użyłam typ 720)
300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
150 ml ciepłego mleka
2 płaskie łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu (zmielonego)
1 łyżeczka cukru
20 ml oleju"

do 400 g ciasta dodaje się 400 g mąki i 150 ml mleka - nie wiem, czy to mi się uda - moje ciasto zakwaszone jest dosyć gęste, prawdopodobnie przez mąkę z pełnego przemiału.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,167
544
113
jesli masz ciasto zakwaszone tak jak opisuje Malgosia to dodajac reszte skladnikow powinnas wyjsc na porzadnie trzymajace sie ciasto na chleb. jesli bedzie za scisle nalezy dodac wody i juz.

Plyny w chlebie nalezy regulowac na "wyczucie". Wszystko zalezy od maki.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy