Nie chcę Cię Robina zniechęcać, ale obawiam się, że z tym chlebem nie od książki zależyZobacz ile tu literatury na forum. Korzystam z niej od ponad miesiąca i może ze dwa razy chleb mi wyszedł
. A piekę kilka razy w tygodniu . Jednak ćwiczenie czyni mistrza i zamierzam nim zostać. Więc się nie zrażam, tylko pytam jak mam wątpliwości (a, że dobrych dusz tutaj wiele, więc i wiem coraz więcej) i próbuję dalej. Kiedyś mi zacznie wychodzić za każdym razem. Nie po to w końcu piec chlebowy sobie budowałam, żeby mi nie wychodziło
Hej Piegus, wiem ze tu duzo literatury, ale ja sie nigdzie nie doczytalam ze nie powinno dodawac sie soli przed wmieszaniem zakwaszonego ciasta z maka bo ona zabija drozdze przy bezposrednim kontakcie, lub naprzyklad ze najpierw powinno sie wyrabiac sama make z woda, dac temu odpoczac 20 min i dopiero dodac zakwaszone ciasto. To sa takie rzeczy ktore moze sa oczywiste dla wytrawnych kuchmistrzow ale niestety ja takowym nie jestem, wiec mysle ze ta ksiazka chyba mi pomoze (chyba ze nie)Informacje tutaj napewno mi duzo dadza jak juz pojme podstawy.![]()
To ja Cię teraz załamięRobiąc chleb-np.razowy Tatter czy codzienny Mirabbelki i jego rózne wariacje- wrzucam wszystko do miski jak leci od razu i miksuję-chleb wychodzi zawsze
Książki są dobre ale większości uczymy się na sobie robiąc po prostu chleb-czas i doświadczenie jest najlepszym nauczycielem
A IMHO najczęstszym błędem początkujących piekarzy jest konsystencja ciasta,uzyskanie własciwej przychodzi po wielu próbach-wiem to po sobie![]()
Zanim chleb zaczął mi się udawać minęło sporo czasu,raz nawet się w ogóle obraziłam na zakwas i mialam przerwę
![]()
Dojście do wprawy trwało ok.1/2 roku ale cały czas się uczę i chyba długo tak zostanie skoro nawet Mirabbelka odkrywa czasem coś nowego
![]()
Ostatnio, jako że zrobiło się ciepło, z wrodzonego lenistwa ograniczam się do robienia ciasta zakwaszonego metodą jednostopniową (opisana również przez Mirabbelkę).
Biorę ciut zakwasu, 1-2 łyżki, dodaję wody i maki tyle, żeby mieć potrzebną ilość ciasta i jak mocno urośnie - dodaję resztę składników. Nie czekam na opadnięcie.:handclaps:
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.