CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Koofelek, ja myślę że Ty za bardzo sugerujesz sie polskim nazewnictwem mąk
icon_smile.gif
Lepiej słuchaj Tatter bo inaczej faktycznie sie zakręcisz jak słoik na zimę
icon_wink.gif

Co do żytnich chlebów i foermki to tak, jest potrzebna najczęściej. Tym bardziej teraz, kiedy jeszcze jesteś na etapie uczenia się jak piec chleb, powinieneś robić ciasto luźne, nie dające uformować się w bochenek. Ono ma być takie 'pełznące' czyli jak je nakładasz do foremki to spada kawałami dużymi ale nie leje się.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Tak wlasnie ma byc! Jak to Dziunia trafnie ujela
icon_biggrin.gif
PELZNACE !!!

koofelek

Member
Sty 20, 2007
29
0
0
To znowu ja
icon_smile.gif

Wlasnie robie ciasto. Juz wrzucam zdjecia, tylko wyjasnie jaka ma konsystencje. Pelznie, ale ciezko jest krecic lyzka, raczej odrywa sie kawalkami, chyba ze cala miske obroce to wypadnie jakos, ale bede musial troche potrzasc :] klei sie jak cholera, rece to mialem tak poklejone i ledwo co udalo mi sie to wymieszac ze wzialem lyzke
icon_smile.gif

DSCF0056.JPG
DSCF0057.JPG

Zdjecia robione na szybko
icon_smile.gif
mam nadzieje ze ktos jest i szybko mi odpowie czy dobrze czy zle.

Załączniki

• DSCF0056.JPG
    DSCF0056.JPG
    21.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF0057.JPG
    DSCF0057.JPG
    19.2 KB · Wyświetleń: 0

koofelek

Member
Sty 20, 2007
29
0
0
Chlebek juz upieczony, nie wiem czy znowu nie za bardzo przypieczony u gory, ale jezeli tak to duzo mniej niz ostatnio, jutro wrzuce zdjecia, jak go przekroje:)
Urosl, urosl, prawie mi sie z foremki (keksowki) wylal:) a na poczatku bylo go troszke wiecej niz polowa
icon_smile.gif

Jutro pokaze:]

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Tyle się już przymierzam do tego żytniego zakwasu i nic...
icon_neutral.gif
Sądziłam, że jak otworzą Auchan to będę mogła kupić przejazdem mąkę żytnią, a tu jak na złość nie ma żytniej
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif

Mam już zakwasik pszenny, ale ciągle to nie ten smak chleba. Nawet nie wiem czy to, co mam można nazwać zakwasem, ale chlebek na tym rośnie, więc chyba tak.

Myślałam o zakupie żytniej np. na mieszanki.pl bo kg jest za 1,99zł ale koszt przesyłki mnie zabił.

Będę szukać dalej...

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
I oto zdażył się cud... Powinnam krzyczeć:

YES! YES! YES!

A przynajmniej miałam ochotę, kiedy wykładali na półki mąkę żytnią 720. Wciskali ją w taką szczelinę między kukurydzianą, a ziemniaczaną, że pewnie bym jej nie zauważyła jakbym tamtędy przeszła.

Kupiłam. I zaczynam przygodę z zakwasem żytnim od jutra!

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
mirabbelka @ 2 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=443324sprawdz date waznosci
icon_wink.gif
Jeszcze 4 miesiące jest ważna, więc chyba ok
icon_rolleyes.gif

Nie wiem czy wogóle uda mi się go wyhodować, bo u mnie krucho z temperaturą w mieszkaniu. Czy w związku z tym mam hodować wg tej bardzo prostej metody, czy tej z twojej strony Mirabelko?

Narazie i tak cieszę się z tego, że mam jakąś żytnią mąkę do tego
rofl.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Juz wspominalam, ze modyfikuje przepis Mirabbelki 500g/500g dodajac do ciasta chlebowego roznosci. Wczoraj jednak wrocilam do receptury oryginalnej, dodajac jedynie garsc kminku (caraway)...zagniotlam ciasto i zostawilam na prawie 3 g. na stole. Natepnie bochenek okragly uformowalam, zaladowalam do kosza i w lodowce na noc zostawilam, na ok 10 g, wyjelam o 6 rano, zostawilm na stole (ok 3 g ), a potem do pieca...goracego z kamieniem i upieklam:

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
przyznam sie, ze nie znam prostej metody, wg mnie metoda 5-dniowa jest dosyc prosta.
Temperature mozesz mu zapewnic ustawiajac go w pierwszych dniach w poblizu jakiegos grzejnika ale bez przeciagow. Ja pamietam, ze takie miejsce w zimie znalazlam w lazience
dump.gif

Potem wystarczy zamknieta gorna szafka w kuchni, albo zamkniety piekarnik.

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zastanawiam się, czy samo stanie w piekarniku mu wystarczy, gdyż nie mam możliwości postawienie tego przy kaloryferze, tak żeby moja mama tego nie ruszała...

ewelw

Member
Lut 5, 2007
19
0
0
kochani! Dziś zaczynam z zakwasem. Zrobiłam aż 2, na przypadek gdyby 1 nie wyszedł. Czytalam na stronie mirabelki, że mąka razowa niezbyt się nadaje, lecz miałam tylko taką. Drugi zrobiłam z
cry_1.gif
"szymanowskiej"
icon_razz.gif
jednak, by mogły żyć żyjątka dodałam w (1/3 porcji) mąki razowej. Pozdr.
wink.gif

ewelw

Member
Lut 5, 2007
19
0
0
DSCN2449.JPG DSCN2452.JPG
witam ponownie!
zakwasy "A" (m. razowa) i "B" (m. szymanowska + m. razowa) mają się dobrze
anbetung.gif
. Już po kilkunastu godzinach zaobserwowałam "bąbelki". Przemieszałam gruntownie po 16 godzinach (czyli o 16.00). Zakwas "B" pachnie nieco intensywniej. Zastanawiam się, czy nie powinnam "dać mu troszkę powietrza" czyli troszeczkę uchylić wieczko, mam wrażenie, że się troszkę "dusi"
gruebel_2.gif
. Poradźcie, czy muszą być szczelnie zamknięte.
icon_wink.gif

Załączniki

• DSCN2449.JPG
    DSCN2449.JPG
    813.8 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN2452.JPG
    DSCN2452.JPG
    771.5 KB · Wyświetleń: 0

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
Moje zakwasy w fazie początkowej były przykryte gazą. Teraz, po prawie półtora roku, stoją w lodówce w słoikach przykryte lużno zakrętkami - bez zakręcania, tylko sobie leżą na słoiku. Zakwas nie może być w zakręconym naczyniu. Musi być dopływ powietrza.

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Myślę, że ten temat można dołączyć do "Jak wychodowac zakwas (i dlaczego nie nalezy sie go bac)" - po co tworzyć następne?

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zakwas ma już dobę i siedzi sobie w zamknietym piekarniku, żeby go nie owiało. Widzę, że zaczyna być jakby "gazowany", ale jeszcze bardzo nieśmiało... Czy powinno sie z nim dziać coś jeszcze?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy