CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
bahomet @ 6 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=597635kochani mam problem, z gory przepraszam za zawracanie glowy

wczoraj rano nastawilam pierwszy raz w zyciu zakwas na mace pszennej razowej (nie mam zielonego pojecia jaki to numer, wloski 1). popelnilam blad od razu, bo uzylam przegotowanej wody z kranu i mieszalam normalna lyzka. nic nie wyrosl, ale postanowilam wczoraj wieczorem 12 godzinach go dokarmic, juz woda mineralna i maka (po 25g), dzisiaj rano to samo. mam juz prawie pelny sloik litrowy zakwasu (urosl bardzo, bardzo) i nie wiem co mam robic. dalej dokarmiac? przelozyc do innego sloika (nie mam duzych, tylko 1l)? czy po prostu polowe wyrzucic? boje sie, ze jak znowu go dokarmie to wyjdzie ze sloika...
oj... ale masz problem...
icon_rolleyes.gif
bussi.gif

ciesze sie ze zakwas Ci tak szybko rosnie!
daumen.gif

wole Ci nic nie doradzac, pewnie ktoras z ekspertek Ci niebawem odpowie
icon_wink.gif

ale co do wody to wcale si nie przejmuj, bo ten moj aktualny to wlasnie na przegotowanej wodzie zrobilam! i tylko taka go 'dokarmiam'
icon_biggrin.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Mi zdarzylo sie tylko raz wylac troche zakwasu- tego, co teraz mam, bo nie umialam sobie z nim poradzic.
Rosl, jak wariat, a ze byl dopiero co obudzony, to polowe wylalam.
Potem, znowu dokarmialam i znowu rosl, ale jak widzialam, ze co chwile sie unosi, to tez co chwile go mieszalam -(no nie co chwile, ale tak co ok. godziny)
Dwa razy nad ranem widzialam, ze recznik papierowy ( bo sloik byl nim przykryty) zrobil sie pelny- nie wiem,jak mam to wytlumaczyc
icon_mrgreen.gif
-
zrobila sie taka polkula zakwasu... - to przemieszalam go i zostawilam.
Jak juz mialam go prawie caly sloik i sadzilam, ze juz sie nie zmiesci w sloiku, bo ciagle rosnie- upieklam chleb
icon_wink.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ps. faktycznie
icon_redface.gif
przeciez w niektorych przepisach na zakwas pisze, zeby codziennie zamieszac i polowe odlac i dopiero potem dokarmic, bo jesli sie nie odleje to bardzo szybko zrobi sie tego niesamowita ilosc
icon_wink.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
no ale jest chyba za mlody, nastawilam go wczoraj...
gruebel_2.gif

musze sie przyznac, ze nawet maki nie mam w domu wiec nie moglabym nic upiec (i kupie dopiero w piatek, wczesniej nie mam kiedy). ja tak przez przypadek go nastawilam
icon_wink.gif
mam go zamieszac?

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
zamieszac 2x dziennie i przed dokarmieniem troche odlac
do pieczenia do chyba faktycznie za mlody...

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Noo, przemieszaj i zostaw
icon_wink.gif

Przed spaniem jeszcze raz- i do jutra rana wytrzyma
icon_wink.gif
Nawet, jak urosnie lub bedzie chcial wyjsc ze sloika, to recznik papierowy
(obwiazany gumka lub sznurkiem
icon_wink.gif
) go przytrzyma.
To znaczy, nie wiem, czym go przykrywasz, ale w kazdym razie, to cos, zatrzyma
icon_wink.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Moim zdaniem, jak dzisiaj go juz karmilas, to dokarmilabym go dopiero jutro.

A, ze po wymieszaniu zrobilo sie go malo, to dobrze
icon_wink.gif
Zawsze tak sie dzieje
icon_biggrin.gif

Nie martw sie- znowu urosnie
icon_biggrin.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Bahomet- ja nie wiem, jak ja to zrobilam, ale tej odpowiedzi nie widzialam- przepraszam
bussi.gif

bahomet @ 6 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=597647no ale jest chyba za mlody, nastawilam go wczoraj...
gruebel_2.gif

musze sie przyznac, ze nawet maki nie mam w domu wiec nie moglabym nic upiec (i kupie dopiero w piatek, wczesniej nie mam kiedy). ja tak przez przypadek go nastawilam
icon_wink.gif
mam go zamieszac?
Faktycznie, jak go wczoraj dopiero nastawilas, to jest bardzo mlodziutki... Daj mu pare dni, za nim zaczniesz cos piec.
Ja przy pierwszym zakwasie- pieklam dopiero (?) juz (?) po 5-tym dniu.

Myslalam, ze Twoj zakwas jest juz troche starszy, dlatego "wypalilam" z tym pieczeniem
icon_biggrin.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Bahomet, on urosnie, jesli od poczatku wariowal, dobrze pachnie, nie widac plesni, to nic zlego nie powinno mu sie stac.
Zakwas ma rozne odchyly, wiec az tak nie powinno sie nim przejomowac
icon_wink.gif

Pierwszy moj zakwas dokarmialam w ilosci 100 g maki na 100 g wody.
Jakos od poczatku wydawalo mi sie, ze jak jest mlody, dopiero, co postawiony, to potrzebuje wiecej i porzadnie pojejsc.
Jak mialam go w lodowce i dokarmialam raz na tydzien, to tez 100 g na 100 ml- dopiero Mirabbelka mnie oswiecila,
ze jesli stoi w lodowce i nie mamy zamiaru pieczenia, to tak duzo maki nie potrzebuje, i ze dokarmiac go lyzka maki i lyzka wody.
Nie wiem, ale dokarmilabym go wieksza iloscia maki, a oddzielona woda, bym sie nie przejmowala.
Przemieszalabym, dokarmila porzadnie i odstawila
icon_wink.gif

Nie stresuj sie
icon_wink.gif
bussi.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy