CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
dominique @ 6 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=657628Acha, jak to z tym koszykiem jest? Obowiazkowy jest czy moge jakos inaczej, np. w keksowce?
Ja nie mam kamienia i dlatego nie używam koszyka. Na blasze to jednak nie to samo wychodzi. Piekę albo w blaszce (zazwyczaj razowce) lub w garnku ceramicznym. Tutaj mój francuski upieczony w garnku.

Zaczątek w lodówce musisz dwa razy dziennie (mnie się zdarzało raz
icon_wink.gif
) mocno zamieszać.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Moj zaczatek czasem kilka dni spoczywa w lodowce ,nigdy go nie mieszam...(ani raz ani dwa
icon_wink.gif
), ale stara "baba" z niego. Wcale bym sie tym nie zamartwiala...

Koszyczek nie jest obowiazkowy...chleby mozesz piec, jak pisze Hazo, w glinianym garnku, w zeliwnym garnku, na kamieniu, na blasze (ale najlepiej podwojnej i nagrzanej razem z piecem). Jesli pieczesz w garnku to chleb w nim rowniez wyrasta, jesli na kamieniu czy blasze to sa dwie mozliwosci: albo bochenki wyrastaja bez koszy, albo w koszach. Te w koszach, szczegolnie gdy hydracja ciasta jest duza, maja wieksza szanse zachwac swoj ksztalt. Niemniej, chleby wyrastajace bez koszy, moga byc rownie cudownie piekne...nalezy jednak wykonac kilka zabiegow...np. bagietki swietnie wyrastaja na plotnie piekarskim tylko, nim oddzielone, obok siebie.
Kosze do wyrastania (tzw. bennetony) dodaja skorce chleba rowniez atrakcyjnego wygladu...

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
2,5 roku, lo matko!!! No to moj to jeszcze noworodek!
icon_biggrin.gif
Spojrzalam na kalendarz i jutro bedzie mial tydzien
icon_wink.gif

Tatter, dziekuje za dokladne wyjasnienia, wiec sie zastanawiam, bo mam taki taka owalna gliniana mise do zapiekanek, powinna sie nadac, a jak nie to sprobuje tak wlasnie na blasze polozyc (a'propos pieklam juz bagietki Bajaderki- cudne wyszly).

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
Ja tez mam swoj zakwas
icon_biggrin.gif
, dopiero jest 3 dniowy ,ale już mocno bąbluje.Mam nadzieje,że uda mi się go wychodować i w najbliższym czasie upiekę chlebek.
Do polskiego sklepu nie sprowadzają już chleba z Dublina, a ten co jest teraz nie smakuje dobrze,na drugi dzień jest już niejadalny.
Zmuszona sytuacją postanowiłam sama zacząć piec pieczywo.Przestudiowałam wszystko o zakwasie,czyli pierwszy krok za mną,przepraszam drugi krok bo pierwszym było nastawienie zakwasu.Teraz z niecierpliwością czekam na moment,kiedy będę mogła ...............
Miałam już jedną przygodę z pieczeniem chleba,ale to w innym wątku

kora09

Member
Gru 2, 2007
13
0
1
Proszę o pomoc ,posiadam 5 dniowy zakwas z przepisu mirabelki (zakwas na wesoło ) i nie wiem jaki upiec mój pierwszy chleb?Posiadam mąkę żytnia razową (2000),oraz mąkę pszenną( 550).Mogę postarać sie o inne maki ..jakie??

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
Kora09, ja piekłam mój pierwszy chleb tydzień temu-razowiec.Jeżeli przeczytasz wszystkie posty to nie będziesz miała problemu.Znajdziesz w nich odpowiedzi na wszystkie pytania.Zycze powodzenia
icon_biggrin.gif

kora09

Member
Gru 2, 2007
13
0
1
Zmieniłam decyzję i upiekłam chleb razowy z przepisu tatter (lekko zmieniłam-dałam zakwas żytni ,w przepisie był żytni razowy)Ogólnie eksperyment się udał,ale troszeczkę przekombinowałam z forma do pieczenia(zamiast wąskiej,użyłam szerszej)Patrz efekt końcowy na zdjęciu!1 godzina było za długo i przypiekłam za mocno!Postanowiłam się nie poddawać i piekę jutro chleb codzienny.
P1030846cincin_przed_piecz.jpg
P1030851_cincin.jpg

Załączniki

• P1030846cincin_przed_piecz.jpg
    P1030846cincin_przed_piecz.jpg
    119.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1030847_cincin.jpg
    P1030847_cincin.jpg
    144.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1030851_cincin.jpg
    P1030851_cincin.jpg
    114.2 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Calkiem przyzwoity
icon_biggrin.gif

A spiekl sie zanadto, raczej nie ze wzgledu na dlugie pieczenie... blaszka o wiekszej pojemnosci spowodowala, ze wnetrze chleba szybko sie upieklo, a i zwiekszyla powierzchnia skorki...
Jak na pierwszy raz...bardzo dobrze!

Anetka

Member
Lut 20, 2008
11
0
0
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Czuje sie troche jakbym byla na tym forum od lat bo od niedzieli wykorzystuje kazda chwile zeby czytac to forum i wyciagnac z niego jak najwiecej (no i nie powtarzac pytan). Tak wiec wlasnie skonczylam czytanie 59 stron watku!!!

Moja przygoda z chlebem na zakwasie zaczela sie jakies 3 miesiace temu. Zrobilam zakwas, chleb mi nie wyrosl i na dodatek zapomnialam odlozyc zakwas na pozniej ;)

2 tygodnie temu postanowilam sprobowac znowu: kupilam make zytnia w jednym z Londynskich sklepow ze zdrowa zywnoscia. Nastawilam zakwas, chleb mi na nim nie wyrosl a ja - glupia
dump.gif
wylalam reszte zakwasu bo myslalam ze niedobry. Poszlam znow do sklepu ze zdrowa zywnoscia i kupilam make zytnia. Nastawilam zakwas - splesnial. Nic to, nie poddajemy sie. Przypadkiem w jednym z polskich sklepow udalo mi sie kupic make zytnia, ktora wyglada zupelnie inaczej niz ta poprzednia! Nastawilam zakwas w niedziele (dzis jest czwartek) wiec jutro bede probowala upiec cos z tego. Po przeczytaniu tego forum mam tylko jeden problem: maka. Nie mam pojecia jak odroznic zytnia razowa od zytniej nierazowej. No i te wszystkie typy, nie mam pojecia co one oznaczaja i tu w UK nie ma tylu roznych typow mak zytnich (w ogole nie mozna dostac maki zytniej!). Na opakowaniu jest tylko w 2 jezykach napisane ze to zytnia i juz. Chialabym upiec Chleb Codzienny jak polecala mi Mirabbelka i nie wiem, czy ta maka ktora mam nadaje sie do tego. W ogole to moim idealem bedzie chlebek razowy ale wydaje mi sie on na razie zbyt trudny... Poradzcie prosze co z ta maka mam zrobic...

PS. Mirabbelko, dla mnie tez jestes guru ;) Dziekuje Ci za odpowiedz na maila i za najwspanialsza strone chlebowa na swiecie!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ja co prawda nie Mirabbelka...ale na maka sie znam
icon_wink.gif

Teraz powaznie...droga Anetko, w UK jest o wiele wiecej typow mak zytnich niz w PL i mozna je bez problemu dostac badz "on line" (np.Shipton Mill) lub tez w Sainsbury's, Tesco, Morrison's, Waitrose lub malychj sklepikach organic. Ta w supermarketach to najczesciej maka z Doves Organic, zarnami mielona maka zytnia razowa...doskonale nadaje sie do nastwiania i dokarmiania zakwasu!!!
W Shipton Mill i innych mozna dostac make zytnia jasna Light Rye, srednia Medium Rye, razowa Dark Rye oraz Rye Chops na Pumpernickel...

Anetka

Member
Lut 20, 2008
11
0
0
tatter @ 21 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=664456Ja co prawda nie Mirabbelka...ale na maka sie znam
icon_wink.gif

Teraz powaznie...droga Anetko, w UK jest o wiele wiecej typow mak zytnich niz w PL i mozna je bez problemu dostac badz "on line" (np.Shipton Mill) lub tez w Sainsbury's, Tesco, Morrison's, Waitrose lub malychj sklepikach organic. Ta w supermarketach to najczesciej maka z Doves Organic, zarnami mielona maka zytnia razowa...doskonale nadaje sie do nastwiania i dokarmiania zakwasu!!!
W Shipton Mill i innych mozna dostac make zytnia jasna Light Rye, srednia Medium Rye, razowa Dark Rye oraz Rye Chops na Pumpernickel...
Tesco i Morrison's mam w poblizu i tych mak o ktorych piszesz na pewno nie maja. Sprawdzam za kazdym razem. Raz to stalam i gapilam sie w regal przez 20 minut zeby sie upewnic ze nic nie przeoczylam. W Sainsburym tez sprawdzam jak jestem ale tez nie bylo... Sprobuje zamowic te z Shipton Mill bo mowilas (jakis rok temu
icon_wink.gif
) ze mozna to zrobic przez internet. Ktora bedzie najlepsza dla poczatkujacego?

Bardzo Ci dziekuje za porade, Tobie to forum tez duuuuuzo zawdziecza!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy