dominique @ 6 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=657628Acha, jak to z tym koszykiem jest? Obowiazkowy jest czy moge jakos inaczej, np. w keksowce?Ja nie mam kamienia i dlatego nie używam koszyka. Na blasze to jednak nie to samo wychodzi. Piekę albo w blaszce (zazwyczaj razowce) lub w garnku ceramicznym. Tutaj mój francuski upieczony w garnku.
Zaczątek w lodówce musisz dwa razy dziennie (mnie się zdarzało raz) mocno zamieszać.![]()
tatter @ 6 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=657664Moj zaczatek czasem kilka dni spoczywa w lodowce ,nigdy go nie mieszam...(ani raz ani dwa), ale stara "baba" z niego. Wcale bym sie tym nie zamartwiala...
Tatter, ja ze swoim też nie nie patyczkuję, ale on ma już 2,5 roku, a Dominique ma młody - z nim trzeba delikatniej się obchodzić.![]()
tatter @ 21 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=664456Ja co prawda nie Mirabbelka...ale na maka sie znam![]()
Teraz powaznie...droga Anetko, w UK jest o wiele wiecej typow mak zytnich niz w PL i mozna je bez problemu dostac badz "on line" (np.Shipton Mill) lub tez w Sainsbury's, Tesco, Morrison's, Waitrose lub malychj sklepikach organic. Ta w supermarketach to najczesciej maka z Doves Organic, zarnami mielona maka zytnia razowa...doskonale nadaje sie do nastwiania i dokarmiania zakwasu!!!
W Shipton Mill i innych mozna dostac make zytnia jasna Light Rye, srednia Medium Rye, razowa Dark Rye oraz Rye Chops na Pumpernickel...Tesco i Morrison's mam w poblizu i tych mak o ktorych piszesz na pewno nie maja. Sprawdzam za kazdym razem. Raz to stalam i gapilam sie w regal przez 20 minut zeby sie upewnic ze nic nie przeoczylam. W Sainsburym tez sprawdzam jak jestem ale tez nie bylo... Sprobuje zamowic te z Shipton Mill bo mowilas (jakis rok temu) ze mozna to zrobic przez internet. Ktora bedzie najlepsza dla poczatkujacego?![]()
Bardzo Ci dziekuje za porade, Tobie to forum tez duuuuuzo zawdziecza!
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.