CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
Mirabbelko dobrze , ze jestes.
Lubimy dobry chlebek, a ciagle polowanie na nasz ulubiony (czasami ogladalismy puste pulki) zmusilo nas do zakupu maszyny do chlebka. Pieke troche z mieszanek, ale wciaz czegos mi brak w smaku tego chleba i zaczelam szperac w internecie za jakimis ciekawymi przepisami i oczywiscie na zakwasie. Interesuje mnie zytni chlebek, ktory mozna zrobic w maszynie, bo na metode „reczna”(najlepsza) ,na razie nie mam czasu.Zakwas juz mam i pierwsze proby mam juz za soba. Moze moglabys Mirabbelko mi jakis przepis polecic.

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
stokrotne dzieki za expresowa odpowiedz
anbetung.gif
na pewno wyprobuje i dam znac jak wyszedl

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
upieklam ten chlebek,wyszedl jak na pierwszy raz fajnie i jest bardzo smaczny.Tylko z rozpedu dodalam make zytnia pelnoziarnista zamiast zytniej. Nie wiem dlaczego moje chlebki na zakwasie, wychodza bez "brzuszka". W czasie wyrastania jest ok , tylko podczas pieczenia "brzuszek" znika,ale nie zapada sie. Moze dlatego ,ze moj rozczyn jest stosunkowo mlody, to dopiero 4 chlebek. Niestety nie zrobilam fotki- jest juz za pozno
icon_razz.gif
jest juz w trakcie konsumowania.

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
czyli wszystko jest ok, jestem uspokojona i bede dalej piec , bo chlebki na zakwasie, to jest to co bylo mi brak w smaku w chlebach z mieszanek. Dzieki Mirabbelko
icon_smile.gif

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
Mirabbelko mam jeszcze raz prosbe ,
moze mozesz mi polecic jeszcze jakis przepis na chleb „bardziej”pszenny tzn.taki ,zeby do jedzenia na slodko pasowal i do robienia w maszynie.Wiem, ze ide na latwizne , ale potrzebuje miec dobra baze na podstawowe chleby, a potem moge sobie juz probowac to i owo.

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
Dzieki
anbetung.gif
Mirabbelko za podpowiedz. Sprobuje ten i ten. Zawsze to wieksze szanse na sukces , jak ktos znajacy sie na rzeczy pomoze.

4szymki

Member
Sie 20, 2007
87
0
0
Mam problem ze swoim zakwasem. Kilka dni temu zaczął wyraźnie bić w nos octem. Wyrzuciłam go i nastawiłam nowy ze sproszkowanego kiedyś zakwasu. Niestety ten nie chciał bąblować więc dodałam do niego ciut zakwasu od teściowej.
Zakwas pięknie zaczął chodzić. Dziś po nakarmieniu potroił swą objętość. I tu, o zgrozo, znów śmierdzi octem. Poradźcie mi proszę, czy muszę się go pozbyć i zaczynać wszystko od początku, czy też taki już jego urok. Może nie jest taki całekim zły skoro tak dobrze przyrasta? W smaku jest kwaśny ale nie próbowałam go nigdy wcześniej, to nie wiem czy tak ma być.
Może jest sposób by go odratować? Żal mi tych wszystkich miesięcy przez które razem przeszliśmy.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
4szymki @ 4 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=724713Mam problem ze swoim zakwasem. Kilka dni temu zaczął wyraźnie bić w nos octem. Wyrzuciłam go i nastawiłam nowy ze sproszkowanego kiedyś zakwasu. Niestety ten nie chciał bąblować więc dodałam do niego ciut zakwasu od teściowej.
Zakwas pięknie zaczął chodzić. Dziś po nakarmieniu potroił swą objętość. I tu, o zgrozo, znów śmierdzi octem. Poradźcie mi proszę, czy muszę się go pozbyć i zaczynać wszystko od początku, czy też taki już jego urok. Może nie jest taki całekim zły skoro tak dobrze przyrasta? W smaku jest kwaśny ale nie próbowałam go nigdy wcześniej, to nie wiem czy tak ma być.
Może jest sposób by go odratować? Żal mi tych wszystkich miesięcy przez które razem przeszliśmy.
nie wyrzucac pod zadnym pozorem ! zapach zakwasu jest rozny, zaleznie od uzytej maki. jesli pachnie octowo, badz acetonowo to nalezy dodac swiezej maki i wody, a poprawi sie.
zakwasu nigdy nie wyrzucamy, chyba, ze splesnieje !!!

AMK

Member
Cze 9, 2008
8
0
0
mam pytanie dotyczące otrąb żytnich i pszennych: jaka jest między nimi różnica przy robieniu chleba? Potrzebuja więcej/mniej wody, mają zdecydowanie inny smak czy można bez problemu i zmiany receptury zamieniać jedne na drugie?
porównałam sobie ostatnio składniki odżywcze jednych i drugich i bardziej pasują mi pszenne, a większość przepisów jest na żytnie.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
AMK @ 7 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=725370mam pytanie dotyczące otrąb żytnich i pszennych: jaka jest między nimi różnica przy robieniu chleba? Potrzebuja więcej/mniej wody, mają zdecydowanie inny smak czy można bez problemu i zmiany receptury zamieniać jedne na drugie?
porównałam sobie ostatnio składniki odżywcze jednych i drugich i bardziej pasują mi pszenne, a większość przepisów jest na żytnie.
otreby zytnie uzywane sa do chlebow zytnich a pszenne do razowych pszennych.
oczywiscie ze mozesz je dowolnie zmienic, z tym ze nie otrzymasz juz chleba czysto zytniego. rzeczywiscie otreby pszenne sa tak jak i maka pszenna bardziej miekkie, maja ladniejszy kolor. maka zytnia jest bardziej ciezko strawna, pewnie z powodu tez tych ostrych drobinek ziarna. wiec jesli Ci pasuja otreby pszenne do chleba zytniego, mozesz je oczywiscie dodac, z tym ze tak jak napisalam wyzej, otrzymasz juz chleb mieszany, a nie zytni.

jesli chodzi o ilosc wody to musisz to robic na wyczucie. niezaleznie od gatunku otreby roznia sie od siebie sposobem mielenia, niektore, mam wrazenie, sa przesiewane. otreby, ktore ja otrzymuje mielac sama ziarno znacznie roznia sie od tych co mozemy dostac w sklepach.

AMK

Member
Cze 9, 2008
8
0
0
Czy pszenny razowy czy żytni razowy i tak dobry. Swoją drogą: ciężko znaleźć mąkę żytnią nie razową. W Warszawie wypatrzyłam tylko na Towarowej w supermarkecie (Bomi?) w "Jupiterze". Tesco, Alma, Real, Carrefour - nie ma.

4szymki

Member
Sie 20, 2007
87
0
0
U mnie z kolei można kupić tylko kilka typów mąki pszennej i żytnią chlebową. Mąki razowe przywozi kolega z Augustowa. Wstyd.
icon_redface.gif

AMK

Member
Cze 9, 2008
8
0
0
a teraz mam problem z pszenną razową (nie ma nigdzie). Rozumiem, że mogę po prostu dodać trochę otrąb pszennych do pszennej 650 albo 720 i też będzie dobrze? tak z 10 % ogólnej ilości?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
odwrotnie sprawdza sie swietnie, tzn uzyskanie maki jasniejszej z razowej przez odsianie otrab. Wydaje mi sie, ze jak dodasz do maki jasnej pszennej troche otrab to bedziesz miala make z otrebami
gruebel_2.gif
a nie calkiem make razowa.

moze kup ziarno pszenicy i zmiel sama, ziarno bywa wszedzie.

dzisiaj widzialam make pszenna razowa w Tesco.

AMK

Member
Cze 9, 2008
8
0
0
Dodałam otręby i mam paluchy rustykalne przenne z otrębami, właśnie się nimi zajadam na śniadanie. Następnym razem dodam jeszcze więcej otrąb (teraz 20 g). Mniam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy