chleb pszenno-zytni z ziemniakami

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
dodatek drozdzy na poczatek obydwojgu Wam przywroci wiare.
tylko nie dodawaj drozdzy pod zadnym pozorem do zakwasu :baa: lecz potem do chleba.

Z czasem bedziesz dawac tych drozdzy coraz mniej a twoj zakwas sie wzmocni i bedzie sobie dawal rade z kazdym ciastem chlebowym, zobaczysz :handclaps:

amatorka

Member
Wrz 25, 2005
316
0
16
W takim razie dziękujemy oboje : ja i mój zakwas (ocalały dzięki Tobie) :bussi: :blume:
Na pocieszenie upiekę sobie szarlotkę!

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
Upiekłam dzisiaj ten chleb z połowy porcji a i tak wyszedł duży. Jest pyszny!!!!!!!!!!!!!!!!Skórka chrupiąca, pycha! Wprawdzie wyszedł trochę plaskaty ale myslę, że to dlatego, ze koszyczka nie wyłozyłam ściereczką tylko wysypałam samą mąką i nie chciał z niego wyjśc.

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
No i Mirabbelko twoj chleb mnie nie zawiodl.Coprawda przykleila mi sie scierka z boiku i ciezko bylo odkleic ale efekt niesamowity. Smak, wyglad, ta mieciutka chrupiaca skorka, mmmm...
Na dowod dolaczam fotke
_561329_n.jpg

Dodam ze to ogromniasty bochenek, ledwo wszedl mi na blache od pieca.
Pozdrawiam

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Mam pytanie do maszynowców-po wyrobieniu tego chleba pozostawiacie go w maszynie na 1 godz wyrastanie czy od razu do formy?

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Mam jeszcze jedno pytanko-chleb pęka mi na całej długości,mimo nacięć.Utrudnia mi to krojenie go.Czy to wina wysokiej temperatury?Wy pieczecie na kamieniu a ja w keksówce.Co robię zle?

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
No i nikt mi nie odpowiedział :cry: a zaraz kończę ciasto zakwaszone i chleb do piekarnika.Zapewne znowu mi popęka :evil: POMOCY.Pewnie wszyscy śpią i tylko mnie chrapanie męża wyeksmitowało z łóżka.

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Wlasnie niedawno wlozylam ciasto do keksowki posmarowanej olejem i wysypanej maka. Druga porcje wlozylam do garnka :oops: tefala-teflonowego i wysmarowalam tylko olejem.
Nie mam duzej keksowki, z blachy zrezygnowalalm, ale mam nadzieje ze jednak cos z tego wyjdzie. Czy gore ciasta wysypac mąką? Ja mialam lekko zwilzone dlonie zeby mi bylo latwiej ciasto ukladac w formie (dosc lepkie jest) i to ciasto z gory jest ciutke wilgotne. Nie zaszkodzi to?
Formy stoja w piekarniku z włączoną lampką.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
bardzo dobrze, ze jest wilgotne - ja zawsze smaruje woda wierzch chleba przed wyrastaniem.

Byloby zle, gdyby powierzchnia wyschla za bardzo. Wtedy skorka bedzie twarda i peka w miejscach, ktore wcale nie planujemy ;) Dobrze byloby nawet go przykryc folia, niech sie raczej spoci niz wysuszy :lol:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy