chleb pszenno-zytni z ziemniakami

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
oooo dziewczyny.... jakie fajne pomysły z tym smarowaniem
icon_smile.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
ale wyrosl !!! prawdopodobnie wlozylas za duzo ciasta do foremki. Surowym nalezy zapelniac najwyzej do polowy, zeby mial sie gdzie zmiescic. Chleby w formach rosna lepiej, bo drozdze (dzikie) maja lepsze pole do popisu ograniczone sciankami z dwoch stron.

Ale chlebek super !!! prawie ufo :mrgreen:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
ale wyrosl !!! prawdopodobnie wlozylas za duzo ciasta do foremki. Surowym nalezy zapelniac najwyzej do polowy, zeby mial sie gdzie zmiescic. Chleby w formach rosna lepiej, bo drozdze (dzikie) maja lepsze pole do popisu ograniczone sciankami z dwoch stron.

Ale chlebek super !!! prawie ufo :mrgreen:
Wlasnie wiem, mam dwie keksowki takie raczej mniejsze i czesto mam dylemat, czy dac wiecej ciasta do jednej czy podzielic na dwie. Jednak wole nizsze chlebki i ten zytni dalam do dwoch, zdjecie pokaze wkrotce
icon_biggrin.gif
A ten to UFO, rzeczywiscie
icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A mnie znów wyszedł plaskacz :!:
icon_sad.gif
Już pomału tracę cierpliwość. Wydawało mię, że ciasto jest dość gęste, ale może mi się tylko wydawało :roll: wyrastało w koszyku ok. 5 godzin i od razu jak wyrzuciłam na kamień rozpłynęło się :roll: Nawet zrezygnowałam z nacinania, żeby było szybciej, zresztą ono sobie z mojego nacinania i tak nic nie robi, pęka zawsze jak i gdzie chce :roll: Nie chcę robić za gęstego ciasta, bo potem takie zbite w środku jest, ale może to tak musi być :
Ale to jeszcze nic, najgorsze jest to, że góra mi się nie chce zrumienić, boję się trzymać za długo w piecu, bo spód i tak jest przypieczony za mocno, a góra ciągle blada :roll:
Oto mój "bochen" :roll:
chlebpszennoytni0035qk.jpg

A tu w przekroju:
chlebpszennoytni0065zj.jpg

chlebpszennoytni0187vo.jpg

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Plaskacz, ale jaki sliczny! Bardzo ladne dziurki, u mnie nie chca wyjsc takie ladne dziurki z pszennego. Z zytniego to owszem, ale pszenne jakies bardziej bulkowate wychodza. Moze dlatego, ze nie mam kamienia : :gruebel:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Bardzo mi smakuje i ten miąższ też mi odpowiada ( oczywiście z dodatkiem żytniej razowej jest, jakoś nie mogę z samej białej mąki zrobić, już mam taką naturę :mrgreen: ) ale ta jego bladość mnie dobija.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No :!: myślę, że już prawie osiągnęłam to, co chciałam. Bochenek wprawdzie mi pękł, ale chyba dlatego, że za płytko nacięłam i pewnie jeszcze trochę powinien wyrastać. Wczoraj o 22 zagniotłam ciasto, zostawiłam do wyrastania jeden w koszyczku, drugi w foremce w pudle kartonowym na balkonie. Dziś o 5:30 wstałam, bo już się nie mogłam doczekać :dump: :mrgreen: żeby go upiec. Bochenek właśnie wyjęłam, piecze się teraz ten w blaszce. Bardzo jestem ciekawa miąższu ale muszę poczekać trochę jeszcze, aż przestygnie :roll:
chlebzziemniakami0036rt.jpg

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
O nie, dopiero teraz zauważyłam ten wątek, chlebki, które pieczecie są tak zachęcające, że ja też muszę upiec tą pyszność
icon_razz.gif

Mirabbelko, jaki zakwas i z jakiej mąki ma być dodany do tego chlebka?

Oj kusicielki :lol:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Już wyjęłam ten z foremki, jest bardziej rumiany i błuszczący, bo posmarowałam wodą. Tego z koszyczka ani nie smarowałam ani nie pryskałam:
chlebzziemniakami0112gz.jpg

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
O nie, dopiero teraz zauważyłam ten wątek, chlebki, które pieczecie są tak zachęcające, że ja też muszę upiec tą pyszność
icon_razz.gif

Kasha odpowiem za mirabbelkę: zakwas z mąki żytniej, z którego ciasto zakwaszone robimy

Ależ u mnie w domu pachnie :!: A niedługo mama do mnie przyjedzie, mam nadzieję, że świeżutki chlebek na śniadanko jej posmakuje

Acha, te dwa chleby, to ja z połowy porcji zrobiłam. Cała porcja, to chyba dla 10 osobowej rodziny na śniadanie :lol:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
icon_razz.gif

Kasha, najpierw musisz sie podszkolic teoretycznie - materialy moge Ci przeslac jesli chcesz, a potem probowac

Jesli chcesz moj suchy zakwas, tez Ci przesle chetnie

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Robiłam przez pewien czas różne zakwasy dopóki nie dostałam maszyny - w maszynie kilka razy mi wyszły cegiełki, którymi można się było rzucać
icon_sad.gif

Mirabbelko już doszłam po lince :lol: do tego co to jest "ciasto zakwaszone" :lol:

Mam mąkę żytnią razową i taką zwykłą żytnią - niestety nie napisano na niej jaki ma indeks
icon_sad.gif
ale jest średnio miałka i beżowa, mam też pszenną razową.
Nie mam mąki chlebowej najwyższą jaką mogę dostać to 650
icon_sad.gif

Czy mogę użyć takiej mąki, czy nie klapnie jak baba na święta?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kasha, ja tez pieke na 650 pszennej, a do zakwasu i ciacha zakwaszonego daję zwykłą żytnia (720) cyzli te twoją nierazową Ale razowa tez moze byc - zalozylam o tym niedawo wątek

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
A nie mówiałam, że masz wypróbować ten przepis! NO! Kto od początku lobbował za tym?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy