chleb pszenno-zytni z ziemniakami

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,296
2,887
113
Z tym niestety nie wiem co zrobić (może kaloryfer mu pomoże?), ale zobacz tu http://www.sys21.de/viewtopic.php?p=271433#271433 opisałam Ci, jaki ja robię chleb, kiedy nie mam czasu. Zawsze się udaje. Na próbę, jak nie masz dłuższej keksówki zrób z połowy porcji w mniejszej.
Nie zniechęcaj się. Mnie pierwsze też się nie bardzo udawały. :wink:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Jak ostatnio miałam kłopoty z wyrastaniem/bo zimniej w domu/to np wstawiałam do piekarnika na 30 st a potem zostawialam tylko światełko lub np w małym pomieszczeniu /łazienka/co jakiż czas włączałam farela.Czy ciasto zakwaszone nie opadło?U mnie po ostatnim dodaniu mąki mija 3-3.5-4 godz.Mam czas więc go obserwuję.W dzbanku zaznaczam sobie poziom rośnięcia-potem będziesz robiła to na oko ale na początku tak się w te obserwacje bawiłam i zawsze chleb mi wyszedł.Wczoraj robiłam go z połowy porcji na cieście metodą 1 fazową i chleb był potrzebny na kolację,więc dodałam grudkę drożdzy do ciasta-wyrósł po 1 godz.Twój wstawiłabym do piekarnika jw.Może ruszy.

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
A czy temu chlebowi nie zaszkodzi tak z lodowki do piekarnika? Kurde, wyrasta od wczoraj i nic
icon_sad.gif
. Jestem juz calkiem zalamana.
Wyciagnac z lodowki i odrazu do lekko cieplego piekarnika wstawic? Mirabelkooo, ratuj!!
Ja juz stracilam nadzieje, ze cos z tego bedzie.

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Wstaw go do piekarnika na 30-35 st może ruszy.Po nocy mój stoi na blacie na czas osiągnięcia temp. i do pieczenia ale jak masz czas to może postać i z godzinkę.Mój gdy raz nie chciał wyrosnąć to zrobiłam mu ciepełko farelem i ruszył i piekarnik podgrzany na chwilę tez będzie ok.Zostaw potem światło lub na chwilkę włączaj go.

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Dopiero dzis sie wpisuje
icon_smile.gif
.
Moj chleb rosl w sumie (w cieplym, potem zimnym, potem znow w cieplym) 15 godzin :roll: . Na szczescie wyrosl bardzo ladnie i byl bardzo smaczny :dance: . Pieklam w malej (25 cm) keksowce i w garnku ingenio tefala (srednica 18 cm) :oops: (nie maialm innej formy hihi).
W keksowce ciato wyroslo do samych brzegow, a w czasie pieczenia juz wlasciwie wiecej nie roslo. Chleb z garnka przypominal raczej bochen sera zoltego niz chleb, ale tez sie udal
icon_smile.gif
. W sumie obydwa wazyly 1300g (robilam z polowy porcji). Po 4 dniach nadal byl smaczny. Miąższ po zduszeniu palcami wracal do stanu pierwotnego (czyli, chyba ok?).
Zdjecia mam, ale nie wkleje, bo nie umiem zmniejszyc fotek :oops:
Dziekuje Mirabelko za przepis
icon_smile.gif

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
No super a zapewne smakuje wybornie.Ten chleb piekę bardzo często zmieniam jedynie proporcje mąki.Z ziemiakami jest lepszy.Ostatnio tak wyrósł,że przy nacinaniu opadł za brzegi kaksówki,zwiesił się taką czapą.Wzięłam mniejszą blaszkę to i przegapiłam moment rośnięcia,ale smak wyborny,dziurki większe bardziej miękki.Nie mam odwagi upiec go bez formy.

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Mirabelko, na tyle nerwow co przez niego zjadlam to juz nie mial wyjscia i musial sie udac ;) .
Tak naprawde to nie wierzylam do samego konca, ze cos z tego wyjdzie. Kilkanasice godzin wyrastania calkowicie mnie zniechecilo. Teraz na dodatek moj zakwas skisł i musze zaczynac wszystko od nowa.

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Pisałam o tym w wątku o cieście zakwaszonym. Pojawiła się pleśń na ściankach słoka (pięęęęękna, niebieska). Sam zakwas niby nie miał pleśni. Nikt mi konkretnej odpowiedzi w tamtym wątku nie udzielił co mam zrobić i dziś w nocy (ok g. 1) go wyrzuciłam.

dana

Member
Sie 9, 2005
53
0
0
chleb20oi.jpg

piekłam dla kogoś, dlatego nie ma zdjęcia w przekroju, chlebek już wyjechał. Nie raz zresztą piekłam i zapewniam, że jest OK !!!
trochę przepis zmodyfikowałam a mianowicie przed wymieszaniem składników zrobiłam zaczyn z zakwasu, mąki tej do wypieku i wody.
Pozdrawiam świątecznie.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Oj Dana Dana, łaaaał!!!!!!!!!!!!!!
Piękne te chleby upiekłaś, oj piękne

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy