- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Chleb pszenno-żytni na zakwasie * przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de
Ilość: bochenek a 2 kg
Czas wykonania: 10 min + 60 min. pieczenie
Składniki:
1000 g mąki pszennej chlebowej (np. typ 750)
550 g mąki żytniej chlebowej
300 do 400 g zakwaszonego ciasta
300 g gotowanych ziemniaków (potłuczonych lub przeciśniętych przez praskę – dobre zastosowanie dla pozostających ziemniaków z poprzedniego dnia)
ok. 0,5 l letniej wody (w zaleznosci od wilgotnosci maki)
1,5 łyżki (35 g) soli
1 -2 łyżki dowolnych ziół (jeśli lubimy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut. Odstawić na 20 minut i jeszcze raz wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem bądź dobrze wysypanego mąką koszyka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować bądź spryskać delikatnie wodą.
Pieczenie:
20 minut w temp. 250 st.C, potem obniżyć do 180 st.C i piec jeszcze 40 minut.
upieklam dzisiaj ten chleb, przedtem przygotowujac ciasto zakwaszone.
Wyjelam go wlasnie z piekarnika. Piekny ogromny, taki wiejski bochen. Wyrosl niesamowicie i pieknie popekal - jeszcze zaden z moich chlebow tak sie nie udal. Niestety nie mam chwilowo aparatu, zeby to udokumentowac...
ciasto zakwaszone
Ilość: bochenek a 2 kg
Czas wykonania: 10 min + 60 min. pieczenie
Składniki:
1000 g mąki pszennej chlebowej (np. typ 750)
550 g mąki żytniej chlebowej
300 do 400 g zakwaszonego ciasta
300 g gotowanych ziemniaków (potłuczonych lub przeciśniętych przez praskę – dobre zastosowanie dla pozostających ziemniaków z poprzedniego dnia)
ok. 0,5 l letniej wody (w zaleznosci od wilgotnosci maki)
1,5 łyżki (35 g) soli
1 -2 łyżki dowolnych ziół (jeśli lubimy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut. Odstawić na 20 minut i jeszcze raz wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem bądź dobrze wysypanego mąką koszyka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować bądź spryskać delikatnie wodą.
Pieczenie:
20 minut w temp. 250 st.C, potem obniżyć do 180 st.C i piec jeszcze 40 minut.
upieklam dzisiaj ten chleb, przedtem przygotowujac ciasto zakwaszone.
Wyjelam go wlasnie z piekarnika. Piekny ogromny, taki wiejski bochen. Wyrosl niesamowicie i pieknie popekal - jeszcze zaden z moich chlebow tak sie nie udal. Niestety nie mam chwilowo aparatu, zeby to udokumentowac...
ciasto zakwaszone